Kallbadare

När vattentemperaturen sjunkit under 10 grader, hösten sakta övergår i vinter och vattnet till slut fryser till is, då bjuder naturen in till upplevelser för både kropp och sinne. I våra sjöar och älvar finns många platser för uppfriskande kallbad. Ta med dig sköna ombyteskläder, varm dryck och en badkompis och glid ned under ytan! 

 Det kan tyckas svåröverkomligt att ge sig i kast med kallbad mitt i kallaste midvintern. För att vänja kroppen långsamt kan det vara smart att börja redan under höstsäsongen. Baden vid den här årstiden är uppfriskande men inte så kalla att du tappar andan. Successivt när temperaturen sjunker blir kroppen mer och mer van vid det kalla vattnet. Träna på att ha kontroll över andningen och ta långa, djupa andetag. Gå ned i vattnet långsamt och glöm inte bort andningen. Det är lätt hänt att börja andas snabbt och ytligt när det kyliga vattnet kryper upp längs kroppen. Doppa inte händerna utan sänk dig långsamt ned till axlarna, stanna här, hitta lugnet och andas.  

Bra att ha med sig

Det är smidigt att ha kläder som är lätta att ta på och av, gärna i ull som värmer som mest. Att ha ett liggunderlag eller något annat att stå på, särskilt när snö och is kläder marken är skönt för fötterna när du ska byta om. Mössa på huvudet, vantar till händerna och gärna badskor om du har. Det är också skönt att röra på sig, till exempel genom en promenad före och efter badet. Avsluta med varm dryck och känn in kroppen.  

Tänk på säkerheten

Kallbada inte ensam och fråga gärna din läkare om du är osäker på om du har några fysiska besvär som kan påverkas av att du kallbadar.