Vill du starta företag, utveckla din verksamhet eller söker investeringsmöjligheter i Jämtland/Härjedalen?

Vi vill ge support både till dig som är på väg hit för att etablera verksamhet, men även till dig som redan har ett befintligt företag. För en etablering eller expansion krävs ett gediget beslutsunderlag och hjälp med det praktiska. Då vill vi gärna hjälpa till med vårt breda kontaktnät, våra tjänster och arenor för samarbeten.
 
Läs mer på businessregionmidsweden.se eller kontakta:

Olof Holmgren
Etableringar och nyföretagarrådgivning
0647-169 67
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Reportage

Bild på Olof Holmgren

Sedan 1 april 2019 har Åre kommun en näringslivssamordnare som både fungerar som nyföretagsrådgivare och en form av etableringslots. Olof Holmgren är däremot ett välkänt ansikte bland företagarna i kommunen med nästan 20 års erfarenhet som egen företagare och som rådgivare på Almi de senaste 10 åren.


I sin roll som nyföretagsrådgivare hjälper Olof personer i kommunen som vill starta företag. Det gäller att få till ett upplägg som har en genomarbetad affärsmodell och en balanserad budget. I samband med rådgivningen kollar man om det till exempel går att söka starta-egetstöd från Arbetsförmedlingen eller liknande stöd och bidrag hos andra aktörer.


– Vi erbjuder nyföretagsrådgivning till alla, oavsett ambitionsnivå. Här i området är det många som vill starta företag för att kombinera olika verksamheter som till exempel guidningar, skidlektioner tillsammans med att man fakturerar istället för att vara anställd på traditionellt sätt, berättar Olof.


Byggt upp ett stort nätverk

Olof är också en form av etableringslots, eller koordinator, för externa företag som vill flytta in till kommunen. Vill till exempel ett företag från Göteborg etablera verksamhet i Åre så hjälper Olof dem att komma i kontakt med rätt personer samt ge tips om lediga markområden och lokaler.


– Efter att ha varit verksam i det här området i nästan 20 år så har jag samlat på mig ett nätverk som är bra att ha i många lägen. Man vet ofta var man ska börja någonstans och vilka trådar man ska dra i, säger Olof.


Från storstadspuls till total glesbygd

Det Olof uppskattar mest med sin nya tjänst är mötet med alla drivna och engagerade människor. En annan tjusning är det komplexa i att arbeta i en kommun som har sådana kontraster.


– I Åre kommun går det från storstadspuls till total glesbygd på bara några mil. Lika stora kontraster kan vi se beroende på viken tidpunkt det är på året. Det är kul och väldigt inspirerande, avslutar Olof.