Åre kommun är ett samiskt förvaltningsområde. Det betyder att du som är same har särskilda rättigheter i vår kommun, förutom de rättigheter som gäller för alla de fem nationella minoriteterna i hela landet.

Åre kommun är sedan 1 januari 2010 samisk förvaltningskommun. Det ställer särskilda krav på kommunen som särskilt ska ansvara för att skydda och främja de nationella minoritetsspråken och även främja de nationella minoriteternas möjligheter att behålla och utveckla sin kultur i Sverige. Kommunen ska anta mål och riktlinjer för sitt minoritetspolitiska arbete.

I förvaltningsområdena är kommunerna bland annat skyldiga att ordna förskola och äldreomsorg för minoriteten som har särskilda rättigheter. De personer som vill använda sitt minoritetsspråk i kontakten med kommuner och andra myndigheter har rätt att göra detta både muntligt och skriftligt.

Den 1 januari 2019 trädde revideringar av lagen i kraft. Den ger samtliga nationella minoriteter utökade rättigheter till bland annat information och inflytande. Barns och ungas möjligheter till inflytande ska främjas särskilt. Från samma datum blev också kommuner och regioner skyldiga att anta mål och riktlinjer för sitt minoritetspolitiska arbete.

Länkar

Kontakt

Annica Löfgren
Saemien iktedäjja/samisk samordnare
Telefon: 0647-164 38
E-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.