Mellan den 18 till 29 november 2024 skickas en tryckt version av broschyren ”Om krisen eller kriget kommer” ut till Sveriges samtliga 5,2 miljoner hushåll. Broschyren finns även i digital version härFörra gången broschyren delades ut var 2018. Sedan dess har Sveriges säkerhetspolitiska läge blivit mer osäkert och vi har blivit allierad i Nato. Extremväder som en följd av de pågående klimatförändringarna har också blivit allt vanligare 

Många människor kan känna oro inför en osäker omvärld. Även om Sverige är tryggare än många andra länder, finns det hot mot vår säkerhet och självständighet. Fred, frihet och demokrati är värden som vi måste skydda och stärka varje dag. Myndigheter, landsting och regioner, kommuner, företag och organisationer ansvarar för att samhället ska fungera. Men ansvaret för vårt lands säkerhet och trygghet är gemensamt för alla som bor här. En av våra viktigaste tillgångar när något hotar oss är vår vilja att hjälpa varandra. Om du är förberedd bidrar du till att hela landet bättre kommer att klara en svår påfrestning.

FAQ kring broschyren "Om krisen eller kriget kommer"

Innehållet tar upp hur vi ska bli bättre förberedda på följderna som allvarliga olyckor, extremt väder, it-attacker eller militära konflikter ger. Den nya broschyren har större fokus på beredskapen för krig, men tar också upp fler områden än den förra broschyren. Exempelvis får du råd om hur du ska agera vid höjd beredskap och vid ett militärt angrepp. Den beskriver även vad du bör ta med vid utrymning och hur oro kan hanteras.

Informationen är ett verktyg för att du ska kunna ta ditt ansvar. Är du välinformerad och förberedd kan du agera och hjälpa andra om något händer. Ansvaret för Sveriges säkerhet och beredskap är gemensamt för alla som bor här.

Broschyren finns med text på svenska, lätt svenska, engelska, arabiska, persiska/farsi, ukrainska, polska, somaliska, finska, meänkieli, romska arli, nordsamiska och sydsamiska. Den finns inläst på svenska och engelska, på svenskt teckenspråk, i punktskrift och som en kort film som är textad på olika språk.

 

MSB har startat ett kontaktcenter som svarar på frågor via telefon 0771-240 240. Från den 18 till 29 november går det att ringa vardagar 08.00-20.00 och helger 09.00-16.00. Från 30 november är öppettiderna 09.00-16.00 på vardagar. Det går också att mejla frågor till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den..

Alla som har möjlighet behöver kunna klara sig minst en vecka utan samhällets stöd. Det innebär bland annat att ha tillräckligt med vatten och mat hemma. På MSB:s hemsida kan du läsa mer om vad du behöver för att klara minst en veckas hemberedskap.  Hemberedskap  | Preppa för minst en vecka