Som fastighetsägare, fastighetsvärd, styrelseordförande i BRF eller samfällighet ansvarar du för att boende och verksamheter i din fastighet sortera ut sitt avfall.
Du som fastighetsägare har ansvar för att avfallshanteringen fungerar och för att hyresgästerna vet hur de ska handskas med sitt avfall. God service, sortering, ordning och reda, och tydlig information är förutsättningar för god avfallshantering.
Om ett avfallsutrymme är lättillgängligt, upplyst, ventilerat, välskött och städat blir de boende mer benägna att göra rätt och avfallshanteringen blir smidigare. Den ökande sorteringen av allt fler avfallsslag ställer nya krav på utrymmen och teknik i fastigheterna, som gradvis bör anpassas till denna förändring. Alla boende ska kunna lämna sitt avfall, oavsett boendetyp eller särskilda behov. En informationsrutin för nyinflyttade är en bra förutsättning för god utsortering.
Fastighetsägarens ansvar
- Informera hyresgästerna om hur de ska sortera sitt avfall, och var de kan lämna utsorterat avfall, även det avfallet som inte kan lämnas i soprummet.
- Tillhandahålla tydligt uppmärkta kärl.
- Se till att avfall under kommunalt ansvar inte blandas med annat avfall.
- Se till att farligt avfall och elektronik inte blandas med annat avfall.
- Förvara grovavfall separat på lämpligt sätt.
- Hålla utrymmen och kärl rena.
- Utrusta och anpassa utrymmet efter avfallsmängder samt hämtningsintervall.
- Endast förvara avfall och nödvändig utrustning i soputrymmet.
- Hålla vägen till utrymmet för avfall snöfritt och halkbekämpat.
Ge gärna hyresgästerna möjlighet att lämna annat utsorterat avfall, som tidningar, batterier och ljuskällor i avfallsutrymmet eller i anslutning till fastigheten. Detta är dock inget krav men är en uppskattad och miljömässigt bra service.
Planera avfallsutrymmet
Via länken nedan kan du läsa mer om riktlinjer, råd och anvisningar för hur du planerar en korrekt, tillgänglig, och säker avfallslösning.
Handbok för avfallsutrymmen - Avfall Sverige
Starta ett bytesrum
Ge boende möjlighet att byta saker i eller nära fastigheten. Det är bättre för miljön än att slänga och köpa nytt.
I ett bytesrum kan boende lämna saker de inte längre vill ha och andra boende kan hämta och använda dem. Ett bytesrum kan se ut på många olika sätt. En byteshylla, bytesskåp eller bytessida på internet kan fungera minst lika bra.
Så här gör du:
- Hitta en lokal. Inventera möjliga rum, det kan finnas oanvända rum i flerbostadshus eller inte används till det som är tänkt – fråga de boende.
- Hitta en ansvarig. För att bytesrummet ska fungera behöver man ha en person som är ansvarig för att hålla rent, rensa och sköta rummet. Ansvarig kan vara fastighetspersonal eller en engagerad hyresgäst. Ansvaret kan utföras ideellt eller betalt. Hör med de boende, det finns gott om engagerade människor!
- Skapa regler. Regler för ett bytesrum behövs. Vilka regler eller hur de är utformade kan variera – det viktiga är att reglerna är bestämda från början så att alla vet vad som gäller.
- Tydliggör vad som tas emot och inte tas emot.
- Bestäm vilka rummet är till för.
- Bestäm om det ska vara någon begränsning i hur många saker man får ta.
- Ska boende ha tillgång till rummet med nyckel, eller ska man ha öppet på bestämda tider?
- Det som lämnas ska vara helt och rent.
- Informera. För att få fart på bytesrummet är det viktigt att de boende vet om att det finns.
För mer tips och råd, kontakta renhållningsenheten på Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den..
Gemensamt skyltsystem
I Sverige finns ett gemensamt skyltsystem och fördelarna med ett det är bland annat ökad igenkänning, vilket skapar bättre förutsättningar att sortera avfallet rätt. Systemet är tänkt att kunna användas så väl vid fastighetsnära insamling, på återvinningsstationer, återvinningscentraler, på sopkärl, i soprum, och vid insamling på stan, som på förpackningar. Läs mer om skyltsystemet hos Avfall Sverige.
Gemensamt skyltsystem för avfallssortering - Sverige sorterar - Avfall Sverige
Nedan finns material till soputrymmet att ladda ner och skriva ut.
(PDF) Symboler för samtliga fraktioner
Material för de vanligaste fraktionerna i soprummet
Informationsmaterial
(PDF) Tips på matavfallshantering
Matavfallspåsar
BRF eller samfälligheter kan kontakta renhållningen på Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. om de önskar att komma överens om var de kan hämta buntar matavfallspåsar samt Mathilda-hållare anpassat för föreningens hushåll.
Läs mer om matavfallspåsar och Mathilda-hållare
Fett och olja
Det är fastighetsägaren som har ansvar för att det inte ska rinna ut stora mängder fett i det allmänna avloppet. Om du har en eller flera verksamheter som hanterar livsmedel, till exempel kafé, restaurang, storkök eller bageri, i din fastighet, måste du ha en fettavskiljare.