Med verksamhetsförpackningar avses förpackningar som slutligen når eller hamnar hos företag, industri eller annan verksamhet. Verksamheter kan hantera sina förpackningar på nedanstående sätt.

Lämna själv kostnadsfritt

Näringslivets producentansvar (NPA) har tagit över ansvaret för förpackningsåtervinning från Förpacknings- och tidningsinsamlingen (FTI) som avvecklats som bolag första kvartalet 2024. Verksamheter kan kostnadsfritt lämna förpackningar som uppstår inom verksamheten på en av NPA:s mottagningspunkter.

I Jämtlands län finns en mottagningspunkt för verksamhetsförpackningar. Mottagningen tar emot förpackningar av papper/kartong, plast, metall, färgat glas, ofärgat glas, trä och övriga förpackningsmaterial.

Information om mottagningspunkter finns på npa.se.

Önskar du mer information kan du besöka npa.se.

OBS: Det är inte tillåtet att lämna verksamhetsförpackningar på återvinningsstationerna som är till för hushållens förpackningsavfall!

Anlita entreprenör

Behöver du hjälp med hämtning av utsorterade förpackningar kontaktar du själv en entreprenör. Fråga om entreprenören har de tillstånd som krävs och finns registrerade som avfallstransportör hos Naturvårdsverket.

Anmäl din verksamhet till kommunens fastighetsnära insamling av förpackningar

Detta gäller enbart om din verksamhet är samlokaliserad med hushåll och har gemensam sophantering. Kommunen sköter insamling av förpackningarna via en entreprenör som kommunen har avtal med. Den samlokaliserade verksamheten betalar för tjänsten direkt till entreprenören. Anmälan skickas till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den..

Krav på att tömma innehållet ur förpackningar

Från och med den 1 januari 2024 ska alla verksamheter och hushåll tömma förpackningar på innehåll som är avfall. Förpackningarna ska precis som tidigare sorteras ut för att kunna materialåtervinnas. Genom att sortera ut förpackningsavfall bidrar du till en ökad materialåtervinning och tar till vara resurser. Kravet införs för att öka återvinningen för både förpackningsavfallet och det avfall som är förpackat.

Skyldigheten att tömma förpackningen gäller inte bara för matavfall utan även för annat förpackat avfall. Exempelvis leksaker, kläder, kontorsmaterial och andra konsumtionsvaror.

Undantag från kravet att tömma förpackningar

Förpackningar som innehåller farligt avfall eller läkemedelsavfall är undantag om att tömma förpackningar. Dessa tillsammans med innehållet ska hanteras som farligt avfall.

Läs mer på Naturvårdsverket.se om förpackningsavfall från verksamheter här.

Möjlighet att söka dispens från att tömma förpackningar

För verksamheter som inte kan uppfylla kravet om att tömma sina förpackningar på sitt innehåll finns det möjlighet att ansöka om dispens hos Miljöavdelningen.

Dispens kan ges om separering inte är möjlig eller om nackdelar överväger fördelarna. En dispens är tidsbegränsad och den som ansöker behöver visa hur kravet uppfylls efter dispenstiden.

Mer information hittar du på vår hemsida under Verksamheter – avfallssortering.