skidspår längdåkning

I Åre kommun finns det skidspår på många platser som sköts av olika föreningar, kommersiella aktörer och privatpersoner.

Åre kommun har anlitat Föreningen Röjsmohallen för att sköta skidspåren i Järpen som en del i det kommunala fritidsutbudet. Skidspåren är totalt 3,6 mil och prepareras regelbundet under skidsäsongen.

Läs mer om skidspåren i Järpen på Röjsmohallens hemsida

Undvik att promenera i skidspåren

Röjsmohallen lägger ner mycket tid på att göra fina spår och en jämn skejtbädd och för de som vill njuta av fin skidåkning i Järpen. Vi vet dock att många även nyttjar området för promenader. Det finns inget förbud mot att gå eller springa i skidspåren, däremot finns det ett antal förhållningsregler som alla måste följa:

  • Alla som promenerar i skidspåren vistas där på skidåkarnas villkor.
  • Gå inte i bredd.
  • Gå endast i skidspåren när det är fast underlag. På så vis undviker vi djupa fotspår som försämrar skidupplevelsen.
  • Skidspåren är uppdelade i två delar. En del för klassisk skidåkning samt en plan yta för skejtskidåkning. Om du ska gå i spåret så blir det minst påverkan på skidspåret om du går ytterst på skejtbädden. Om skejtbädden inte håller, och det blir djupa fotspår oavsett var du går, ser vi helst att du inte går i skidspåret alls. Fundera på om du kan välja ett annat promenadstråk istället. Det finns många bra vägar att promenera på i Järpen.

Åre kommun och Röjsmohallen hoppas att alla följer förhållningsreglerna ovan och att det inte behöver införas något förbud mot fotgängare i skidspåren.

Övriga förhållningsregler

  • De preparerade och markberedda skidspåren är tillrättalagda för längdskidåkning. För att nyttja spåren ska alla skidåkare betala en spåravgift och då gäller inte allemansrätten. Skidspåren räknas i detta fall som arena/anläggning.
  • Hundägare som motionerar i skidspåren plockar upp avföring och slänger påsen i lämpligt sopkärl.
  • Fordonstrafik i skidspåren är förbjuden med undantag för personal som arbetar där där.

Tack för att du respekterar förhållningsreglerna!