Möt två familjer som följt sina drömmar och flyttat till Åre.

Familjen Lindberg flyttade till Åre sommaren 2018. Här är deras berättelse om livet i Åre.

 

Familjen Lindberg består av Calle, Ina och deras två barn. De flyttade från Stockholm till Duved sommaren 2018. Suget efter ett aningen lugnare tempo, mindre bilköer och högre berg blev för stort. Åre kändes som det perfekta valet eftersom det numera går att jobba från Åre på ett helt annat sätt än förr. Det är inte bara de klassiska turistrelaterade jobben som finns att välja på. I allt större utsträckning finns det även bra jobb, året runt, i flera andra branscher.

 

Jobb på House Be

Ina kom i kontakt med House Be, entreprenörshubben i Åre, som i samma veva bestämt sig för att satsa helhjärtat på sin affärsidé och därmed behövde ta in folk. Ina anställdes som sälj- och partneransvarig på House Be, som nu expanderar genom att öppna fler hubbar i norra Sverige.

 

– House Be har möjliggjort otroligt mycket. Inte bara för mig utan för många företagare som insett att det går att ta med sitt jobb eller sitt företag och helt enkelt slå sig ner i Åre. Att få följa med på den här House Be-resan är självklart båda utmanande och grymt spännande, berättar Ina.

 

Fungerar över förväntan

Calle är specialistofficer och kommer tidigare från Amfibieregementet Amf 1. Nu jobbar han som utbildningsofficer inom hemvärnet på Frösön och trivs jättebra med sitt jobb.

 

– Avståndet är självklart inte optimalt, men det är smällar man får ta och det fungerar faktiskt över förväntan, menar Calle.

 

Calle växte delvis upp i Alperna och familjen tittade lite på att flytta ner dit först. Men de insåg att Sverige är bra och de har båda många vänner i Åre, vilket gjorde att Åre trots allt kändes väldigt naturligt.

 

– Vi träffades genom skidåkningen i Engelberg så huvudsaken var att vi kom till en plats där det finns skidåkning runt knuten, säger Ina som tidigare har bott i Åre under kortare perioder.

 

Köpte hus i Duved

När väl beslutet var fattat gick allt väldig smidigt.

 

– Mathias på Åre kommuns inflyttarservice var till stor hjälp, det måste vi verkligen få säga! Att någon från kommunen ringer upp en när man står och packar flyttlådorna nere i Stockholm och frågar hur det går, det är minst sagt imponerande, säger Ina.

 

Familjen kände på sig att de skulle trivas vilket gjorde att de sålde lägenheten i Stockholm. Istället köpte de ett hus i Duved, som de stormtrivs i. Familjen flyttade faktiskt upp samtidigt som tre andra familjer som de står väldigt nära.

 

– Vi är i Åre för att stanna. Länge, säger Calle och Ina avslutningsvis.

 

Det bästa med att bo i Åre enligt familjen Lindberg

- Möjligheten att kombinera en aktiv livsstil bland bergen med bra jobb året runt.
- Att vi har 100 meter till liften istället för 67 mil.
- Att Åre är välkomnande och att man delar mycket intressen med väldigt många. Det gör det lätt att träffa nya vänner.

Johan och Cecilia styrde flyttlasset från Stockholm till Åre för att komma närmare naturen. Tillsammans med sina söner uppskattar de lugnet, människorna och alla äventyr som väntar runt hörnet.

– Jag får nypa mig i armen varje gång jag kommer till Åre. Det är en fantastisk plats bo på, säger Cecilia.