Kallbygden är stor till ytan och består av en blandning av vacker jordbruksbygd och orörda fjällområden.
Kallsjön ligger centralt och omgärdas av sluttande åker-, ängs- och skogsmarker. Bland de större byarna hittar du historiska gruvbyn Huså, Kall, Konäs och längre norrut Kallsedet och Kolåsen. Här finns en bred variation av företag och en levande kulturhistoria. Bygden har även gjort sig känd för sitt stora engagemang för den egna utvecklingen.
Läs mer om Drottning Sophia och inflyttare i Huså.
Gården ligger strax innan Kall, i Sölvsved. Den syns från vägen, men det är först uppe vid husen som man ser hur enastående vackert den ligger. Boningshuset är creamfärgat och intilliggande gårdshus är vackert faluröda med varmgula dörrar. Utsikten domineras av Åreskutans nordöstra fjällsida.
Innan Margareta och Matt Marples hade varit inne i alla hus, vid deras första besök, hade de bestämt sig.
– Tanken var att vi skulle flytta från England där vi bott de senaste 22 åren, till Åre. Eller i alla fall i närheten av Åre. Hade vi inte hittat den här platsen hade vi nog bott kvar i England, berättar Margareta.
Margareta hade innan flytten till Sverige blivit nyfiken på kombucha, och börjat brygga på egen hand. Kombucha är en fermenterad funktionsdryck med levande bakteriekultur som anses vara bra för hälsan på flera sätt. När flytten till Kall var klar påbörjade Margareta produktion även här, och i samband med det startades företaget Kall Natur Kompani. Företaget erbjuder produkter och lösningar som bidrar till ett högre välmående, både genom naturprodukter och kost- och näringsrådgivning.
– Min familj häcklar mig för särskrivningen av företagsnamnet. Men jag har bott i England i så många år att mina två språk går in i varandra, säger Margareta och skrattar. Men jag har bestämt mig för att inte rätta till särskrivningen, namnet representerar vem jag är!
Införsäljningen av kombuchan gick inte helt lätt till en början då den var obekant för många. Dessutom var den opastöriserad, hade kort hållbarhet och kunde bli överjäst i flaskan.
– Det är en utmaning för oss som jobbar med levande föda. Det behövs ett skifte i tänk hos både producenter, återförsäljare och konsumenter för att anpassa sig till den allt större efterfrågan som finns efter naturliga produkter utan tillsatser. Hantering och förvaring kräver lite mer av alla parter.
Nyttan av kombucha har spridit sig och är nu mer känd. Första året bryggdes 100 liter per sats och nu bryggs strax under 500 liter per sats om efterfrågan kräver det. Antalet återförsäljare varierar under året, som mest har företaget haft 15 stycken. Fröjas i Ås var en av de första. Marknaderna runt om i länet har varit en viktig mötespunkt för Margareta där hon själv kunnat träffa kunder, låta dem provsmaka och svarat på frågor. Efter två år med mer aktiv marknadsföring är rollerna omvända.
– Nu blir vi allt oftare kontaktade av återförsäljare istället för att vara den som säljer in hela tiden. Det är jag tacksam för, berättar Margareta.
Engagemang i bygdens utveckling skapar nätverk och ovärderliga försäljningskanaler
Margareta har fler strängar på sin lyra. Förutom det småskaliga mathantverket tar hon uppdrag på Kallsjöns stolthet, fartyget M/S Drottning Sophia, där hon är ansvarig för mat och servering. Hon sitter även i styrelsen för fartyget och är aktiv att utveckla ett nytt matkoncept för att locka fler besökare. Margaretas engagemang för bygden visar sig i hennes samarbete med Bygallerian i Kall där de driver projekt med strävan om att knyta ihop lokala entreprenörer för ett närmare samarbete.
Det är tack vare Margareta som den populära REKO-ringen finns i Undersåker varje fredag. Ordet REKO står för REjäl KOnsumtion och fenomenet har vuxit rekordartat i hela Sverige. Det är en matmarknad utan mellanhänder, med skillnaden att köparen alltid måste beställa varorna och betala i förskott. På plats är det enbart utlämning som sker. Utbudet presenteras via en Facebooksida där alla producenter lägger ut vilka varor de har till försäljning just den veckan. Ägg, kött, bröd, mjölk, honung, glass och den aktuella säsongens grönsaker är några exempel på produkter.
– Det har blivit en succé! Och är en ovärderlig försäljningskanal för oss småskaliga mathantverkare. Vissa har tack vare REKO-ringen dubblat sin försäljning. Sedan starten i augusti 2019 har vi vuxit till över 2000 medlemmar i Facebookgruppen, och nästa fredag är vi hela 15 producenter!
Kall Natur Kompanis produkt nummer två efter kombuchan är en te- och lattekryddmix med gurkmeja. Gurkmeja är en superkrydda med många hälsobefrämjande effekter. På frågan vad som blir nästa produkt slirar Margareta lite med svaret, det finns en plan, men den är än så länge hemlig.
– Det är en dröm att kunna starta upp det här företaget, säger Margareta. Jag drivs av att hjälpa människor med en ren, naturlig och läkande kost. Vi kommer behöva den, i vår alltmer stressade livsstil.
I Kallbygden finns en lång tradition av att samverka för att uppnå resultat och utvecklas. Linda Forss är uppvuxen i den andan. På sin morfars och sina mostrars lanthandel i Huså såg hon hur viktigt det är med mötesplatser i vardagen.
– Där skapas idéer, relationer och sociala nätverk, grunden för att bygga samhället. Med driftiga personer, kunskap och organisation får man saker att hända. Därför har mitt företag fått bära vidare vårt gamla lanthandelsnamn.
Linda Forss utbildade sig till civilingenjör med inriktning mot samhällsbyggnad. Efter sin examen var det Kallbygden och rötterna hit som lockade mest. Här fick hon sitt första jobb inom samhällsutveckling. Nu driver hon sitt eget konsult- och kulturföretag där hon driver flera projekt – både kommersiellt och ideellt – bland annat i Kallbygden.
– Jag är samhällsbyggare och min verksamhet är inriktad på att göra saker för att människor ska kunna mötas och göra skillnad för sin plats här i Kallbygden och i världen. Se vad som behövs, vara drivande, en länk för att tillföra kompetens och ledarskap – min egen eller andras.
Engagemang och kompetens
Kallbygden förknippas ofta med fantastisk natur och storslagna vyer. Här finns en bredd av företag och föreningar som erbjuder upplevelser och service för bofasta och besökare. Bygden har också gjort sig känd för sitt starka engagemang och drivkraft för den lokala utvecklingen. Här har de aktiva föreningarna tillsammans med sex byalag, genom sin paraplyorganisation Kallbygdens Intresseförening, investerat i och drivit igenom en rad projekt som gör bygden levande och attraktiv. För här är crowd funding inget nytt begrepp, snarare ett självklart kulturarv.
– Utan vår egen kompetens att hitta vägar och resurser för att utvecklas skulle vi inte ha en så levande kulturhistoria med Huså herrgård, flera små museer och båten Drottning Sophia. Det är också vi själva som drivit och hittat finansieringslösningar för bland annat bredbandsutbyggnad. Vi ser till att göra vår bygd till det vi vill att den ska vara, så att företagare kan bedriva verksamhet och människor flytta hit för att arbeta, bo och leva. Engagemang för äldreboendet är ett annat exempel på hur vi i bygden säkrar service och utveckling. Det ger trygghet för våra gamla och viktiga arbetstillfällen i bygden, förklarar Linda.
Förebild för andra
Linda beskriver Kallbygdens intresseförening som en bygdekoncern, som tillsammans äger och driver verksamheter. Men även underlättar för företag att etablera sig, exempelvis den lokala Icabutiken.
– Genom att organisera oss, vara pålästa, kunniga och uthålliga har vi gjort även externa aktörer vågat gå in och satsa. Det här är en anda som vi är stolta över och som andra bygder kommer till oss för att lära sig av. Jag och andra har hållit både inspirationsföreläsningar och workshops om vår modell. Det är viljan att åstadkomma något tillsammans och det personliga engagemanget i stort och smått som är nyckeln. Det är vi bra på.
Det är inte bara i bryggeriet det bubblar i Huså. Från att ha varit en klassisk avfolkningsbygd i norrländskt inland ligger plötsligt 12 bygglovsansökningar på kommunens skrivbord och fyra barnfamiljer är på väg in i byn. Nu saknas bara en bra väg.
Fönsterfodren gapar tomma och är täckta med byggplast, i familjen Ahlgren/Boltzius röda hus i Huså. Utanför entrén står ett litet tält och en bit bort på lägdan en studsmatta. Om man renoverar hus måste man nämligen sörja för både underhållning av barn och tillfällig bostad. Att det blev just Huså för Johan Ahlgren och hans fru Linn Boltzius tackar de några vänner som redan hittat hit för.
— Huså ligger på samma avstånd som alla andra hus som vi varit och tittat på. Det är mest grusvägen som leder hit som gjort att vi tidigare inte funderat på Huså. Men när vi väl lagt bud på ett hus som vi inte fick, var det bara hit vi ville.
Den gamla gruvorten med sin lilla skidanläggning är idag mest känd för sitt bröd och sin fina skidåkning, ljuva puderdagar. Men Huså har blivit lite sömnigt. Matbutiken som en gång fanns i byn stängde i slutet av 1990-talet. Byns förskola likaså. Men nu har det börjat hända saker, berättar Torkel Öste.
Han har bott till och från i Huså sedan 1988 och har tidigare varit engagerad i Föreningen Huså Herrgård. Sedan två år tillbaka är han en av flera drivande i Nätverket för hållbar framtid Huså.
— Vi driver framför allt frågan om att vägen mellan Bonäshamn och Huså behöver rustas upp. Sedan behöver vi se över möjligheten att hitta boende här i Huså samt utveckla både jobbmöjligheter och kultur för att bredda utbudet och skapa hållbarhet.
Huså lockar med kulturscen och det långsamma friluftslivet
Utöver att det numera finns ett gruvmuséum i byn har Föreningen Husåspelet genomfört ett projekt som lett till att den gamla spelplatsen för det traditionsrika Husåspelet återinvigdes i somras. Och det här bidrar till mervärdet i bygden, menar Torkel.
— Nu finns inte bara fritidshus här utan även ett kulturvärde, en scen, där vi kan ha olika evenemang.
Torkel berättar också att vandrarhemmet Hyttgården just nu renoveras och att intresset för att kunna hysa in sig i byn har ökat. Det eftersom allt fler fått upp ögonen för det långsamma friluftslivet, som längdåkning, vandring och bärplockning, sådant som Huså kan erbjuda.
För Johan och hans familj ligger framtiden i Huså vidöppen. Ytterligare barnfamiljer är på väg att flytta till byn. Just nu samåker barnen till förskola och skola i Åre och Duved, eftersom det inte finns någon skolskjuts. Drömmen skulle vara att det öppnade ett närlivs i byn igen och att bussförbindelserna utökades. Bussar, som kunde gå längs den nya asfalterade vägen. Och att kanske kunna slå sig ihop med några andra och odla tillsammans.
— Precis innan vi fick tillträde till huset var vi lite nervösa, men på bara de här två veckorna har vi känt att vi verkligen har valt rätt plats. Vi har hittat fler toppställen här än vi har gjort i Åre på fem år. Just nu känns det som en fullträff!