Åre kommun delar varje år ut priser och stipendium till engagerade personer och företag i vår kommun som gjort det där lilla extra.

Varje år delas Åre kommuns kulturpris ut till en person som gjort värdefulla insatser inom Åre kommuns kulturliv inom konst, konsthantverk, litteratur, musik, dans, hembygdsarbete, folkbildningsarbete eller liknande under året. Priset är på 5 000 kronor.

 

Vinnare 2023: 

Ruben Nesterud – Vänskapsteatern

 

"Under många år har Ruben drivit teatergruppen Fjällhumlorna numera Vänskapsteatern; en teaterverksamhet för personer med funktionshinder vars föreställningar både roar och berör. Ruben är en eldsjäl med värme och engagemang för denna grupp med funktionshinder där Ruben har en förmåga att ge alla en roll – både på scen och i samhället."

Varje år delas Åre kommuns ungdomsledarstipendium ut till en ungdomsledare som gjort värdefulla insatser inom Åre kommuns föreningsliv. Stipendiet är på 5 000 kronor.

 

Vinnare 2023:

Ruben Cañas Lindh – Mörsil IF Boxning

 

"Ruben har ett förflutet som boxare på elitnivå och har bedrivit boxningsträning ideellt sedan hösten 2023 i en nybildad boxningssektion i Mörsils IF. Med Rubens engagemang för ungdomar är det i dagsläget ett trettiotal ungdomar med olika nationaliteter och ett antal vuxna från hela kommunen som deltar med stor glädje och integrationen som följd."

God service och vänligt bemötande gör ett område attraktivt att besöka, bo, verka och leva i. Gott värdskap är en framtidsfråga för vårt län. Därför delar kommunerna i länet, Länsstyrelsen och Jämtland Härjedalen Turism ut priset Guldstjärnan.

Den person och det företag eller arbetsplats som på ett särskilt förtjänstfullt sätt visat särskilt hög servicegrad och ett gott värdskap vinner årets guldstjärnor!

 

Vinnare, Årets serviceperson 2023:
Kajsa Engström på Kajsa på Sundings i Mörsil

 

"Hon har lyft Mörsil, en otroligt kreativ själ som med beslutsamhet och glädje skapat en fin mötesplats för alla i Mörsil på sitt mysiga fik. Genom samarbeten och lyfta andra företagare når hon också längre ut än bara i Mörsil. Alltid fin service och härligt bemötande. Att få komma dit och fika och bara mysa är underbart. Hon har ett driv och servicetänk som är helt makalöst. Ingenting är omöjligt för henne. En sådan serviceperson bör alla ha!"

 

Vinnare, Årets serviceföretag 2023:
Hanriis Café i Handöl

 

"Gott fika, Magnhild och Anita är alltid trevliga och hjälpsamma. Byns hjärta och samlingspunkt, både för turister och bofasta, med sitt karoliner- och täljstensmuseum samt butik och konstutställningar."

 

"Med stort mod och uthållighet har ett hållbart företag skapats mitt i en osäker tid. Det vilar i ordets rätta bemärkelse på tidigare generationers insatser och från utgångspunkten den jämtländska myllan växer goda relationer fram med såväl företag som privatpersoner. Detta eftersom vinnarna tillfredsställer allt fler miljömedvetna kunder som vill njuta närodlade och högkvalitativa produkter vid dukade bord i restaurangmiljö samt privata kök."

När skolan och arbetslivet drar åt samma håll, då händer magiska saker. Samarbetet hjälper inte bara våra ungdomar i deras framtida karriärsval, det synliggör också alla de jobbmöjligheter som faktiskt finns i Åre kommun.

 

Vinnare 2023:
Nord-Lock

"Nord-Lock har samarbetat med grundskolorna med prao, studiebesök, utvecklat undervisningsmaterial tillsammans lärare och varit mentorer för Hallens elever när de tävlande i Teknikåttan. Nord-Lock har arbetat för att öka teknikintresset hos Åre kommuns barn och ungdomar."