I Södra Årefjällen hittar du byarna Edsåsdalen, Trillevallen, Ottsjö, Vallbo och Vålådalen. Här finns snälla vandringar över vida fjällvidder, förbi fäbodar, längs stigar fyllda med konst, historia eller artkunskap, genom skira fjällbjörkskogar och till områden skapade under istiden.
Med utgångspunkt från de fem byarna finns många fina toppar att bestiga. Renfjället, Lillvalen, Grofjället, Hållfjället, Välliste, Österstoppen, Rekhuvudet och Middagssvalen är några av dem som är väl värda ett besök. Flera av dem passar även mindre vandrare och det finns många fina rastplatser, solmogna bär och svalkande sjöar att doppa sig i längs vägen.
Kultur- & naturstigar
Det finns flera kultur- och naturstigar i området. I Edsåsdalen snirklar sig Konst(ig)stigen fram, en barnvänlig vandring fylld av alster från stora och små konstnärer. I byn finns även Historievandringen och en blomstervandring till en vackert belägen pilgrimskälla. I Vallbo hittar du en natur- och kulturstig som berättar om djur, natur och byns historia. Vill du njuta av den gamla fäbodkulturen ska du följa Fäbodrundturen i Ottsjö. Vandringen tar dig förbi de vackert grånade fäbodarna Norra och Södra Bottenvallen.
Forna tiders ridvad
I Ottsjö finns möjlighet till en annorlunda vandring om du väljer att ta av dig skorna och kliva ned i den blånande Ottsjön. Här finns nämligen ett drygt 500 meter långt ridvad som i forna tider nyttjades för att med häst ta sig till Härjedalen. Välj en ljum dag, gärna i slutet av sommaren då vattnet är som varmast. Följ leden som går från Ottsjö ned till sjökanten för att sedan ta dig över vadet till andra sidan där mjuka, långa sandstränder breder ut sig.
Pyramiderna & Issjödalen
Från Vålådalen når du två av våra mest kända naturformationer. Issjödalen och Pyramiderna som bildades då inlandsisen smälte i Gröndalsdeltat, och Blanktjärn med sitt kristallklart turkosa vatten. Båda områdena är unika och känsliga för slitage. Det är därför extra viktigt att följa markerade leder och inte avvika från stigen. Blanktjärn får du betrakta på lite avstånd från de utsiktsplatser som finns längs stigen. Vid strandkanten får inga fötter trampa då marken närmast sjön behöver återhämta sig för att vattnet inte ska mista sin vackra färg. Missa inte de gamla samevistena du passerar men kom ihåg att visa respekt då vissa av dem är privata.
Renar på fjället
I Vålådalens naturreservat betar renar från både Handölsdalens och Tåssåsens sameby. De har även delar av sina kalvningsland här. Respektera att markerna är djurens hemvist. Renar är känsliga för störningar året om men speciellt runt kalvingstid från april-juni.
Välj gärna en annan tur än den till Issjödalen och Pyramiderna fram till mitten av juli då området är kalvningsland för renarna i Tåssåsens sameby. De har sitt sommarbete i Lunndörrsfjällen, Anarisfjällen och Oviksfällen.
Läs mer om renar på hemsidan hållbarafjäll.nu där Tåssåsens sameby berättar mer om renskötseln och var det är tryggt att vistas på fjället under speciellt känsliga perioder.
Läs mer om vad du bör tänka på när du möter renar på fjället.
Kartor & skyltning
Lederna i Södra Årefjällen är markerade med ett gemensamt skyltsystem. Orangea skyltar markerar sommarleder. Kartor och ledbeskrivningar finns samlade på en gemensam hemsida. Turerna ges också ut tryckt format i form av en gratis guide ut som är smidig att ta med ut på vandringen. Du hittar den på hotell och butiker i området.
Kartguide över vandringar i Södra Årefjällen
Regler i naturreservat
Delar av Södra Årefjällen ligger i Vålådalens naturreservat där särskilda föreskrifter för dig som vistas i naturen. Läs mer om dessa hos Länsstyrelsen Jämtland.
Mer information
På Södra Årefjällens hemsida kan du läsa mer om vandring i området. Här hittar du även ledbeskrivningar och kartor till samtliga leder.