Brudslöjan vattenfall

Brudslöjans långsmala fall hittar du på den norska sidan av gränsen, strax väster om Storlien. Det 24 meter höga fallet slingrar sig upp över klippväggen och genom skogen som en brudslöja. En spännande utflykt för dig som gillar utmaningen med trappor, branta stenpartier och storslagen utsikt.

En lekfull och vandringsled på ca 1 km tar dig genom skogen, över mossbeklädda stenhällar och spänger, ned för branta trappor och fram till fallet. Brudslöjans vatten landar i en svart skogstjärn vilket gör kontrasterna till det vita, bubblande vattnet extra slående. Vattenfallet rinner i en smal å-kanjon, genom vilken Tävlanissjön och Storlienissjön en gång tappats. Kanjonen antas vara ett resultat inte bara av issjöns tappning utan även av att smältvatten under inlandsisen letat sig fram längs denna sprickdalgång. 

Strax innan fallet hittar du en skylt som markerar riksgränsen mellan Sverige och Norge – passa på att ställa en fot på vardera sida och du står i två länder på samma gång. Vid platån ovanför vattenfallet ansluter även leden som går över till Teveldalen om du önskar en längre vandring.

Hitta hit 

Strax efter tullstationen in mot Norge ser du en träportal på vänster sida av vägen. Där parkerar du och påbörjar din vandring mot Brudslöjans vattenfall. Leden är markerad med skyltad med blå färgmarkeringar på trästolpar, stenar och träd från träportalen. Låt dig inte luras av den korta sträckan på leden då den är bitvis brant och kan ha halkiga rötter och trappsteg vid blött väder.  

Karta och ledbeskrivning till Brudslöjan hittar du även via Naturkartan.

Brudslöjan (vandringsled Storlien)