Åre kommun delar varje år priser och stipendium till engagerade personer i vår kommun som gjort det där lilla extra. Priserna och stipendiet är på 5000 kr vardera och delas ut på Årets fest som varje höst hålls på Holiday Club i Åre.

Integrationspris

Delas ut till en person eller organisation som gjort värdefullt integrationsarbete i Åre kommun och bör få ett extra tack.

Kulturpris

Delas ut till någon eller några som gjort insatser inom Åre kommuns kulturliv och borde få extra uppmuntran för sitt arbete.

Tillgänglighetspris

Delas ut till någon som gjort något för tillgängligheten och för personer med funktionsnedsättning, utöver vad lagen föreskriver.

Ungdomsledarstipendium

Delas ut till ungdomsledare som gjort insatser och det där lilla extra inom Åre kommuns föreningsliv.

Stort grattis

Järpens idrottsförening
Mörsils idrottsförening
Åre sockens hembygdsförening
Åre församling

 

"För bra integrationsarbete och mycket stort engagemang för nyanlända i vår kommun."

Stort grattis

Anders Olsson, Åre kulturskola
Luc Deutschmann, Åre kulturskola

 

"För det arbete ni lägger ned med att lära och inspirera barn och unga att spela fiol. Ni har ett engagemang som driver fiolspelandet till oanade höjder bland annat med den årliga midvinterdansen."

Stort grattis

Totalskidskolan

 

"För uthålligt arbete med att inkludera allas rätt till glädje på skidor."

Stort grattis

Åsa Persson Kjellgren, Järpens Skidklubb och Järpens Idrottsförening

 

"För det fina arbete du lägger ner på att träna ungdomar i fotboll och längdskidåkning. Du har ett aldrig sinande engagemang samt en glädje som smittar av sig."

 

 

Åre kommun uppmärksammar varje år personer och arbetsplatser som står för gott värdskap, årets nyföretagare samt årets hållbarhetsinspiratör. Vinnarna presenteras på Åredagen.

Guldstjärnan

God service och vänligt bemötande gör ett område attraktivt att besöka, bo, verka och leva i. Gott värdskap är en framtidsfråga för vårt län. Därför delar kommunerna i länet, Länsstyrelsen och Jämtland Härjedalen Turism ut priset Guldstjärnan.

Den person och det företag eller arbetsplats som på ett särskilt förtjänstfullt sätt visat särskilt hög servicegrad och ett gott värdskap vinner årets guldstjärnor!

Stort grattis Hannah Jonsson, Åre kommuns vinnare av årets serviceperson i Guldstjärnan. God service och vänligt bemötande gör ett område attraktivt att besöka, bo, verka och leva i. Gott värdskap är en framtidsfråga för vårt län. Därför delar kommunerna i länet, Länsstyrelsen och Jämtland Härjedalen Turism ut priset Guldstjärnan.

Hannah driver företaget Huså Åreskutans fjällridning där hon året runt erbjuder turer till häst i storslagen fjällterräng. Hennes 15 hästar får leva i flock och så nära sin naturliga miljö som möjligt. Hästarna går på lösdrift och i hagen finns både skog och en ligghall så att de själva kan bestämma om de vill vara ute eller inne. Grunden för hennes verksamheten är hästarna, mår de bra och trivs kan de leverera det där lilla extra. ”Hästarna är mitt allt, hos dem hämtar jag energi och inspiration” förklarar Hannah.

När Hannah tar ut sällskap på tur läser hon av personerna i gruppen för att matcha dem med rätt häst. Under turen blir häst och ryttare ett team som ska kunna lita på varandra. Får de bra kontakt förstärker det upplevelsen. ”Känslan av att vara ute i orörd natur som knappt sett spår av oss människor ger en enorm frihetskänsla, det är härligt att jag kan dela med mig av det” avslutar Hannah.

Bild Hälsocentralen Järpen

Stort grattis Hälsocentralen i Järpen, Åre kommuns vinnare av årets serviceföretag i Guldstjärnan. God service och vänligt bemötande gör ett område attraktivt att besöka, bo, verka och leva i. Gott värdskap är en framtidsfråga för vårt län. Därför delar kommunerna i länet, Länsstyrelsen och Jämtland Härjedalen Turism ut priset Guldstjärnan.

 

Hälsocentralen i Järpen har ett brett uppdrag och tar emot personer från 0-100 år. De har hög tillgänglighet via öppen mottagning samt lediga akuttider för dem som behöver. Det finns även en distriktsköterskemottagning i Mörsil som är knuten till Järpen. ”Grunden i verksamheten och det viktigaste av allt är den fantastiska personalen. Bemanningen är stabil och kunnig vilket gör att hälsocentralen har ett gott rykte” berättar Gittan Larsson, distriktsköterska och enhetschef för Järpens hälsocentral.

På alla hälsocentraler runt om i kommunen arbetar cheferna deltid. Det gör att de ser verksamhetens behov och möjligheter på ett naturligt sätt eftersom de är en del av arbetslaget.

Samhällets och patienternas krav och förväntningar förändras ständigt. Hälsocentralen i Järpen planerar hela tiden för att fungera utifrån dessa. Det handlar om att aldrig slå sig till ro utan att fortsätta utvecklas. ”Det är personalens förtjänst att vi är bra på det, de är duktiga på att hänga med och fånga upp” avslutar Gittan.

Bild Nomvd
Foto: Philip Alexandersson

Johan Lahti och Kristoffer Pirak driver företaget med en tydlig vision om att kunna erbjuda ett gediget, lokalt hantverk på ett etiskt försvarbart sätt. Hantverket präglas starkt av tidigare generationers nomadiska livsstil där naturen och renskötseln var viktigast. NOMVD Wood förvandlar på ett hållbart sätt råvaror av trä och stål till vackra, unika möbler med enkel funktionell design vilket gör dem till tydliga förebilder för andra som vill starta företag.

Bild på Undersåkers charkuteriefabrikUndersåkers Charkuterifabrik bevarar och utvecklar ett gammalt hantverk. De tillvaratar lokala råvaror och förädlar dem till en attraktiv produkt, råvaror som annars hade riskerat att försvinna i livsmedelsbranschens storindustri. Deras verksamhet gör det även möjligt för lokala producenter att få bättre betalt för sina produkter. Företaget har ett starkt varumärke med koppling till Fävikens internationellt välkända och tydliga profil. Deras verksamhet stärker Åres varumärke på ett positivt sätt och befäster Jämtland som en region som arbetar starkt med traditionellt mathantverk.