LONA – Lokalt naturvårdsarbete. Åre kommun har via Naturvårdverkets statliga bidrag för lokal naturvård (LONA) genomfört en lång rad naturvårdsprojekt. Projekten har mestadels genomförts i samarbete med ideella föreningar.
- Integrationsenheten; Utomhusaktiviteter för nyanlända och informationspaket för detta
- Föreningen Fröå Gruva; Marknadsföring och invigning av ledsystemen i området
- Föreningen Tossögården; Naturguidningar och odling av kulturväxter
- Åre Destination/Integration; Cykelanpassning av delar av Pilgrimsleden
-
Åre Golfklubb: Projektet innebär att golfklubben ska restaurera en damm på golfbanan för att gynna biologisk mångfald – främst vattenlevande groddjur och småkryp.
Läs projektbeskrivningar och mycket mer på naturvårdsverkets LONA-hemsida
Åre Natur- och Kulturguide
Åre kommun har inom ramen för den Lokala Naturvårdssatsningen (LONA) tillsammans med Åre Naturskyddsförening och Mittuniversitetet (Campus Åre) med att ta fram en natur- och kulturguide. Här ska du som besökare eller ortsbo hitta intressanta utflyktsmål och uppleva något utöver de vanliga turistmålen i kommunen. Arbetet med guiden pågår och utvecklas efter tips från allmänheten.
Kommer det att växa träd ända uppe på Getryggens topp?
De senaste 100 årens varma klimat har inneburit att växterna har kunnat flytta upp sina övre höjdgränser. Det har också medfört att snön smälter tidigare på våren och att växtperioden på så sätt har blivit längre. Därigenom har växternas tillväxt ökat.Natura 2000
Natura 2000 är ett nätverk av skyddade områden i hela EU med syftet att främja den biologiska mångfalden genom bevarande och förbättring av naturmiljön. Dessa områden innehåller arter eller naturtyper som är särskilt skyddsvärda. Nedan kan du läsa om länsstyrelsens bevarandeplaner för Natura 2000-områden inom Jämtlands län.