Åre marina

Få saker är mer uppfriskande och energigivande än ett dopp i en klar, svalkande fjällsjö efter en dag på fjället. Och trots att vattentemperaturen ofta inte når så väldigt högt på skalan finns det flera grundare sjöar där du mer än gärna spenderar en varm sommardag på stranden. Här hittar du några av de lite mer kända sjöarna som lockar till bad. Självklart finns många fler att utforska längs stigen. 

Ottsjön 

Ottsjön har flera fina badställen att bjuda på. Ett stort plus är såklart också det mäktiga Ottfjället som skapar en av de mer slående bildsköna kulisserna. 

På södra sidan finns en vacker sandstrand, här är det långgrunt och vattnet får ofta en skön temperatur. Stranden hittar du en kilometer innan Fångåmon, parkera vid vägen efter bron du passerar och följ stigen som går genom skogen ned till sjön. Här finns grillplats och utedass.

På norra sidan av Ottsjön finns en fin liten sandstrand och båtbrygga som du enkelt når från Ottsjö by. Följ grusvägen som går ned mot sjön precis efter ICA Ottsjö-Bua.

Ottsjöns kanske mest spektakulära bad får du om du tar dig över det 500 meter långa ridvad som går tvärs över sjön. På södra sidan breder ett delta av långa, ljusa sandstränder ut sig och det finns små sandöar och spännande flodmynningar att utforksa.  

Hensjön Edsåsdalen 

Från Edsåsdalen når du enkelt Hensjön som ligger 1,5 km in på en grusväg från den bortre delen av byn. Här finns vackert grånade båthus, grillplats, utedass och en stor brygga med badstegar. Du kan även välja att kliva i plurret från land, det finns både en liten sandstrand där vattnet är grunt och steniga små vikar att välja mellan. På bryggan finns picknickbord och plats att duka upp en härlig lunch eller kanske till och med middag en ljus sommarkväll. 

Storgrundsviken Kallsjön 

Med utsikt över Kall på andra sidan sjön, kan du vid Storgrundsviken ta sköna dopp i Kallsjön. Stranden ligger på höger sida från vägen mot Huså, ca 4 km efter Fäviken. 

Nulltjärn Vålådalen 

Nulltjärns sandstrand är ett populärt område både för bad och tältning. Vattnet är långgrunt och klart. Dessutom är solnedgångarna över fjällen omkring alldeles underbara. Här finns både grillplats med bord och bänkar samt utedass. Från Vålådalen kör du vidare rakt fram på grusvägen som leder till Nulltjärnarna som ligger vid vägs ände. Parkeringen ligger nära intill stranden. Du kan också ta dig till fots längs en vandringsled som utgår från Vålådalen. 

Gevsjön 

På väg mot Storlien, ca två mil från Åre ligger Gevsjön. Här hittar du en vackert finkorning svart sandstrand. Vattnet är långgrund och bjuder in till riktigt ljumma bad, i Jämtländska mått mätt vill säga. Sjön ligger nära intill E14 och är lätt att ta sig till. 

Helgesjön 

Helgesjöns vatten är kallt men härligt klart. Här består stranden av svart grovkornigt grus. Det finns en liten flytbrygga att simma ut till – sitt en stund och njut av utsikten mot Åreskutan innan du dyker i igen. Utedass finns i närheten av stranden. Stranden ligger intill ett privatägt hus så tänk på att visa hänsyn till de boende när du vistas på platsen. Från Slagsån kör du mot Helgesjövallen och svänger av vid skylten som pekar mot Helgesjön, håll utkik för det är lätt att missa avfarten! 

Åre Strand & Åre Marina 

Mitt i Åre, nedanför tågstationen, finns en iordninggjord strand med både sand och sten med närhet till byns alla faciliteter. Följer du strandpromenaden en liten bit söderut kommer du till Åre Marina. Här finns både strand, bryggor och hopptorn i båthamnen och flera grillplatser och sköna solbänkar är utplacerade.