När möjligheterna är oändliga. Kommunal verksamhet är trygg och i många fall stabil, men Ibland kan kommunal verksamhet kännas långsam och trögförändrad också. Då är det bra att kunna vara snabbfotad och flexibel när det gäller att möta upp behov och utmaningar.

Vi på Fritid arbetar mycket i projekt. Ser vi att större möjligheter finns utanför vårt egna arbetsområde är vi inte sena att ta oss an projektsamarbeten som en lösning för ny verksamhet. Genom vår samverkan i olika projekt har vi fortsatt att utveckla vår verksamhet på ett föränderligt och nyskapande sätt. Vi möter upp med att alltid försöka säga ja till våra ungas initiativ.

Brobygge 2.0 är ett samverkansprojekt mellan Mörsil högstadium och Ung Fritid i Åre kommun. Projektet finansieras av Sociala investeringsfonden. Projektets syfte är att vidareutveckla och upptäcka nya hållbara arbetssätt som främjar inkludering mellan unga människor i både skola och fritidsmiljö, oavsett vilken bakgrund de har. Målet med projektet är att fler elever ska uppleva att de har vänner och tillhörighet, uppleva sig vara inkluderade i skola och samhälle och öka andelen måluppfyllelse mätt i kunskapskrav. Projektet löper under läsåren 2018/2019 och 2019/2020.

 

Kontaktperson är Anna Linde: 070-748 77 66.

Arvfondsprojekt dec 2016 - dec 2018.
Projektägare: Unga för Unga ideella förening
Medsökande: Åre kommun
Samverkanspartners: Studieförbundet Vuxenskolan, Jämtlands Gymnasium Åre och Fritid Åre Kommun.

 

Mekka i Järpen är en plattform där ungdomar får möjlighet att utveckla sin motorkultur, i Järpen med omnejd. Det är från grunden ett ungdomsinitiativ som utvecklats till ett Arvsfondsprojekt, vilket fortsatt har det ungdomsdrivna fokuset, och riktar sig till ungdomar 13-19 år.

 

Mekka utgår från ungdomars driv och engagemang. Studiebesök, inspirationskvällar, aktiviteter för tjejer, filmkvällar, aktivitetsdagar, utställningar och utflykter är några av de saker som vi gjort. Allt utifrån teknik, skapande och verkstad. Vi utforskar möjligheten att motorkulturen kan möta upp många olika intressen. Vi ser t.ex att fikat och mötet är det viktigaste för våra unga. Bara fantasin kan sätta stopp för vad vi kommer att göra här näst.

Mekka har två fysiska mötesplatser i Järpen.

 

Garaget är en kommunal fritidsgård där även Mekka håller till med sin verksamhet. Där finns tillgång till skruvning i ett mindre garage med verkstadsutrustning till allt ifrån cykelmek och annat tekniskt till bil- och skotermekning. Det mesta går att ta med dit i mån av plats. Mekka använder också det schyssta uppehållsrummet med biljard, tv-spel och fika. Garaget är under uppbyggnad där ungdomarna är med i processen. En härlig mötesplats för skapande, inspiration, pyssel, skratt, motor och fika. Aktivitet onsdagar kl.18-20. 

 

Motorgården håller till i JGY Åre's lokaler hos Fordonsprogrammet. Där finns tillgång till verktyg, billyft, svets, bilvårdsprodukter och mycket mer. Du tar med det du själv vill skruva med och kan göra enklare ingrepp som hinns med under kvällen. Självklart fikar vi tillsammans. Aktivitet torsdagar kl.18-21 Verkstadskläder och skyddsskor krävs.