Det finns särskilt boende på fem orter i kommunen, Järpen, Mörsil, Hallen, Duved och Kall. Det särskilda boendet är till för dig som har stora omvårdnadsbehov och behov av tillgång till personal dygnet runt. Boendet beviljas som ett bistånd enligt socialtjänstlagen.

Kommunen försöker alltid tillgodose ditt önskemål. Ibland kan det dock vara svårt att erbjuda boende där du själv önskar bo. Då erbjuder kommunen dig ett annat särskilt boende, där du kan få dina behov tillgodosedda. Socialnämnden i Åre kommun har beslutat om en servicedeklaration för särskilt boende.

En servicedeklaration beskriver vad du som medborgare/brukare kan förvänta dig när du nyttjar kommunens tjänster.

pdf Servicedeklaration särskilt boende (372 KB)

För ansökan om särskilt boende vänder du dig till kommunens biståndshandläggare. 

pdf Ansökan om bistånd enligt Socialtjänsten (106 KB)

pdf Servicedeklaration biståndshandläggning (266 KB)

Duved

Fjällglimten

Fjällglimten har 16 lägenheter på två plan, varje plan har åtta lägenheter. Lägenheterna består av ett stort rum med kokskåp och en rymlig toalett med dusch. Gemensamhetsutrymmen med matsal finns på varje plan. Tillgång till personal finns dygnet runt. I anslutning till Fjällglimten finns lunchrestaurang samt ett äldrecenter som erbjuder olika aktiviteter.

Hallen

Bjurgården
Bjurgården är ett särskilt boende med 6 lägenheter. Här finns lunchrestaurang och aktivitetslokaler samt tillgång till personal dygnet runt.

Fjällvinden
Fjällvinden är ett särskilt boende med 7 lägenheter. Lägenheterna har pentry och toalett med dusch. I boendet finns gemensamhetsutrymmen med matsal samt tillgång till personal dygnet runt.

Bjurgården och Fjällvinden ligger i samma lokaler och hälsocentral finns i samma byggnad.

Järpen

Tallkronan
Tallkronan har 28 rum av varierande storlek, fördelat på tre enheter. Varje rum har egen rymlig toalett med dusch och i några rum finns kokmöjligheter. Gemensamhetsutrymmen med matsal finns på varje enhet. En av enheterna är avsedd för korttidsboende. På Tallkronan finns tillgång till personal dygnet runt. I samma byggnad som Tallkronan finns hälsocentral, fotvård och frisör. På Notvallen finns ett äldrecenter som erbjuder olika aktiviteter.

Notvallen

På Notvallen finns fyra boenden (Solhöjden, Utsikten, Norrskenet och Solsidan) med totalt 39 lägenheter. Lägenheterna är av olika storlek och är utrustade med toalett och dusch samt med kök. På alla boenden finns gemensamhetsutrymmen för måltider och social samvaro. Tillgång till personal finns dygnet runt. På Notvallen finns gemensamhetsutrymmen och ett äldrecenter som erbjuder olika aktiviteter.

Kall

Skogsbygården
På Skogsbygården finns 8 lägenheter. Lägenheterna har ett rum med kök, toalett med dusch samt tvättmaskin och torktumlare. På Skogsbygården finns gemensamhetsutrymmen och ett äldrecenter för olika aktiviteter. Tillgång till personal finns dygnet runt.

Mörsil

Thomégården
Thomégården har 25 lägenheter fördelat på fyra enheter. Lägenheterna består av ett rum med kök, toalett med dusch samt tvättmaskin och torktumlare. Gemensamhetsutrymmen med matsal finns på varje enhet. På Thomégården finns gemensamhetsutrymmen och ett äldrecenter för olika aktiviteter. Tillgång till personal finns dygnet runt.