Dagens Samhälle har utsett Åre kommun till Årets superkommun i kategorin ”småstads- och landsbygdskommuner”. På plats i Visby för att ta emot det ärofyllda priset var kommunstyrelsens ordförande Martine Eng (S), oppositionsråd Daniel Danielsson (C) och kommunikationschef Hanna Mittjas.

Tidningen Dagens Samhälle arrangerar tävlingen Årets superkommun som uppmärksammar de kommuner som presterat bäst när det gäller bland annat ekonomi, skola, vård och företagsklimat. Priset baseras på offentlig data för 146 mätpunkter. I rankningen uppmärksammas kommuner som både står starka i dag och är väl rustade för framtiden.


Från vänster: Kommunstyrelsens ordförande Martine Eng (S), oppositionsråd Daniel Danielsson (C) samt kommunikationschef Hanna Mittjas.

– Fantastiskt roligt att Åre kommun har blivit Årets superkommun i Dagens Samhälles ranking. Vi är en unik kommun med hög attraktivitet och stark tillväxt, vilket gör att vi kan göra stora satsningar, säger Sara Schelin, kommundirektör. 

– Den snabba tillväxten ger oss spännande möjligheter att utvecklas och förbättras. Vi arbetar hela tiden med att säkerställa den kommunala servicen, som exempelvis tillräcklig VA-kapacitet och tillräckligt med förskoleplatser, så att vi kan möta framtidens behov på bästa sätt. Genom att möta dessa utmaningar med stort engagemang kan vi bygga en starkare och mer hållbar framtid för alla, säger Martine Eng (S), kommunstyrelsens ordförande.

Dagens Samhälles motivering:

”Skandinaviens alpina huvudstad (i alla fall enligt Åre) är senaste decenniets tillväxtraket i Kommunsverige. Befolkningen har ökat 21 procent på 12 år. Pister med målgång i stadskärnan är lockande. I Åre skapas jobb och den arbetsföra befolkningen växer. Demografi är ett toppnummer bakom tätplaceringen. Attraktivitet samt hälsa och välbefinnande är andra styrkor. Snabb tillväxt innebär också utmaningar: vatten- och avloppskapaciteten är till exempel en hämsko för utvecklingen just nu.”

Fyra vinnare 

Pristagare i tre olika klasser baserat på kommunstorlek, utsågs på prisutdelningen den 25 juni i Visby under Almedalsveckan.

  • Storstadskommuner: Härryda kommun

  • Städer och stadsnära kommuner: Habo kommun

  • Småstads- och landsbygdskommuner: Åre kommun

Utöver det tilldelades Tranås kommun utmärkelsen Årets raket, då de gjort stora förbättringar jämfört med fjolårets ranking.

Det är inte första gången Åre kommun är framgångsrik i tävlingen. 2016 blev Åre kommun Årets superkommun och 2017 fick Åre kommun silver.

Mer information

Läs mer om Årets superkommuner här »