Kompass & orkidée

Skäckerfjällens storslagna vildmark breder ut sig nordväst om Kallsjön. Här vandrar du i tysthet och tar dig fram med hjälp av karta och kompass. Växt- och djurlivet är rikt, vyerna vilda och urskogarna trolska. Skäckerfjällen är ett av våra mindre bevandrade områden men för den vane fjällräven är det ett område väl värt att upptäcka. 

Sockertoppen, Sandfjället & Strydalen

Skäckerfjällens högsta topp, Sandfjället, sträcker sig inte mer än 1230 m ö h. Med en till synes ganska blygsam höjd får du ändå känslan av att vara i högfjällslandskap tack vare stora höjdskillnader och brant sluttande fjällsidor. I Skäckerfjällen finns en markerad led på ca 34 km som går mellan Anjan och Kolåsen. Leden passerar via Sockertoppen och Strydalen, där Stynåns vackra vattenfall förgyller. Terrängen är vackert vild och relativt tuff, varför god vandringsvanan är att rekommendera. Terrängen är ofta blöt och mobiltäckningen dålig så tänk på att packa lämplig utrustning. Här gäller karta och kompass för att ge sig ut på tur. 

Korta turer från Kolåsen

Från Kolåsen kan du ta dig upp på fjälltoppen Dörrsvalen. Om vill du ströva lugnare finns de två korta stigarna Grötlunken som är en blomsterstig genom gammelskog, och Strandstigen som följer sjön Äcklingens strandkant och leder dig förbi två fina sandstränder. 

Trolska urskogar

I Skäckerfjällen hittar du inte mindre än tre områden med urskogar. Strådalen ligger intill norska gränsen har och en kraftig granskog. Rutsdalen som delar fjällmassivet har en delvis frodig granskog men även glesa, blandade barrskogar. Lågsjön med sin glesa beklädnad är full av knotiga, döda tallar. 

Renar på fjället 

Skäckerfjällen är hem åt renarna i Kalls sameby som betar i hela området under stora delar av året och även har sitt kalvningsland här. Respektera att markerna är djurens hemvist. Renar är känsliga för störningar året om men speciellt runt kalvingstid från april-juni.  

Läs mer om vad du bör tänka på när du möter renar på fjället.  

Renar i fjällen 

Området kring Skäckerfjällen är präglat av samernas liv och arbete, både i nutid med dagens renskötsel och genom historiska lämningar från forna tiders fångstkultur.  

Kartor & skyltning 

I Skäckerfjällen finns en kryssmarkerad sommar- och vinterled som går genom naturreservatet. Ta med dig egen karta och kompass att navigera utifrån. 

Regler i naturreservat 

I Skäckerfjällens naturreservat gäller särskilda föreskrifter för dig som vistas i naturen. Läs mer om dessa hos Länsstyrelsen Jämtland.  

Skäckerfjällens naturreservat