Du som går ut nian, ettan eller tvåan på gymnasiet i vår och är folkbokförd i Åre kommun har möjlighet att söka feriejobb 2024. 

Anmälan till feriejobb för sommaren 2024 är stängd. Alla platser är tillsatta.

Feriejobben i Åre kommun finns för att du som ungdom ska få en första inblick i arbetslivet och ett meningsfullt arbete under ditt sommarlov. Du får även möjlighet att tjäna lite egna pengar och får värdefulla erfarenheter inför framtida jobb och studier.

Vanliga frågor och svar

Här har vi samlat några vanliga frågor och svar om feriejobb.

Om att sommarjobba/feriejobba

Feriejobben finns inom kommunal verksamhet och ideella föreningar. Det kan vara inom förskola, fritids, äldrevård, Kulturskolans sommarevenemang, simskola med mera.

Vi har endast ett visst antal arbetsplatser att erbjuda. Om det är fler som söker än antal möjliga arbetsplatser behöver vi lotta bland de sökande. De som i så fall inte erbjuds jobb i första rundan placeras på en reservlista och blir erbjudna jobb om någon annan tackar nej. Vi har dessvärre inte jobb till alla som söker.

Du kommer att arbeta max 60 timmar på tre veckor. Arbetsskiften är max 6 timmar/dag och ligger dagtid måndag-fredag. Lunchen ingår inte i arbetstiden, vilket betyder att du max är på arbetsplatsen 7 timmar beroende på hur lång lunchrasten är. Exakt hur det fungerar på din arbetsplats får du veta av arbetsgivaren.

Enligt Arbetarskyddsstyrelsens föreskrifter behöver ungdomar som inte fyllt 16 år vårdnadshavares tillstånd för att arbeta. Om du inte hunnit fylla 16 år innan första arbetsdag behöver du tillsammans med din vårdnadshavare fylla i och skicka in ett tillstånd. Du hittar blanketten här.

Feriejobbarbetet är indelat i dessa tre perioder 2024.
o Period 1: Vecka 25-27 (17 juni-5 juli)
o Period 2: Vecka 28-30 (8-26 juli)
o Period 3: Vecka 31-33 (29 juli-16 augusti)

 

Vi skickar ut erbjudanden om feriejobb från och med början av maj. Alla sökande får inte besked samtidigt. Det är viktigt att du håller koll på din mejl så att du inte missar ditt erbjudande. I mejlet finns information om sista dagen att tacka ja eller nej till erbjudandet. Om du inte svarar i tid går erbjudandet vidare till någon annan.

När du fått ett erbjudande om arbetsplats och period är det inte möjligt att byta.

Vi försöker placera alla sökande på sitt förstahandsval. Det är dessvärre inte alltid möjligt eftersom det kan vara för många sökande till vissa platser. Det kan alltså hända att du blir erbjuden en plats som inte motsvarar något av dina önskemål.

Till en del arbetsplatser är det många som söker och finns det inte plats till alla fördelas platserna genom lottning.

Om du söker feriejobb på fritids, förskola eller annan verksamhet där det finns barn och unga behöver du visa upp ett polisutdrag. Utdraget beställer du från polisen;

·        Utdrag för arbete i skola eller förskola https://polisen.se/tjanster-tillstand/belastningsregistret/skola-eller-forskola

·        Utdrag för arbete med barn i förening eller annan verksamhet https://polisen.se/tjanster-tillstand/belastningsregistret/barn-annan-verksamhet/blanketter---ovrigt-arbete-med-barn/

Vanliga frågor och svar

Om lön

2024 är lönen satt till 81 kr/timme om du är under 18 år och 98 kr/timme om du är över 18 år.

Du fyller i dina arbetade timmar på tidrapporten som du antingen får av din handledare eller laddar ner här. Rapporten ska skrivas under av dig och din handledare innan den skickas in till oss – antingen via internposten (Feriesamordnare, Arbetsmarknadsavdelningen), om din arbetsplats är på Åre kommun, eller via post om du har en annan arbetsgivare. Åre kommun, Att: Feriesamordnare, Box 201, 837 22 Järpen

Lönen betalas ut den 25 varje månad förutsatt att din tidrapport har kommit in i tid. Lämnar du in din tidrapport så vi på lönekontoret har den senast den 12 juli – får du din lön den 25 juli. Kommer tidrapporten in senare men innan den 12 augusti får du din lön den 25 augusti. Och så vidare.

 

Det betyder att:

·         Arbetar du period 1 (17 juni – 5 juli) och skickar in din rapport direkt efter din sista arbetsdag kan du tidigast få din lön 25 juli.

·         Arbetar du period 2 (8-26 juli) och skickar in rapporten direkt efter sista arbetsdag kan du tidigast få din lön 25 augusti.

·         Arbetar du period 3 (29 juli-16 augusti) och skickar in rapporten direkt efter sista arbetsdag kan du tidigast får din lön 25 september.

Om du inte har fått lön från Åre kommun tidigare behöver du kontakta Swedbank och tala om att du får lön från oss samt meddela dem på vilket konto du vill ha in lönen. Om du inte har meddelat något konto till Swedbank kommer du att få en utbetalningsavi till den adress du angett i feriejobbansökan.

 Se instruktioner här->

Även om du har skickat din tidrapport innan den 12 juli, augusti eller september kan det vara så att tidrapporten inte hann fram till lönekontoret på Åre kommun i tid. I så fall kommer din lön nästa månad.

Om du har glömt att fylla i rutan där du begär att bli befriad från skatteavdrag så dras det skatt på din lön. Om din årsinkomst under 2024 inte överstiger 24 238 kommer du att få pengar tillbaka på skatten 2025. För mer information om hur det fungerar med skatt på inkomst – se skatteverket.se »

Vanliga frågor och svar

Om samverka.nu

Samverka.nu har en egen teknisk support som du når via Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. eller 08-99 80 90 där du kan få hjälp med ärenden som gäller ditt konto hos dem. Ibland kan det ändå hända saker i systemet där vi kan hjälpa till. Se nedan.

Det är endast möjligt att söka feriejobb för en hel period. Perioderna för 2024 är

Period 1: Vecka 25-27 (17 juni-5 juli)
Period 2: Vecka 28-30 (8-26 juli)
Period 3: Vecka 31-33 (29 juli-16 augusti)

Några arbetsplatser har andra perioder. Se respektive arbetsplats för aktuell information. Det går tyvärr inte att ändra dessa perioder.

När du registrerar din ansökan på samverka.nu behöver du fylla i alla obligatoriska fält. Om du missar att fylla i något av de obligatoriska fälten kommer ansökan inte att skickas in. Du får i så fall ett felmeddelande som berättar vilket fält du behöver fylla i. Om din ansökan på samverkan.nu är korrekt får du en bekräftelse på webbsidan direkt efter att du skickat in din ansökan.

Kontakta oss på Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. – vi behöver gå in i systemet och radera din tidigare önskelista.

Information om feriejobb skickas ut från samverka.nu. Kontrollera din skräpkorg. Mejl från samverka.nu kan ibland hamna där. Hittar du inget där kan du logga in på samverka.nu för att se hur det ser ut med din ansökan.

Du får ett mejl från samverka.nu med instruktioner om hur du gör för att skapa en önskelista över arbetsplatser. Följ instruktionerna noga.

Övrigt

Relevanta länkar och dokument