Gammal husvägg

En stor del av Åre kommuns lokalhistorian finns väl bevarad i våra hembygdsgårdar. Här är hembygdsrörelsen stark. Gårdarna hjälper till att bevara bygdens historia och berättar om hur människor här levde förr i tiden. Strosa i de mysigt gammaldags miljöerna, titta in i de vackra byggnaderna och låt fantasin föra dig bakåt i tiden. 

Ifvarsgården, Hallen 

Ifvarsgården är en hembygdsgård i Hallen. Manbyggnaden är ursprungligen från Västbyn på Frösön och uppfördes antagligen i början på 1800-talet. Inredningen i Brastarummet är i original från tidigt 1800-tal. Härbret kommer från Nils-Ors i Bynom och är från 1700-talet. Sommarfjöset fanns tidigare på gården. 

Kalls hembygdsgård 

Hembygdsgården i Kall består av ett sekelskifteshus med föremål, fotografier, kartor och annat. Hembygdsgården inrymmer även ett lanthandelsmuseum från före detta Mårtensson Livs. 

Römmen, Mörsil 

Römmen är Mörsils hembygdsgård och ligger på platsen där Mörsils Skans var uppbyggd under 1600-talet. Här hittar du hittar du många gamla byggnader, skogsmuseum, hembygdsmuseum, en gammal såg och skyddsrum samt olika installationer från andra världskriget. För barnen finns gungställ och uteleksaker.  

Undersåkers hembygdsgård 

Hembygdsgården i Undersåker är en gammal sockenstuga från början av 1850-talet. Sockenstugan var bybornas mötesplats där lokala och aktuella beslut togs. I bottenvåningen fanns bostad för kyrkvaktmästaren samt samlingssal för sockenstämman. På övervåningen fanns skolsal och bostad för lärare.  

Vætabacken, Mattmar 

Mattmars hembygdsförening har sin hemvist på Vætabacken. Här tändes i gamla tider vårdkasen (vætan) i ofredstid. Här har Mattmars hembygdsförening sedan 1951 gradvis byggt upp en fäbodmiljö av byggnader från olika delar av socknens fäbodar. Efterhand har även Prästgårdstorpet, Skyttepaviljongen, Prästgårdsfjöset och Kyrkstallarna tillkommit. Prästgårdsfjöset totalförstördes dessvärre i en brand våren 2021. Här finns även en kortare naturstig samt ett utsiktstorn som byggdes 1957. 

Åre hembygdsgård 

Åre hembygdsgård visar hur en gård i Åre socken kunde se ut under 1800-talet. Hembygdsgårdens miljö levandegör den tidigare fjällbruksepoken genom sina gamla gårdsbyggnader och föremålssamlingar.  Här finns mangårdsbyggnad, två härbren, ladugård med bakugn, loge, skohäbre och smedja.  

Huså Herrgård 

År 1742 upptäckte norrmannen Anders Floor en stor kopparmalmsfyndighet i närheten av Huså. Från 1744 bröts malm av gruvbolaget på gruvfältet vid Huså. Huså herrgård byggdes mellan 1834–1837 som bostad åt Gustaf Adolf Montgomery, disponent vid kopparbruket, och hans familj. Huså herrgård är Sveriges nordligast belägna herrgårdsbyggnad och den enda herrgården i fjällmiljö. I byggnader tillhörande herrgården finns ett gruv- och bruksmuseum samt ett mineralmuseum.  

Mer information & öppettider 

Gårdarna är öppna sommartid, dagligen eller vid vissa tillfällen. Flera av dem har även café och olika aktiviteter. Mer information och öppettider hittar du på respektive hemsida. 

Ifvarsgården
Kalls hembygdsgård
Römmen 
Undersåker hembygdsgård
Vætabacken 
Åre hembygdsgård
Huså Herrgård