Gymnasial vuxenutbildning motsvarar gymnasieskolans kurser. Du kan kombinera fristående kurser så att det passar dina mål eller välja ett kurspaket med yrkesinriktning.


Fristående kurser och kurspaket med yrkesinriktning.
I samarbete med Lärcentrum Östersund.   


Kurspaket med yrkesinriktning på Campus Åre:
Åre skidlärarutbildning 

Läs mer

- Är du från och med 1 juli det år du fyller 20 år
- Som saknar eller har brister i de kunskaper som kursen ska ge
- Som har förutsättningar att följa kursen

Behörig är också du som är under 20 år och har gymnasieexamen eller studiebevis från gymnasieskolan.

Ta först reda på om samma eller likvärdig kurs/utbildning finns inom Lärcentrum Östersund, som Åre kommun samverkar med.

 

Ta reda på vilken kommun som ger utbildningen och gå in på den kommunens hemsida, vuxenutbildningen. Finns webbansökan så gör ansökan där. 

 

Ansök senast två veckor innan sista ansökningsdag, så att din ansökan hinner behandlas.

 

Skicka in din ansökan i pappersform till: Campus Åre, Vuxenutbildningen Åre kommun, Kurortsvägen 20, 837 51  Åre. Bifoga kopia på dina tidigare betyg samt ett brev där du berättar lite mer om dig själv och målet med din sökta utbildning. Vi vill också ha en kort förklaring om varför du söker utbildningen på annan ort. 

 

För att du ska få gå utbildningen så krävs ett godkännande från Åre kommun.

Gör webbansökan som du vore folkbokförd i Åre kommun, kontakta därefter vuxenutbildningen i din hemkommun. Hemkommunen tar beslut om du får studera hos oss.

Gör webbansökan som du vore folkbokförd i Åre kommun. Förutom övriga begärda dokument behöver du också bifoga ett ”personbevis” med folkbokföringsuppgifter från ditt lands myndighet motsvarande skatteverket i Sverige.

Det är inte möjligt att läsa en hel kurs för att höja ett redan godkänt betyg. Istället har du rätt till prövning. Prövning innebär att du läser in en kurs på egen hand och sedan tentar av hela kursen. Resultatet avgör vilket betyg du får på kursen. All prövning sker i Östersund via Lärcentrum Östersund. Klicka här för mer information.

Vuxna har erfarenheter, kunskaper och kompetens som de fått på olika sätt, till exempel genom utbildning, arbetsliv, i hemmet eller i föreningslivet. I en validering bedöms, värderas och dokumenteras de kunskaper som en person har. Genom att utgå från vad den vuxne har med sig undviker man att göra studietiden onödigt lång. Information om hur validering går till finns att läsa på Skolverkets hemsida.

 

Du kan även kontakta studie- och yrkesvägledare vid vuxenutbildningen.

Om du har tappat bort ditt skolbetyg, så kan du beställa ett nytt:

 

• Om du studerade på Åre gymnasieskola kontaktar du Åre kommunarkiv via Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.. Ange personnummer, namn (under studietiden), avgångsår och klass.


• Om du har studerat på yrkeshögskola eller Komvux i Åre kommun de senaste 5 åren kan du beställa en betygsutskrift. Komvux skickar inga betyg automatiskt. Du beställer ditt betyg via Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.. Tänk på att det är en viss handläggningstid.

• Om det var mer än 5 år sedan som du studerade på Komvux, kontaktar du kommunarkivet. E-postadress: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. eller ring kundtjänst på telefonnummer 0647-161 00.

• Har du studerat på vuxenutbildning i Östersund, beställ ditt betyg hos Lärcentrum Östersund (http://www.larcentrum.se/ostersund/bestall-betyg/)

• Om du har studerat i någon annan kommun, vänder du dig till skolan eller kommunarkivet i den kommunen.

Läs mer på CSN:s hemsida: www.csn.se