Ridning i fjällandskap

Snön faller tung och längtan efter att ta ut skotern på vinterns första tur gör sig påmind. Höstkläderna i garderoben byts ut mot varmare utrustning. Spana efter norrsken, pimpla, sitt upp på hästryggen, gå på tur genom snötyngda skogar eller testa en av de drygt 200 alpina nedfarterna i Åre kommun. Välkommen vinter!

Här har vi gjort ett axplock av saker att göra hos oss. Hör gärna av dig om det är något specifikt du letar efter så hjälper vi dig vidare! 

Känn naturens hästkrafter

Sitt upp på hästryggen, känn kraften från de ca 700 musklerna som rör sig i takt under dig och ta in naturen från ett lite annorlunda perspektiv. Vintertid när snön ligger tung blir ljuden från hovarna dova och ångan från hästens andetag stiger i luften. Vackert, jordnära och rogivande.

Följa med på guidade ridturer kan du göra i t ex Kall, Åre, Alsen eller Heljesund.

Snöskovandra under nattsvart himmel

Ge dig ut med i nattens mörker med pannlampa på huvudet och snöskor under fötterna och du får njuta av vinternatten på ett sätt som är få förunnat. Att gå på snöskor kanske inte är så vanligt, speciellt bland svenska besökare i fjällen, men det är ett häftigt sätt att ta sig fram genom djup snö eller upp för branta toppar dit det kan vara klurigt att ta sig för den som inte är van skidåkare.

Spana efter norrsken

Många är vi som längtar efter att få se det magiska ljuset dansa på natthimlen. Och visst finns det alla möjligheter att få se ett norrsken – allra helst i vinter när mängden norrsken förväntas bli extra stor. Som bäst är chanserna vintertid och när himlen är molnfri. Platsen bör vara mörk, utan ljuskällor, öppen och gärna högt belägen. Gå ut sent på kvällen, spana åt norr och ha lite tålåmod. God norrskenslycka!

Gå på tur genom snötyngda skogar

Med de lite bredare, stålkantade skidorna är det lätt att ta sig fram på de allra flesta ställen. I många av våra byar finns speciellt utmärkta turleder att följa med tydliga hänvisningsskyltar, t ex i Södra Årefjällen.

Turleder i Södra Årefjällen

Det finns även oändligt med kryssmarkerade vinterleder att följa på fjället för den som vill ge sig ut på egna äventyr – glöm bara inte att ta med karta och kompass. Varm dryck är ett måste i väskan för alla njutbara turer.

Följ med på fartfylld tur med hundspann

Ett ivrigt skällande innan snöankaret lyfter och spannet accelererar. Tystnaden som följer när hundarna äntligen får ge sig iväg genom skogen. Det enda som hörs är det dova ljudet från tassarna på snön och hundarnas andetag. Samspelet mellan hundarna och dess förare, den snötäckta marken och fjällens vidder är vackert och väloljat. Att åka hundspann är ett äventyr du sent glömmer.

Åka hundspann kan du göra i Brattland, Grimsta och Ottsjö.

Vässa carvingsvängarna i skidbacken

Vintertid är alpin skidåkning den aktivitet som i särklass lockar flest gäster till oss i Åre kommun. Och med dryga 200 nedfarter i flera olika välskötta skidområden är kanske inte det så konstigt. Åre är det största skidområdet med liftar och nedfarter av alla slag och svårighetsgrad. Bydalsfjällen, Storlien, Edsåsdalen och Trillevallen är genuina byar och områden med fin skidåkning och något lugnare tempo. Dessutom finns en skidbacke i Vålådalen och en i Huså. Flera av skidanläggningarna erbjuder skidskola för nybörjare såväl som lektioner för dig som vill vässa tekniken.

Skidåkning i Oviksfjällen
Skidåkning i Edsåsdalen
Skidåkning i Huså
Skidåkning i Storlien
Skidåkning i Trillevallen
Skidåkning i Vålådalen
Skidåkning i Åre

Motionera i våra längdspår

Mil efter mil av preparerade längdspår i storslagen fjällmiljö, genom täta skogar och över snötäckta myrar. Längdskidåkningen är här för att stanna och du hittar dragna spår i var och varannan by i Åre kommun. De större områdena har förstås lite mer att bjuda på för den som vill ha variation, bland dessa finns t ex Edsåsdalen, Vålådalen, Trillevallen, Åre, Storlien och Ottsjö. Du kan även boka länglektioner hos flera av dessa – med rätt teknik blir timmarna i spåret enormt mycket roligare!

Längdspår i Edsåsdalen
Längdspår i Storlien
Längdspår i Trillevallen
Längdspår i Ottsjö
Längdspår i Vålådalen
Längdspår i Åre

Topptura på ditt favoritfjäll

Att för egen maskin ta sig upp på en fjälltopp ger lite extra krydda till åket du får på vägen ned. Med hudar under skidorna, lavinutrustning, extra kläder och gott fika i ryggsäcken väljer allt fler att gå på topptur. En fantastisk möjlighet att njuta av naturen. Åre, Storulvån, Skäckerfjällen, Sylarna och Bydalen är fina ställen för toppturer. Tänk på att lavinsäkerhet är extra viktigt när du är utanför kontrollerade skidsystem, se till att utrustningen är laddad och påslagen och kolla lavinprognoser.se innan du ger dig iväg.

Flera av de fjällområden som är populära för toppturer är renbetesområden och det är viktigt att du visar hänsyn till renarna. Runt kalvningsperioden april-juni är de särskilt känsliga för störningar och vi ber dig därför att undvika att vistas i dessa områden under den perioden. 

Läs mer om säkerhet hos Fjällsäkerhetsrådet och Lavinprognoser.

Fjällsäkerhetsrådet
Lavinprognoser

Isfiske – pimpla på frusna sjöar

Öring, röding, abborre, harr och sik. Det nappar ofta bra i våra sjöar och under vintern är det rofyllt att spendera en dag på isen för pimpelfiske. Packa ned pimpelspö, pirkar/blänken och krokar, maggot, liggunderlag eller ett renskinn att sitta på, gott fika och varm dryck. Isborr eller isbill behöver du också för att göra hål i isen att fiska genom. Dessa kan du med fördel hyra om du inte har en egen.

Glöm inte bort säkerheten du är ute på isen. Kontrollera isens tjocklek ofta och undvik strömmande vatten eller utlopp. Bär isdubbar runt halsen, ta med mobiltelefon i vattentät påse, ispik och gärna en räddningslina. Gå aldrig ut på isen ensam.

Fiskekort köper du på enkelt online på iFiske.

iFiske.se

Med skoter över milsvida vidder

Starta motorn och låt hästkrafterna föra dig framåt genom vinterlandskapet. Att åka snöskoter ger oändliga möjligheter att ta sig till områden som annars är svåra att nå. I Åre kommun finns det mängder av fina leder att följa som tar dig till mysiga våffelstugor, genuina byar och över öppna fjällandskap.

Att åka snöskoter ingår inte i allemansrätten. Följ markerade leder och håll dig till väl snötäckt mark utan risk för att förstöra. Du får inte köra på skogs- eller jordbruksmark om det inte är uppenbart att det kan ske utan risk för skada. Det är också förbjudet att köra över skogsplanteringar eller i ungskog som är lägre än två meter över snötäcket. Stör inte andra genom att köra i närheten av bostäder och bebyggelse. Ta i förväg reda på om det finns särskilda begränsningar eller förbud där du tänkt köra snöskoter. Var extra uppmärksam om du möter renar på din tur – lämna företräde och kör förbi först när de lämnat leden eller området.

Mer information om skoterkörning hittar du hos Länsstyrelsen och VÄSEK – Västjämtlands snöskoterområde.

Länsstyrelsen – Köra snöskoter i Jämtlands län
Vasek.se

Möte med ren

Är det möjligt att komma nära en ren? Alltså sådär riktigt, riktigt nära att man känner djurets andetag och kan stryka handen över den sträva pälsen? Ja, hos Ullis & Rudolf i Kluk kan du faktiskt det! Gör ett besök och lära dig mer om de magnifika djuren och vi vågar lova att du får ett fint minne med dig hem.

ullisrudolf.se

Glid fram med skridskor

När höst övergår till vinter får vi ofta ynnesten att uppleva några riktigt magiska skär på sjöarnas blanka is. Ånnsjön, Ottsjön och Gevsjön är några av de populäraste sjöarna för långfärdsskidskor men det finns även många fina tjärnar som fryser snabbt. Underbart är kort och det gäller att passa på, man vet aldrig när snön kommer och bäddar in sjöarna inför vinterns vila.

Naturis rör sig, lever och förändras under säsongens gång. Kontrollera isens tjocklek ofta och undvik strömmande vatten eller utlopp. Bär isdubbar runt halsen, ta med flythjälp, ispik, räddningslina och mobiltelefon i vattentät påse. Ha alltid sällskap med dig på turen.

Läs mer om issäkerhet på Issäkerhetsrådets hemsida.
Issäkerhet.se