Rapporter framtagna på uppdrag av Åre kommun visar vikten av förebyggande åtgärder för att rusta Åre by inför extrema väderhändelser. Exempelvis finns en risk med slamströmmar vid kraftiga regn. Åre kommun ska nu ta fram åtgärdsplaner för att rusta det utpekade området. 

Efter stormen Hans 2023 har en rad åtgärder genomförts för att stärka Åre by mot framtida extremväder, bland annat genom att förstärka Mörviksån.  

– Att säkra liv och hälsa för våra invånare är vår absolut högsta prioritet. Vi gör redan nu flera olika investeringar för att mildra konsekvenserna av naturkatastrofer. För att fullt ut möta utmaningarna och anpassa arbetet till framtidens klimatkrav behöver vi nu göra ännu större investeringar och då behöver vi också statens stöd, så att vi tillsammans kan klimatanpassa riskutsatta kommuner, säger Martine Eng, kommunstyrelsens ordförande (S).

Åre kommun har beställt en rapport för att ha ett välgrundat underlag för hur kommunen ska rusta området kring Mörviksån för framtida extrema väderhändelser. En risk som lyfts fram är slamströmmar vid kraftiga regn, inklusive så kallade 100-årsregn – ett regn som i genomsnitt inträffar en gång på hundra år.  

– Vi kommer att ta fram en plan med nödvändiga åtgärder. Vi behöver arbeta förebyggande då vi är ett utpekat område för ras och skred. Stormen Hans visade hur naturkrafter snabbt kan påverka området. De förebyggande åtgärderna, såsom exempelvis sedimentsdammar, som vi byggt med finansiering av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), var avgörande för att effekterna inte blev större än det var, säger Thor Kruse Een, chef för Samhällsutvecklingsförvaltningen. 

Åre är en unik by i med tät bebyggelse i ett område som klassas som ett riskområde för ras och skred. Det unika läget i fjällmiljö kommer dock med särskilda utmaningar för kommunens beredskap. Rapporten pekar bland annat ut ett behov av att öka kapaciteten i sedimentsdammar, förbättra flödeskapaciteten under broar samt förstärka och bredda bäckfåran i centrum.