Ångbåtar

Tuffa fram i lugn takt på Kallsjön eller Storsjön med någon av de gamla ångbåtarna M/S Drottning Sophia eller S/S Östersund. I Åre kommun har vi turen att ha dessa gamla trotjänare i drift som bjuder på sköna turer sommartid. 

Drottning Sophia 

På Kallsjöns blånande vatten tar M/S Drottning Sophia dig med på en tur från midsommar och en bit in på höstkanten. Här finns speciella temaavgångar som bland annat Afternoon Tea-turer där nybakta scones, kakor och smörgåsar förgyller färden lite extra. Båten rör sig ofta mellan hamnarna i Kall, Bonäshamn och Huså. Utöver den vanliga turlistan går fartyget att hyra för privata sällskap.  

M/S Drottning Sophia byggdes år 1904 i Sundsvall och var avsedd att bogsera timmer på Kallsjön vilket hon gjorde i dryga 60 år innan den dåvarande flottningsepoken tog slut. Vid sidan av timmerflottningen gick fartygen även i persontrafik. Efter ett par årtionden i olika ägandeskap återbördades M/S Drottning Sophia till Kallsjön och Bonäshamn år 1990 där hon sedan har gått i både reguljär trafik och utarrenderats. Fartyget ägs av föreningen Drottning Sophia. 

Läs mer om M/S Drottning Sophia på föreningens hemsida.

M/S Drottning Sophia

S/S Östersund 

Med över 140 år på nacken och en marschfart på ca 8 knop skär S/S Östersunds skrov genom Storsjöns yta. Fartyget är ett av Sveriges äldsta och mest anrika ångfartyg i passagerartrafik. Med utgångspunkt i hemmahamnen Arvesund eller någon av Storsjöns andra bryggor kan du följa med på härliga turer mellan sjöns många öar. Den ordinarie trafiken pågår mellan juni och september och båten går även att abonnera för privata sällskap. 

S/S Östersund byggdes år 1874 i Oskarshamn. Fartyget transporterades sjövägen i delar först till Sundsvall för att sedan monteras och föras vidare vintertid med häst till Östersund. Båten har byggts om, förlängdes och fått ny panna och maskin i omgångar. Fram till 1963 gick S/S Östersund i trafik på Storsjön då hon såldes för skrotning - något som tack och lov aldrig blev av. Idag ägs hon av Föreningen Bevara Ångaren Östersund som renoverat och återtagit båten i drift sedan 1989.  

Läs mer om S/S Östersund på föreningens hemsida.

S/S Östersund