Åre kommun delar varje år ut priser och stipendium till engagerade personer i vår kommun som gjort det där lilla extra. Priserna och stipendiet är på 5 000 kronor vardera.

Delas ut till en person eller organisation som gjort värdefullt integrationsarbete i Åre kommun och bör få ett extra tack.

 

Vinnare 2019: 

Kasim Ahmed Farah

 

"Han är förebild för många nyanlända som bor i Åre kommun. Kasim övertalade åtskilliga nyanlända att bo kvar i Åre kommun, vilket var en stor utvecklingsmöjlighet för Åre kommun."

Delas ut till någon eller några som gjort insatser inom Åre kommuns kulturliv och borde få extra uppmuntran för sitt arbete.

 

Vinnare 2020: 

Karin Bark

 

"Karin har ägnat hela sitt liv åt kulturhistoria. Vi i Åre socken har fått möjlighet att sortera upp alla gåvor som skänkts till Åre hembygdsgård mycket med hjälp av Karins ideella arbete. För Nordhallen har hon varit avgörande för historisk kunskap som översatts till Karolinerdagar med kläder tillverkade och köpta av Karin till besökare till dessa dagar.

 

Allt arbete är ideellt och hon har även tillverkat en dräktutställning som man dagligen kan skåda på Åre hembygdsgård."

Delas ut till någon som gjort något för tillgängligheten och för personer med funktionsnedsättning, utöver vad lagen föreskriver.

 

Vinnare 2019:

Hensjöns och Henåns fiskevårdsområde

 

"För att låta alla gäster få tillgång till och kunna njuta av området vid Hensjön har man förbättrat tillgängligheten genom att bygga en bred, vinklad brygga med räcke. Man har också förbättrat den närliggande rastplatsen."

Delas ut till ungdomsledare som gjort insatser och det där lilla extra inom Åre kommuns föreningsliv.

 

Vinnare 2020:

Åre Duveds scoutkår

 

"Åre/Duveds scoutkår är ett toppengäng som försöker lära barn och ungdomar fjällvett och teamwork mellan åldrarna. Det jobb de gör med dalens unga är värd all uppmärksamhet och tacksamhet."


Åre kommun uppmärksammar också varje år personer och arbetsplatser som står för god service och vänligt bemötande. Dessutom utses årets hållbarhetsinspiratör och årets nyföretagare. 

God service och vänligt bemötande gör ett område attraktivt att besöka, bo, verka och leva i. Gott värdskap är en framtidsfråga för vårt län. Därför delar kommunerna i länet, Länsstyrelsen och Jämtland Härjedalen Turism ut priset Guldstjärnan.

Den person och det företag eller arbetsplats som på ett särskilt förtjänstfullt sätt visat särskilt hög servicegrad och ett gott värdskap vinner årets guldstjärnor!

 

Vinnare, årets serviceperson 2021:
Åsa Andersson, ICA Strandbergs i Undersåker

 

"Hon är positiv, personlig, omtänksam och gör helt enkelt alla välmående. Åsa strålar alltid som en sol och är en underbar människa som sprider massa glädje – hennes ord var kanske allt någon behövde höra på en dag. Det pratas om Åsas charm ändå ner till Göteborg…"

 

Vinnare, årets serviceföretag 2021:
Strandcaféet i Järpen

 

"Serverar det godaste av goda fikan och mat garnerat med kärlek och glädje. Trots rådande pandemi och en förödande brand, så har de haft öppet i stort varje dag med ett suveränt gott hembakat. Cafét är en ren glädje för de som bor i Järpen och har blivit limmet i den lilla byn och håller samman de som bor och arbetar här."

Hållbarhetspriset går till offentlig, privat eller ideell verksamhet som bäst bidrar till att stärka ett eller flera av de sex prioriterade områdena ; ett jämlikt och jämställt samhälle, hållbara samhällen, en samhällsnyttig och cirkulär ekonomi, ett starkt näringsliv med hållbara affärsmodeller, hållbara och hälsosamma livsmedel samt stärkt kunskap och innovation.

 

Vinnare 2019:
Rent-a-Plagg (numera Outdoor Buddies)

"Genom sin uthyrningstjänst minskar de både konsumtionen men också öppnar upp friluftslivet för en större skara då man kan hyra istället för att köpa."

 

"Tillsammans med kollegor bygger årets pristagare en snabbt växande konsultverksamhet för bolag som har ambitionen att växa, både nationellt och internationellt. Pristagaren hinner även med konkret rådgivning för potentiellt snabbväxande bolag inom ramen av den nystartade acceleratorn i Åres företagshus House Be. Genom sin verksamhet bidrar Ulrika till att befästa Åre och Åre kommuns starka attraktionskraft för moderna bolag som med hjälp av digital teknik önskar kombinera fullgoda företagsmiljöer med hög livskvalitet."