Åre kommun delar varje år ut priser och stipendium till engagerade personer i vår kommun som gjort det där lilla extra. Priserna och stipendiet är på 5 000 kronor vardera.

Delas ut till en person eller organisation som gjort värdefullt integrationsarbete i Åre kommun och bör få ett extra tack.

 

Vinnare 2019: 

Kasim Ahmed Farah

 

"Han är förebild för många nyanlända som bor i Åre kommun. Kasim övertalade åtskilliga nyanlända att bo kvar i Åre kommun, vilket var en stor utvecklingsmöjlighet för Åre kommun."

Delas ut till någon eller några som gjort insatser inom Åre kommuns kulturliv och borde få extra uppmuntran för sitt arbete.

 

Vinnare 2020: 

Karin Bark

 

"Karin har ägnat hela sitt liv åt kulturhistoria. Vi i Åre socken har fått möjlighet att sortera upp alla gåvor som skänkts till Åre hembygdsgård mycket med hjälp av Karins ideella arbete. För Nordhallen har hon varit avgörande för historisk kunskap som översatts till Karolinerdagar med kläder tillverkade och köpta av Karin till besökare till dessa dagar.

 

Allt arbete är ideellt och hon har även tillverkat en dräktutställning som man dagligen kan skåda på Åre hembygdsgård."

Delas ut till någon som gjort något för tillgängligheten och för personer med funktionsnedsättning, utöver vad lagen föreskriver.

 

Vinnare 2019:

Hensjöns och Henåns fiskevårdsområde

 

"För att låta alla gäster få tillgång till och kunna njuta av området vid Hensjön har man förbättrat tillgängligheten genom att bygga en bred, vinklad brygga med räcke. Man har också förbättrat den närliggande rastplatsen."

Delas ut till ungdomsledare som gjort insatser och det där lilla extra inom Åre kommuns föreningsliv.

 

Vinnare 2020:

Åre Duveds scoutkår

 

"Åre/Duveds scoutkår är ett toppengäng som försöker lära barn och ungdomar fjällvett och teamwork mellan åldrarna. Det jobb de gör med dalens unga är värd all uppmärksamhet och tacksamhet."


Åre kommun uppmärksammar också varje år personer och arbetsplatser som står för god service och vänligt bemötande. Dessutom utses årets hållbarhetsinspiratör och årets nyföretagare. 

God service och vänligt bemötande gör ett område attraktivt att besöka, bo, verka och leva i. Gott värdskap är en framtidsfråga för vårt län. Därför delar kommunerna i länet, Länsstyrelsen och Jämtland Härjedalen Turism ut priset Guldstjärnan.

Den person och det företag eller arbetsplats som på ett särskilt förtjänstfullt sätt visat särskilt hög servicegrad och ett gott värdskap vinner årets guldstjärnor!

 

Vinnare, årets serviceperson 2020:
Jonathan Mattiasson

 

”Med ett engagemang för skoterbranschen och viljan att ge kunderna det bästa bemötandet, lever och andas Jonathan service. På jobbet, fjället eller hemma i tv-soffan, spelar ingen roll. Det mesta går att lösa. Jonathan är skolad på kommunens egna gymnasieskola och numera ger han tillbaka med både kunskap och glädje till dagens APL-elever. Jonathan har kunder i hela landet och det åker folk från hela Sverige för att få ta del hans kompetens och service samt besöka det gedigna företaget där han jobbar. Jonathan ser alltid till att kunden blir nöjd, alla små detaljer ska vara rätt."

 

Vinnare, årets serviceföretag 2020:
ICA Karl Ors Bua i Hallen

 

”Karl Ors bua har alltid trevlig personal som är villig att hjälpa till. Är det något du saknar i butiken, säger man till personalen så finns den produkten nästa vecka. De har även mycket tänk kring miljöfrågor och hur man ska minska elanvändningen med mera. Helt enkelt en grym butik som man trivs i. Sedan pandemins utbrott har Karl Ors bua även servat medborgare som inte kunnat eller velat gå in i butiken själva. Oförtrutet och alltid med ett leende har de tagit emot inköpslistor och levererat varorna ut på lastkajen eller hem till dörren. Deras valspråk verkar vara – Det löser vi! Och det gör de med bravur."

Hållbarhetspriset går till offentlig, privat eller ideell verksamhet som bäst bidrar till att stärka ett eller flera av de sex prioriterade områdena ; ett jämlikt och jämställt samhälle, hållbara samhällen, en samhällsnyttig och cirkulär ekonomi, ett starkt näringsliv med hållbara affärsmodeller, hållbara och hälsosamma livsmedel samt stärkt kunskap och innovation.

 

Vinnare 2019:
Rent-a-Plagg (numera Outdoor Buddies)

"Genom sin uthyrningstjänst minskar de både konsumtionen men också öppnar upp friluftslivet för en större skara då man kan hyra istället för att köpa."

 

"Tillsammans med kollegor bygger årets pristagare en snabbt växande konsultverksamhet för bolag som har ambitionen att växa, både nationellt och internationellt. Pristagaren hinner även med konkret rådgivning för potentiellt snabbväxande bolag inom ramen av den nystartade acceleratorn i Åres företagshus House Be. Genom sin verksamhet bidrar Ulrika till att befästa Åre och Åre kommuns starka attraktionskraft för moderna bolag som med hjälp av digital teknik önskar kombinera fullgoda företagsmiljöer med hög livskvalitet."