Vattendrag och polarull

Med utgångspunkt från Vålådalen eller Vallbo når du Lunndörrsfjällen och Anarisfjällen. Två fjällmassiv med drömska pass där djupa dalar och högresta bergväggar möts. Här är sänkorna grönskande och antalet vandrare du möter inte speciellt stort. Bland de mer kända landmärkena i området hör Lunndörrspasset, Issjödalen och Pyramiderna. 

Lunndörrsfjällen 

Kanske har du hört talas om Lunndörrspasset, en av de mer ikoniska platserna i fjällmassivet. I området finns flera olika pass men Lunndörrspasset är det mest lättillgängliga med markerad led. Passet i sig är vackert nog att vandra som det är men vill du nå högre höjder finns flera toppar att bestiga, däribland Dörrpiken och Gruvfjället som omringar passet. Dörrpiken med sina dramatiska bergväggar 1303 m.ö.h. går att ta sig an från flera håll och utsikten från toppen är enastående. Likaså är vyn från det något högre Gruvfjället 1432 m.ö.h. Vill du utforska andra närliggande dalgångar och toppar finns här bland annat Saanta, Lill-Lunndörren, Lill-Lunndörrsfjället, Sömo Karivålen, Storådörren samt Nörder och Synder Storådörrsfjället. 

Anarisfjällen 

Vid foten av Anarisfjällen och närmare bestämt Stor-Grönklumpen ligger Pyramiderna. De unika konformade grusåsarna skapades då inlandsisen smälte i Gröndalsdeltat och är ett av våra mest spektakulära naturområden. Marken här är känslig för slitage och därför reglerad för att bevaras för kommande generationer. Reglerna innebär bland annat att du inte får bestiga Pyramiderna. Men du kan vara lugn, de är otroligt mäktiga att beskåda även från håll. Issjödalen och Issjön med sitt kristallklara vatten bjuder på uppfriskande bad efter en lång dags vandring. Här är det finns att pausa och bara njuta. 

Fjällmassivets högsta topp heter Stor-Anahögen och slår med sina 1423 m.ö.h. Åreskutans topp med hela tre höjdmeter! På fjällets södra sida ligger den flera kilometer långsmala Hällådalen, omringad av bergsväggar på upp emot 1000 meters höjd. 

Renar på fjället 

I området bedriver Tåssåsens sameby renskötsel. De har sitt sommarbete och kalvningsland här och i Oviksfjällen. Respektera att markerna är djurens hemvist. Renar är känsliga för störningar året om men speciellt runt kalvingstid från april-juni. Välj gärna en annan tur än den till Issjödalen och Pyramiderna fram till mitten av juli då området är kalvningsland. 

Läs mer om vad du bör tänka på när du möter renar på fjället.  

Renar i fjällen 

Kartor & skyltning 

Från Vallbo och Vålådalen kan du följa välmarkerade leder till Pyramiderna och Issjödalen. Orangea skyltar markerar sommarleder. Leden hör till Södra Årefjällens ledsystem och finns i både digitalt format och tryckt guide att hämta på hotell och butiker i området. Genom Lunndörrspasset finns en statligt markerad led. Karta och kompass är att rekommendera för att vandra i området.  

Karta över vandringsled till Pyramiderna och Issjödalen 

Regler i naturreservat 

Lunndörrsfjällen och Anarisfjällen ligger delvis i Vålådalens naturreservat. Här gäller särskilda föreskrifter för dig som vistas i naturen. Läs mer om dessa hos Länsstyrelsen Jämtland. 

Vålådalens naturreservat