En för dig helt vanlig dag, kan vara det bästa som finns för en person som behöver bryta sin isolering eller vidga sitt sociala nätverk. Kan du lägga några timmar i veckan som kontaktperson - så kan det få livslånga effekter för personen.

Bli kontaktfamilj eller kontaktperson

Om du känner att du har tid, utrymme och kapacitet att finnas till för någon annan som är i behov av stöd så kan du bli kontaktperson eller kontaktfamilj i Åre kommun. Som kontaktperson ger du socialt stöd och bidrar till en meningsfull fritid, till personer i alla åldrar med olika behov. Detsamma gäller för kontaktfamiljer, med skillnaden att umgänget sker hemma hos dig/er någon eller några helger i månaden med barn/ungdomar som främsta målgrupp. Läs mer om skillnaderna och vad du kan göra i vår FAQ, eller gör en intresseanmälan så hör vi av oss och berättar mer.

Intresseanmälan ->

Vem kan bli kontaktperson eller kontaktfamilj?

För att bli kontaktperson eller kontaktfamilj behövs inga speciella kunskaper eller utbildningar. Du bör vara intresserad av andra människors situation, ha tid över, tålamod, engagemang och ha en stabil och trygg livssituation. Du ska vara minst 18 år.

Aktuella uppdrag

En tjej som gillar att rita och lyssna på musik, men även ett stort intresse för datorer och digitala ritverktyg. Har också intresse av programmering. Som kontaktperson kanske du arbetar med något kreativt eller är duktig på att programmera och kan tänka dig att dela med dig av din kunskap och intresse. Omfattningen är 1 tillfälle varannan vecka.

 

Intresseanmälan ->

Viktigt i uppdraget är att det finns kontinuitet och att kontaktfamiljen kan finnas med över tid för att skapa en trygg relation med och för barnet. Behovet är en trygg miljö, där möjligheten finns att utöka barnets nätverk av trygga vuxna. Omfattningen är 2 helger i månaden.

 

Intresseanmälan ->

Det här är en kille som tycker om att röra på sig mycket och deltar gärna i allehanda fysiska aktiviteter. Därför är det bra om kontaktfamiljen matchar energinivån och har många aktiviteter för sig på helgerna. Förutom rörelse och aktivitet gillar han att titta på film, laga mat och åka på utflykter. Önskvärt är om kontaktfamiljen inte har pälsdjur, pga allergi.

 

Intresseanmälan ->

En kille som önskar utöka sitt sociala nätverk med en person som han kan göra olika aktiviteter med. Intressen kan variera från lantbruk till skoteråkning, men huvudmålet är att främja social gemenskap och utöka det sociala nätverket. Är du en person som gillar att meka och motivera andra till aktivitet så kan detta vara uppdraget för dig. Omfattningen är 1 träff /vecka.  

 

Intresseanmälan ->

En tjej som gillar att kolla på serier, ta en fika på något av Jämtlands olika fikainrättningar, men som också gillar att hänga ute i längdspåret.  Uppdraget omfattar varannan helg (fredag em till söndag em).

 

Intresseanmälan ->

En person som gillar djur och natur. Stor fördel om kontaktpersonen har en hund och gillar att vara ute i skogen med den och kan ta med personen på kortare äventyr. Har du en musikalisk ådra är det heller ingen nackdel. Omfattning 1 tillfälle/vecka.

 

Intresseanmälan ->

En person som gillar att röra sig ute på byn och gärna sätter sig ner för en fika och en trevlig pratstund.

 

Intresseanmälan ->

En kille som gillar bollsporter och gärna ägnar sig åt fysisk aktivitet i alla dess former. En mångsysslare som gärna åker både utför och längd, eller skridskor. Är du en aktiv person med förmåga att skapa miljöer där andra kan växa kan det här vara rätt för dig. Omfattningen är 1 tillfälle i veckan.

 

Intresseanmälan ->

 

Vanliga frågor

För att insatsen är viktig. De som har/har haft kontaktperson eller kontaktfamilj vittnar om att det är en värdefull insats. En kontaktperson/kontaktfamilj har möjlighet att göra något värdefullt för någon annan. Det kan handla om att bryta någons sociala isolering, motivera någon till att återuppta skolgången, stärka någons självkänsla och/eller vara någons stöd i livet. Du får också möjlighet att skapa en relation med någon som kan bli både långvarig och givande.

Uppdragen varierar i omfattning. Det allra vanligaste är att man träffas ett tillfälle i veckan, eller en gång varannan vecka. Som kontaktfamilj är det vanligast att barnet bor hos dig/er varannan helg, eller var tredje helg.

Alla som är över 18 år och bedöms lämpliga efter en utredning.

Första steget är att ett registerutdrag görs av samordnaren. Detta utdrag omfattar polisens brotts samt misstankeregister, men även Åre kommuns socialregister. Detta sker endast efter att du lämnat samtycke till detta. Därefter träffar du/ni samordnaren på kommunen och svarar på frågor kring din/er livssituation. Om man vill bli kontaktfamilj kompletteras denna utredning med ett hembesök. Ofta kan utredningssamtalet ske samtidigt som hembesöket. Hembesöket har bland annat till uppgift att se så att det finns tillräckligt med utrymme för en till person, åldersadekvata leksaker och att hemmet i stort är lämpligt för att ta emot ett barn i det. I utredningen ingår även referenstagning, och vi kommer därför be dig/er om två referenser, där en med fördel är din arbetsgivare och den andra en som du har en personlig relation till.

Nej, det finns inga krav på att man ska vara visst många i hushållet eller krav på en viss typ av familjesammansättning. Det går lika bra att vara kontaktfamilj som ensamstående, som om man har partner och barn hemma, så länge som man efter utredningen anses vara lämplig för ett sådant uppdrag.

Nej, ingen särskild utbildning behövs för att bli kontaktperson eller kontaktfamilj. Det är fördelaktigt om du har ett engagemang och intresse för andra människor, men framförallt att du har tid att avsätta.

Det beror helt på varför man förekommer i registren. Handlar det exempelvis om fastställande av faderskap på socialtjänsten utgör detta inget hinder. Förekommer man i polisens register görs en individuell bedömning utifrån brottet och hur lång tid som passerat sedan gärningen begicks.

Det finns inga bestämda krav på aktiviteter. Det som styr är personens behov och intresse samt din egna möjlighet/förmåga till just den aktiviteten. Allt från att promenera, fika eller åka utför kan komma på tal. Men även ridning, skoteråkning eller en tur till Östersund för att shoppa.

Ersättningen för ett uppdrag varierar beroende på hur omfattande uppdraget är samt vilka omkostnader man har i samband med uppdraget. Det går därför inte att på förhand säga hur stor ersättningen blir för varje enskilt uppdrag. På SKRs (Sveriges kommuner och regioner) hemsida finns ett cirkulär som ger en fingervisning av hur ersättningen ser ut.

Som kontaktperson fokuserar du oftast på olika aktiviteter som sker utanför hemmet, både ditt egna och den du är kontaktperson till. Exempelvis att vistas i nya sociala sammanhang, åka skidor, fika, promenera etc. Som kontaktfamilj är tanken att barnet du är kontaktfamilj till bor hos dig/er under de överenskomna tiderna.

Vi har förståelse för att du som kontaktperson/kontaktfamilj vill ha semester, och det går givetvis bra att ha det även om du är kontaktperson/kontaktfamilj. Det som är viktigt att tänka på är att du i god

tid meddelar den du är kontaktperson till, samt till samordnare på individ och familjeomsorgen om att du tänker ha semester, och vilka veckor det gäller. Detta för att vi ska kunna planera hur/om kontakt ska ske dessa veckor, samt hur den ska ske. Kanske kan ni istället för fysiska träffar höras på telefon? I annat fall pausar vi uppdraget under din/er semester.

 

Även här finns det viss flexibilitet och det är kontinuitet och individens behov som styr. Tillsammans får ni disponera er tid hur ni vill så länge målen med insatsen uppfylls. Om ni bestämmer er för att inte träffas en vecka för att veckan därpå göra en längre aktivitet kan det gå bra, så länge ni är överens om detta.

Börja med att fylla i den digitala intresseanmälan, eller skicka ett mail till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.. När detta är gjort kommer samordnaren att ringa upp dig (oftast inom två veckor) för att berätta mer om vad det innebär att bli kontaktperson/kontaktfamilj, samt svara på dina eventuella frågor. Är du efter samtalet fortsatt intresserad går vi vidare med registerutdrag och utredning samt eventuellt hembesök. I förväg kan du också ta en titt på om det finns några uppdrag som låter extra intressanta för dig, dessa finns under aktuella uppdrag.