Åre kommun delar varje år ut priser och stipendium till engagerade personer i vår kommun som gjort det där lilla extra. Priserna och stipendiet är på 5 000 kronor vardera.

Delas ut till en person eller organisation som gjort värdefullt integrationsarbete i Åre kommun och bör få ett extra tack.

 

Vinnare 2019: 

Kasim Ahmed Farah

 

"Han är förebild för många nyanlända som bor i Åre kommun. Kasim övertalade åtskilliga nyanlända att bo kvar i Åre kommun, vilket var en stor utvecklingsmöjlighet för Åre kommun."

Delas ut till någon eller några som gjort insatser inom Åre kommuns kulturliv och borde få extra uppmuntran för sitt arbete.

 

Vinnare 2022: 

Daniel och Sara Oja – Nordcirkus

 

"För deras fantastiska arbete med båda teaterkurser och cirkusskola. De är alltid positiva och brinner för det de gör. Men det viktigaste är att de ger oss mer än idrott och sport – nämligen kultur!"

Delas ut till någon som gjort något för tillgängligheten och för personer med funktionsnedsättning, utöver vad lagen föreskriver.

 

Vinnare 2019:

Hensjöns och Henåns fiskevårdsområde

 

"För att låta alla gäster få tillgång till och kunna njuta av området vid Hensjön har man förbättrat tillgängligheten genom att bygga en bred, vinklad brygga med räcke. Man har också förbättrat den närliggande rastplatsen."

Delas ut till ungdomsledare som gjort insatser och det där lilla extra inom Åre kommuns föreningsliv.

 

Vinnare 2022:

Dennis Liljeberg – Mörsils IF

 

"För sitt engagemang som tränare för Mörsils P14 där Dennis är en hängiven fotbollsledare som gör analyser av matcher, har koll på resultat och letar fotbollsövningar men även hämtar barn som försovit sig till matcher och delar med sig av sin matsäck. Insatser som betyder mycket för integrationen i Mörsil."

 

Vinnare 2022

Johanna Eriksson – Hallens SK

 

"För att Johanna under året lett fotboll för flickor i Hallen och lagt ner mycket engagemang, tid och energi på det. Trots att de är få inom laget peppar Johanna ungdomarna att vara med och upptäcka rörelseglädje tillsammans med en positiv inställning och en fin laganda."

 

Åre kommun uppmärksammar också varje år personer och arbetsplatser som står för god service och vänligt bemötande. Dessutom utses årets hållbarhetsinspiratör och årets nyföretagare. 

God service och vänligt bemötande gör ett område attraktivt att besöka, bo, verka och leva i. Gott värdskap är en framtidsfråga för vårt län. Därför delar kommunerna i länet, Länsstyrelsen och Jämtland Härjedalen Turism ut priset Guldstjärnan.

Den person och det företag eller arbetsplats som på ett särskilt förtjänstfullt sätt visat särskilt hög servicegrad och ett gott värdskap vinner årets guldstjärnor!

 

Vinnare, årets serviceperson 2022:
Denise Asp, verksamhetsledare på Mekka och Ung Fritid i Åre kommun

 

"Denise är verksamhetsledare på Mekka och Ung Fritid i Åre kommun. Hon är en underbar och älskvärd person som arbetar hårt och gör allt för att få en person att må bra. Hon tar mamma-rollen och finns där för allt och alla oavsett vad. Hon kan få vem som helst att prata och öppna upp sig och är bara en väldigt bra person för ungdomarna. Hon om någon förtjänar den här utmärkelsen – för ungdomarna är ju vår framtid."

 

Vinnare, årets serviceföretag 2022:
Agdas kafé i Mattmar

 

"På Agdas kafé får man alltid ett trevligt bemötande. De erbjuder fantastiska bakverk, smörgåsar, pajer och sallader. Tillsammans med deras briljanta service är det ett givet utflyktsmål för såväl privatpersoner som företagare. Nord-Lock tar exempelvis mer än gärna med sig sina utländska gäster till det mysiga kaféet."

Hållbarhetspriset går till offentlig, privat eller ideell verksamhet som bäst bidrar till att stärka ett eller flera av de sex prioriterade områdena ; ett jämlikt och jämställt samhälle, hållbara samhällen, en samhällsnyttig och cirkulär ekonomi, ett starkt näringsliv med hållbara affärsmodeller, hållbara och hälsosamma livsmedel samt stärkt kunskap och innovation.

 

Vinnare 2019:
Rent-a-Plagg (numera Outdoor Buddies)

"Genom sin uthyrningstjänst minskar de både konsumtionen men också öppnar upp friluftslivet för en större skara då man kan hyra istället för att köpa."

 

”För att med små medel lyckats utveckla ett småföretag och följa sin dröm att med stor hantverksskicklighet, erbjuda bra ekologiskt bröd och bakverk till sin hemby. Majas skafferi har vid ett flertal tillfällen omnämnts i resemagasinet Vagabond som en reseanledning till Undersåker och Maja har även vunnit flera utmärkelser i samband med SM i mathantverk med såväl guld som silver 2021.”