Med anledning av kriget i Ukraina är det många som känner oro inför det osäkra omvärldsläget. Här hittar du vanliga frågor och svar samt länkar till bekräftad information från svenska myndigheter.
Åre kommun har tillsatt en arbetsgrupp som träffas vid behov för att koordinera och hantera frågor som rör den allvarliga situationen i Europa. Arbetsgruppen följer händelseutvecklingen mycket noggrant och förbereder på sig olika scenarier. Utöver detta sker det arbete i verksamheterna med fokus på kontinuitetshantering.
Bekräftad information och råd från svenska myndigheter
- Länsstyrelsen Jämtlands län
- Informationsverige.se – guiden till svenska samhället
- Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB)
- Krisinformation.se
- Lilla Krisinfo – en webbplats för barn om kriser
- Migrationsverket
- Försvarsmakten
- Bris i samarbete med Försvarsmakten – råd om hur man pratar med barn om deras oro
- Strålsäkerhetsmyndigheten
Åre kommun och kriget i Ukraina
Vad gör Åre kommun till följd av kriget i Ukraina? Här följer några vanliga frågor och svar om rådande situation. Listan fylls på efter hand.
Åre kommun har valt att manifestera sitt stöd för Ukrainas befolkning och demokratin genom att flagga utanför kommunhuset i Järpen med Ukrainas flagga.
Åre kommun samarbetar med Röda Korset, studieförbund, församlingar och andra organisationer för att koordinera olika insatser som snabbt ska kunna starta upp när behov uppstår.
Röda Korset koordinerar personer som vill bidra med frivilliga insatser inför en möjlig, kommande flyktingström från Ukraina.
Anmäl ditt intresse på Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. eller 076-84 72 555.
De har telefontid kl. 15–17. Det går även bra att tala in ett meddelande så blir du kontaktad.
Vi har en e-tjänst där du kan anmäla det. Du hittar anmälan och mer information via länken nedan.
Hyr ut en bostad till en ny Åre kommunbo »
Migrationsverket har ansvar för att ordna boende åt personer som är asylsökande eller fått uppehållstillstånd enligt massflyktsdirektivet. Migrationsverket kan inte placera personer hemma hos en privatperson och kan därför inte betala ut ersättning till privatpersoner av juridiska skäl. Det är däremot helt tillåtet för flyktingar att bo hos privatpersoner så länge de så önskar. Om boendesituationen inte skulle vara hållbar på sikt behöver flyktingen kontakta Migrationsverket och anmäla sitt behov av bostad. Migrationsverket ordnar då en plats i ett boende i deras regi.
Läs mer på migrationsverket.se
Något som gör stor nytta är att skänka pengar till någon av de etablerade hjälporganisationer som finns på plats i Ukraina, till exempel Rädda Barnen, Röda Korset, FN:s flyktingorgan UNHCR och många fler.
Viktigt Meddelande till Allmänheten, VMA, är ett system för att varna människor om att något allvarligt har hänt som omedelbart hotar liv, hälsa, egendom eller miljö. På Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps (MSB) webbplats hittar du mer information.
Strålsäkerhetsmyndigheten har sedan i slutet av januari följt utvecklingen i Ukraina. De anpassar löpande sin bevakning efter rådande läge och genomför kontinuerligt beräkningar av spridning av radioaktiva ämnen.
För mer information kan du besöka deras webbplats.
För dig som flytt kriget i Ukraina
Vi är så ledsna för vad som händer i ditt land och för att du har blivit tvungen att fly. Vi hoppas att du ska trivas den tid du är hos oss.
EU har beslutat att aktivera massflyktsdirektivet, vilket innebär att personer från Ukraina ska erbjudas tidsbegränsat uppehålls- och arbetstillstånd inom EU.
Läs mer om vad det innebär på migrationsverket.se
Skolgång för barn
* Barn med skydd enligt massflyktsdirektivet har rätt till skolgång, men ingen skolplikt.
* Barn som har föräldrar som arbetar eller studerar har rätt till förskola.
* Barn 3-5 år har rätt till 15 timmar förskola/vecka
Ansökningsblanketter
pdf Anhållan om skolgång i Åre kommun – grundskola (1.27 MB)
pdf Ansökan förskola/fritidshem i Åre kommun (1012 KB)
Mer information
Läs mer om Åre kommuns förskolor här
Läs mer om skolgång på migrationsverket.se
Gymnasiestudier
Här hittar du information som gäller för gymnasiestudier.
Svenska för vuxna
Flyktingar enligt Massflyktsdirektiven har inte rätt till SFI.
Åredalens folkhögskola och Studieförbundet Vuxenskolan är redo att dra i gång undervisning i svenska för vuxna.
Kontakt till Åredalens folkhögskola: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Kontakt till Studieförundet Vuxenskolan: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Väntar du på Migrationsverkets beslut om uppehållstillstånd och dagersättning? Eller har du ännu inte registrerat dig hos Migrationsverket?
Är du i akut behov av pengar till mat eller saknar någonstans att övernatta kan du vända dig till individ och familjeomsorgen, där handläggarna bedömer vilket behov du har och vilket stöd du kan få.
Om du har fått skydd enligt Massflyktsdirektivet, har fått tillfälligt uppehållstillstånd och ditt samordningsnummer har du rätt att arbeta. Du har inte rätt att arbeta om du är i Sverige på turistvisum.
Lediga jobb hittar du hos Arbetsförmedlingen.
Åre kommuns inflyttarservice kan ge dig stöd i att skriva CV och söka arbete. Boka tid genom att kontakta oss.