Åre kommun delar varje år ut priser och stipendium till engagerade personer i vår kommun som gjort det där lilla extra. Priserna och stipendiet är på 5 000 kronor vardera.

Delas ut till en person eller organisation som gjort värdefullt integrationsarbete i Åre kommun och bör få ett extra tack.

 

Vinnare 2019: 

Kasim Ahmed Farah

 

"Han är förebild för många nyanlända som bor i Åre kommun. Kasim övertalade åtskilliga nyanlända att bo kvar i Åre kommun, vilket var en stor utvecklingsmöjlighet för Åre kommun."

Delas ut till någon eller några som gjort insatser inom Åre kommuns kulturliv och borde få extra uppmuntran för sitt arbete.

 

Vinnare 2021: 

Per Wiklander

 

"Per har under många års tid pushat sin kära Undersåkerskören framåt med lika delar entusiasm, glädje och kompetens! Han väljer repertoar, gör egna arrangemang och pressar kören precis så långt det är möjligt utan att sångarna tappar sugen, allt för att till sist få bjuda publiken på fina musikaliska upplevelser. När det närmar sig konsert är det dessutom han som designar programblad, fixar med ljud och ljus och mycket annat utöver själva musiken.

 

Under pandemin har frånvaron av repetitioner och konserter varit jobbigt för både Per och körens sångare, men med hjälp av digital teknik, enskilda repetitioner och inspelningar hemma och många timmar framför datorn med videoredigering har Per ändå lyckats få ihop ett antal digitala uppträdanden, som betytt mycket för såväl trogna konsertbesökare som körmedlemmar."

Delas ut till någon som gjort något för tillgängligheten och för personer med funktionsnedsättning, utöver vad lagen föreskriver.

 

Vinnare 2019:

Hensjöns och Henåns fiskevårdsområde

 

"För att låta alla gäster få tillgång till och kunna njuta av området vid Hensjön har man förbättrat tillgängligheten genom att bygga en bred, vinklad brygga med räcke. Man har också förbättrat den närliggande rastplatsen."

Delas ut till ungdomsledare som gjort insatser och det där lilla extra inom Åre kommuns föreningsliv.

 

Vinnare 2021:

Lovisa Owén

 

"Lovisa bidrar med trygghet och positiv energi. Hon är välkomnande, snäll, kul, inbjudande, kreativ, glad, trevlig, asgrym, rolig, begåvad, påhittig, inkluderande, öppen för nya saker, fantastisk och alltid på toppenhumör. Alla dansträningar med Lovisa blir de bästa. Lovisa gör Lokalen och kulturskolan till en bättre plats. Det går att prata med Lovisa."


Åre kommun uppmärksammar också varje år personer och arbetsplatser som står för god service och vänligt bemötande. Dessutom utses årets hållbarhetsinspiratör och årets nyföretagare. 

God service och vänligt bemötande gör ett område attraktivt att besöka, bo, verka och leva i. Gott värdskap är en framtidsfråga för vårt län. Därför delar kommunerna i länet, Länsstyrelsen och Jämtland Härjedalen Turism ut priset Guldstjärnan.

Den person och det företag eller arbetsplats som på ett särskilt förtjänstfullt sätt visat särskilt hög servicegrad och ett gott värdskap vinner årets guldstjärnor!

 

Vinnare, årets serviceperson 2021:
Åsa Andersson, ICA Strandbergs i Undersåker

 

"Hon är positiv, personlig, omtänksam och gör helt enkelt alla välmående. Åsa strålar alltid som en sol och är en underbar människa som sprider massa glädje – hennes ord var kanske allt någon behövde höra på en dag. Det pratas om Åsas charm ändå ner till Göteborg…"

 

Vinnare, årets serviceföretag 2021:
Strandcaféet i Järpen

 

"Serverar det godaste av goda fikan och mat garnerat med kärlek och glädje. Trots rådande pandemi och en förödande brand, så har de haft öppet i stort varje dag med ett suveränt gott hembakat. Cafét är en ren glädje för de som bor i Järpen och har blivit limmet i den lilla byn och håller samman de som bor och arbetar här."

Hållbarhetspriset går till offentlig, privat eller ideell verksamhet som bäst bidrar till att stärka ett eller flera av de sex prioriterade områdena ; ett jämlikt och jämställt samhälle, hållbara samhällen, en samhällsnyttig och cirkulär ekonomi, ett starkt näringsliv med hållbara affärsmodeller, hållbara och hälsosamma livsmedel samt stärkt kunskap och innovation.

 

Vinnare 2019:
Rent-a-Plagg (numera Outdoor Buddies)

"Genom sin uthyrningstjänst minskar de både konsumtionen men också öppnar upp friluftslivet för en större skara då man kan hyra istället för att köpa."

 

"I början av en oviss pandemi kastade sig Elisabeth rakt ut i företagandet med stort mod och framtidstro utifrån visionen om ett enkelt men lyxigare boende mitt i naturen genom sitt företag Taktältarna. En resa som bokstavligen lyft naturupplevelsen från marknivån upp till vyerna från ett takräcke och som fått många att upptäcka naturen långt utanför Åre kommuns gränser med hjälp av olika samarbetspartners."