Vandring skog

Glid fram med kajak över spegelblanka vatten, fiska efter öring och röding i friska fjällvatten eller ta med barnen på vandringsäventyr längs någon av de många lederna i Åre kommun. Hos oss som bor här står friluftslivet högt på agendan och vi hoppas att du som besökare ska få ta del av några av de äventyr som väntar.

Här har vi gjort ett axplock av saker att göra. Hör gärna av dig om det är något specifikt du letar efter så hjälper vi dig vidare! 

Vandring

 • Vandra längs den anrika Blomsterstigen i Storlien. Blomsterstigen är en led som anlades redan omkring år 1890 när dåtidens så kallade luftgäster reste hit för ett bättre välmående. Njut av fjällblommor, vackra utsiktsplatser och vida vyer över Snasahögarna, Sylarna och Stenfjället. 
  Blomsterstigen i Storlien
 • Ta kabinbanan upp till Åreskutan. Njut av vyerna vid bergstationen på 1274 m.ö.h eller vandra vidare den sista karga biten till Åreskutans topp på 1420 m ö h, en kort men ganska krävande sträcka väl värd mödan. Njut av fika och 360 graders utsikt över fjällvärlden.
  Kabinbanan i Åre
 • Ta med barnen på en ovanlig, lite busig vandring längs Konst(ig)stigen i Edsåsdalen - en tur fylld av konstverk från stora och små kreatörer. Leta efter guldklimpar i bäcken och se upp för tomtar och troll som gömmer sig bland träden!
  Konst(ig)stigen i Edsåsdalen
 • Dröm dig tillbaka i tiden och vandra längs isälvskanjonen Dromskåran i Oviksfjällen. Själva kanjonen är ca 1 km lång, 50 m djup och 150 m bred. Vandringsleden som går genom Bastudalens naturreservat bjuder även på toppbestigning av Drommen.
  Dromskåran i Oviksfjällen
 • Snöra på kängorna, fyll på vattenflaskan och ta dig an Middagsvalen i Vallbo. En lättillgänglig topp som går att göra även med mindre vandrare i sällskapet, turen är bitvis ordentligt brant (utan att vara svårvandrad) men inte längre än dryga 5 km och bjuder på fantastiska vyer på toppen. Missa inte att heller att kika förbi det pittoreska kapellet i Vallbo när du ändå är i krokarna! 
  Middagsvalen i Vallbo

Cykling

 • Från att ta tagit sina första stapplande steg i slutet på 80-talet till att bli en av världens största cykeldestinationer - få har nog undgått Åres resa mot att utveckla cyklingen som en självklar aktivitet i sommarutbudet. Idag bjuder Åre på cykling för en bred målgrupp - från mäktiga downhilleder med hissnande kurvor och hopp till den nya satsningen i Björnen där den något mer lättsamma cross-country cyklingen tagit fäste. Här finns också ett familjevänligt område där den nya generationens cyklister får chansen att träna i pumptracks, flowiga stigar och tekniska banor.
  Cykla i Åre

Vatten

 • Tuffa fram med ångare och njut av en följsam färd med någon av våra gamla trotjänare! Under sommaren går M/S Drottning Sophia olika turer på Kallsjön medan S/S Östersund med sitt hemmaviste i Arvesund tar dig runt Storsjöns vatten. I Arvesund finns även ett museum med fokus på tekniska uppfinningar att besöka.
  M/S Drottning Sophia
  S/S Östersund
 • Paddla SUP eller kajak på Ottsjön. Här är vattnet klart, friskt och ofta lungt - och vyn över det mäktiga Ottfjället kittlande vacker. På södra sidan av sjön vid Storåns utlopp finns en sandstrand som är ett bra utgångsställe för paddling, varma sommardagar vill du inte missa ett ljummet bad här!
 • Sjunk ned i moder jords egna spa och njut av ett bubblande, forsande bad i Ullåns naturliga pooler. Parkera vid Ullådalen och följ den sjungande forsen ett par hundra meter ned (lätt vandring) för att nå poolerna. Hoppa i och lek! 
 • Välj en ljum dag, gärna i slutet av sommaren, och vandra (!) över Ottsjön. Över sjön går ett ridvad på drygt 500 m som i forna tider nyttjades för att ta sig med häst till Härjedalen. Starta från Ottsjö och led 262 som tar dig ned till sjön och vadet. På andar sidan breder mjuka, långa sandstränder ut sig.
  Ridvadet Led 262
 • Från avancerat sportfiske till barnens första kast. Prova fiskelyckan i något av våra många fiskerika vatten, t ex Kvitsleströmmarna, Dammån, Indalsälven, Åresjön, Ånnsjön eller Kallsjön. 

Djur

 • Sitt upp på hästryggen, känn kraften från de ca 700 musklerna som rör sig i takt under dig och ta in naturen från ett lite annorlunda perspektiv. Följa med på guidade ridturer kan du göra i t ex Kall, Åre, Alsen eller Heljesund.
 • Byggmästare i undervattensteknik och med en imponerande förmåga att simma under ytan i upp till 15 minuter. Bävern är ett häpnadsväckande djur som trivs i flera av våra åar. Följ med på bäversafari i t ex Dammån och spana efter de gnagande vännerna och deras hyddor. Visste du förresten att herr och fru bäver lever hela livet tillsammans?
 • Är det möjligt att komma nära en ren? Alltså sådär riktigt, riktigt nära att man känner djurets andetag och kan stryka handen över den sträva pälsen? Ja, hos Ullis & Rudolf i Kluk kan du faktiskt det! Gör ett besök och lära dig mer om de magnifika djuren.
 • Hur stor kan en öring bli? Bege dig till fisketrappan i Dammån och var med på någon av de dagliga inventeringarna av öringar som vandrar i ån. Kontrollerna har pågått sedan 50-talet för att kunna kartlägga öringens vandringsmönster, ålder och tillväxt. Idag driver Dammåns FVO fisketrappan som vittjas kl 08.00 och 16.00 varje dag under sommaren.
  Fisketrappan i Dammån

Natur & kultur

 • Forsar och fall. Slås av naturens krafter vid något av våra vackra vattenfall - Tännforsen, Handölsforsen, Silverfallet, Brudslöjan, Ristafallet, fallet vid Bergsjögrottan eller Storfallet. Visste du att under vårflod kan så mycket som 300 000 mjölkliter i sekunden passera över forsnacken i Tännforsen som är Sveriges största vattenfall?
 • Besök det gamla gruvsamhället vid Fröå Gruva där kopparmalm bröts mellan år 1744 och 1919. Idag finns en unik miljö kvar att besöka med gammeldags torp, gruvor, varphögar, ett vattensystem med vattenhjul och en 200 m långa stånggång, små odlingslotter och vackra betesmarker. Under sommaren erbjuds guidade turer som tar dig med på en resa bakåt i tiden. Området är även välskyltat med information om du besöker det på egen hand.
  Fröå Gruva
 • Naturlig upptäckarglädje! På Naturum i Vålådalen som är ett av landets över 30 naturrum kan du lära dig mer om natur, kultur och historia - kort och gott hur allting hänger ihop och bildar en unik helhet på platsen. Här finns utställningar med olika teman och under sommaren arrangeras flera olika evenemang, guidade visningar och turer utomhus att ta del av.
  Naturum i Vålådalen