Avfall textil

Har du för mycket kläder i din garderob? Du är inte ensam! Hela 86 procent av de svenska konsumenterna anser sig ha mer kläder och skor än de behöver. Så varför inte välja att laga, byta eller sy om i stället för att alltid köpa nytt?

I Sverige köper vi i genomsnitt 13 kilo kläder per person och år. Samtidigt slänger vi 8 kilo begagnade kläder. Studier visar att ett genomsnittligt plagg bara används 10 gånger innan det går i soporna, fast det skulle kunna ha använts mycket längre. Det är hela 10 gånger bättre för klimatet att återanvända ett plagg än att tillverka ett nytt.

Klart du ska ha nya jeans, eller?

Att producera ett par jeans påverkar miljön mer än man kan tro. Totalt går det åt nästan 10 000 liter vatten och 1,5 kg kemikalier. De klimatpåverkande utsläppen motsvarar en bilresa på 11 mil. Textilavfall är det mest klimatpåverkande avfallet, efter elavfall.

Välj secondhand i första hand

Klädbytardagar, secondhand, vintage, få av vänner och bekanta. Det finns många sätt att förnya sin garderob utan att köpa nytt. Att köpa kläder på secondhand är oftast billigare och alltid bättre för miljön än att köpa nytillverkade plagg. Har du kläder hängande som du inte längre använder kan någon annan få glädje av dem i stället.