Åre kommun delar varje år ut priser och stipendium till engagerade personer och företag i vår kommun som gjort det där lilla extra.
Varje år delas Åre kommuns kulturpris ut till en person som gjort värdefulla insatser inom Åre kommuns kulturliv inom konst, konsthantverk, litteratur, musik, dans, hembygdsarbete, folkbildningsarbete eller liknande under året. Priset är på 5 000 kronor.
Vinnare 2024:
Gunvor Dumky
"Gunvor har med entusiasm och inlevelse möjliggjort att fler får lära sig vävning och handarbete. Genom sitt arbete med slöjd och hantverk för äldre, har hon sedan 20 år tillbaka skapat viktiga mötesplatser som främjar social gemenskap och värnat om att alla ska få möjlighet att fördjupa sina kunskaper inom textilslöjd".
Varje år delas Åre kommuns ungdomsledarstipendium ut till en ungdomsledare som gjort värdefulla insatser inom Åre kommuns föreningsliv. Stipendiet är på 5 000 kronor. I år fick två personer ungdomsledarstipendium.
Vinnare 2024:
Madeleine Olsson, Åre ridklubb och Linnéa Sahlmén, Åre SLK & Duveds IF
"Madeleine har ett enormt engagemang i sitt arbete på Åre Ridklubb, där hon dagligen möter barn, unga, vuxna och äldre – alltid med glädje och ett genuint positivt bemötande. Ridklubben fungerar som en trygg mötesplats för alla som kommer dit".
"Linnéa bidrar som fotbollstränare i Åre SLK fotboll med outtröttlig energi och engagemang till att skapa rörelseglädje och gemenskap. Barnens bästa är alltid i fokus, och med Linnéas ledarskap stärks både individen och laget. Hon har ett positivt förhållningssätt som inkluderar alla – spelare, ledare och föräldrar. Linnéa kommer ständigt med nya idéer och förslag på hur fotbollen kan utvecklas och växa i hela kommunen, med fokus på samarbete mellan åldrar och klubbar. Linnéa sprider fotbollsglädje över hela kommunen!"
God service och vänligt bemötande gör ett område attraktivt att besöka, bo, verka och leva i. Gott värdskap är en framtidsfråga för vårt län. Därför delar kommunerna i länet, Länsstyrelsen och Jämtland Härjedalen Turism ut priset Guldstjärnan.
Den person och det företag eller arbetsplats som på ett särskilt förtjänstfullt sätt visat särskilt hög servicegrad och ett gott värdskap vinner årets guldstjärnor!
Vinnare, Årets serviceperson 2024:
Benny Ljungdahl på Röjsmon i Järpen
"Benny Ljungdahl är en drivande positiv kraft för lokalsamhällets utveckling. Han har spelat en mycket viktig roll i att forma och utveckla Röjsmon till vad det är idag. Tillsammans med medarbetare och samarbetspartners har han skapat Mötesplats Verket i Järpen som verkligen lyfter byn och skapar stolthet. Sedan invigningen är det ständigt liv och aktivitet på Verket, där både unga och vuxna samlas för att umgås och delta i olika aktiviteter. Benny är en hjälpsam, engagerad och positiv drivkraft i allt han gör, och hans insatser är en ovärderlig tillgång för Järpens utveckling. En värdig mottagare av Guldstjärnan!"
Vinnare, Årets serviceföretag 2024:
Restaurang Flammans skafferi i Storlien
"Lena, Roar och Martin på Flammans skafferi i Storlien är alltid välkomnande och trevliga mot sina gäster. De ger bra information om både mat och dryck, lyfter fram det lokala och bjuder på mycket gott från naturen."
Priset Årets nyföretagare i Åre kommun är en uppmuntran till nystartade företagare och ett sätt att öka allmänhetens fokus på entreprenörskap.
Vinnare 2024:
Tobias och Therese Wester, T&T Hotell och Konferens AB i Kall
"Med stor passion och hög servicenivå har Kall fått en pärla som servar såväl byn, närområdet som långväga gäster. Den målmedvetenhet som Tobias och Therese visat har på kort tid satt Kall på kartan igen och uppmärksammats långt utanför länet".
När skolan och arbetslivet drar åt samma håll, då händer magiska saker. Samarbetet hjälper inte bara våra ungdomar i deras framtida karriärsval, det synliggör också alla de jobbmöjligheter som faktiskt finns i Åre kommun.
Vinnare 2024:
Thoméegården i Mörsil
"Möten mellan människor berör, stärker och utvecklar. Med stort engagemang visar Thomégården i Mörsil upp olika arbetsmoment inom vården, där elever får möjlighet att ta del av de arbetsuppgifter som utförs av olika yrkesgrupper. Samtalen mellan ungdomarna och de äldre berör och eleverna får träna på socialt samspel och empatisk förmåga. Kompetensbehovet är stort och eleverna får via hemvården en fin inblick i vad arbete inom vården innebär. Thomégården är en föregångare som var först med att skapa "En dag i vården", 2023. En dag som är högt uppskattad av både elever och brukare inom hemvården. Konceptet har även inspirerat vidare och under 2024 startades samarbete mellan Bjurgården och årskurs 8 i Hallens skola. Även ett samarbete mellan Fjällglimten och årskurs 8 i Duveds skola är planerat under vårterminen 2025".