För dig som student

Biblioteket är en perfekt plats för att studera. Förutom en lugn miljö kan biblioteket erbjuda:

  • Datorer med internet (gratis).
  • Fritt WIFI.
  • Möjlighet att scanna, skriva ut och kopiera. Utskrifter och kopior kostar:2 kr/st för A4 och 5 kr/st för A3 (i svartvitt).
  • Litteratur, databaser samt fjärrlån.
  • Viss kurslitteratur och referenslitteratur i tryckt och elektronisk form.
  • Vi prenumererar på ett antal faktadatabaser. Du når dem via bibliotekets datorer. Ett antal av databaserna är även sökbara utanför biblioteket, allt du behöver är en dator med internetanslutning och ett låne- eller kommunkort. Du loggar in med hjälp av ditt låne- eller kommunkortsnummer.

Våra databaser

PressReader
Varför inte passa på att läsa en tidning från USA, Kenya eller Georgien? I PressReader kan du välja mellan 5000 titlar på 60 olika språk. Tidningarna är dagsfärska och du läser direkt på skärmen. Du kan även läsa tidningarna i din mobiltelefon eller surfplatta.

Mediearkivet
Här söker du efter artiklar ur svenska tidningar, tidskrifter och bloggar. Databasen innehåller också telegram från Dagens eko och TT. Arkivet uppdateras varje dag. Östersunds-Posten, Vi Bilägare, VVS Forum och Vår bostad är bara några av de många källor som ingår.

Nationalencykolpedin, NE
NE är ett uppslagsverk där du hittar fakta om det mesta. Stort som litet finns med. Här slår du upp när Stefan Löfven föddes, kollar upp renässansen och läser om runstenen på Frösön. För barn finns NE junior med lite lättare texter. Som en extra bonus finns också korsordshjälp och roliga kunskapsspel.

Landguiden
Funderar du på hur många människor det egentligen bor i Kina? Landguiden har information om det mesta som har med världens länder att göra. Du kan titta på kartor, läsa om Argentinas kulturliv, Rysslands ekonomi eller bygga egna tabeller. 

Arkiv digital
Här kan du själv följa släktens historia genom födslar, konfirmationer, dödsfall och husförhör. I databasen finns de gamla kyrkböckernas sidor avfotograferade och du läser dem direkt på skärmen. Bra för dig som är lite nyfiken på hur farfars farfar levde. 

Global Grant
Bara i Sverige finns det mer än 10 000 fonder och stiftelser som varje år väntar på att få dela med sig av sina pengar. I Global Grant kan du söka efter både svenska och internationella bidragsgivare, och du får tips på hur du skriver en bra ansökan. Här kollar du till exempel vilka fonder som ger bidrag till tandvård eller vilka stiftelser som främjar idrottande. Lycka till! 

Alex författarlexikon
I Alex trängs gamla nobelpristagare med dagens bästsäljande deckarförfattare. Här hittar du nämligen information om skönlitterära författare från hela världen. Du kan söka författare från ett visst land eller inom en viss genre. Eller varför inte kolla upp vem som vann nobelpriset 1923?

Fjärrlån

På Åre kommuns bibliotek finns det möjlighet att göra fjärrlån från andra bibliotek i landet. Kostnaden för fjärrlån är 20 kr/titel. Kösystemet är detsamma som för alla låntagare, vilket innebär att det inte går fortare att fjärrlåna än att vända sig direkt till sitt kursbibliotek. För fjärrlån-förfrågningar, maila till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Om man söker kursmaterial som inte finns på något av kommunens bibliotek vänder man sig i första hand till kursbiblioteket på sin studieort. De erbjuder särskild service till distansstudenter. Många universitets- och högskolebibliotek erbjuder e-böcker, tillgängliga via ditt studentinlogg! 

Resurser för distansstuderande

Campus Åre  LärCentrum är resurs för Vuxenutbildningarna  i kommunen och ger dig tillgång till internet, datorer och studiero. Här finns telebildstudio och annan konferensteknik. Använd Lärcentrum på tider som passar dig. Du får ett passerkort oavsett vad du studerar till


Studera.nu är högskoleverkets webbplats för information om högskolestudier.