Återvinningscentral

I Åre kommun finns det fyra återvinningscentraler (ÅVC) där du kan lämna ditt avfall. Klicka på respektive länk nedan för att se aktuella öppettider med mera.

Vad gäller på våra återvinningscentraler?

Privatpersoner som betalar abonnemangsavgift får lämna avfall på våra återvinningscentraler. Våra återvinningscentraler är inte byggda för att ta emot större volymer. Mängden får därför inte överstiga en normalstor släpvagn per person och dag.

Du ska själv kunna lossa ditt avfall vid avlämning på återvinningscentralen. Avfallet på släpvagnen eller i bilen ska vara sorterat innan du kommer till återvinningscentralen. Personal finns på plats för att hänvisa var du ska lägga ditt avfall samt svarar på frågor angående sortering och lämningsplatser inne på återvinningscentralen.

Använd genomskinliga sopsäckar

Våra återvinningscentraler är välbesökta platser och varje vecka tar vi emot stora mängder avfall. Mycket avfall levereras i svarta eller färgade sopsäckar vilket ställer till en del problem. Merparten av avfallet är rätt sorterat. Men tyvärr händer det att vi hittar exempelvis elektronik, batterier, mediciner, färgburkar och oljefilter där det inte hör hemma. Därför ska det avfall som lämnas på våra återvinningscentraler vara packat i genomskinliga sopsäckar. Eftersom personalen får en chans att se vad som finns i säckarna blir det lättare att förebygga att avfall hamnar fel.

Farligt avfall

El-avfall är saker som drivs med el via sladd eller batteri. El-avfall och batterier ska aldrig kastas i soptunnan/sopkärlet eller blandas i grovavfallet.

Saker med inbyggda batterier samt el-drivna produkter och ljuskällor får numer lämnas till inköpsstället för produkten (till exempel brödrosten och hårtorken till en handlare som säljer sådana produkter) samt till FA-stationen (miljöstationen) eller på återvinningscentralerna i Brattåsen, Hallen och Staa.

Småbatterier kan lämnas i batteriholkar som bland annat finns i butiker, på återvinningscentralen, flera återvinningsstationer och miljöstationen i Järpen. Bilbatterier ska i första hand lämnas hos försäljningsställen för bilbatterier men kan även lämnas på miljöstationen