Åreskutan och vandringsskyltar

Tidigt ute var de blomsterherrar och luftgäster som strövade omkring på Åreskutans marker. Längtan efter den rena luftens hälsosamma effekter och nya växtarter att samla i sina herbarier bidrog till turismens födelse i trakterna. Idag är Åre ett känt resmål av många anledningar, inte minst den välordnade vandringen som gör det lätt för även ovana fjällvandrare att komma ut i naturen. 

Vidsträckt ledsystem

I Åre sträcker sig vandringslederna hela vägen mellan Björnen, Fröå Gruva, Åre, Ullådalen, Tegefjäll och Duved. Det går också att ta sig hela vägen ned till Huså vid Kallsjöns strand, på norra sidan av Åreskutan. Ledsystemet i Åre är väl utbyggt och här finns en skön blandning av korta barnturer, lättsamma leder för den ovane vandraren och längre mer krävande stäckningar. 

Åreskutan

Åres mest ikoniska vandring upplever du genom att ta dig till toppen av Åreskutan på 1420 m ö h. Du kan välja om du vandrar hela leden från byn eller tar hjälp av Kabinbanan som tar dig upp huvuddelen av sträckan. Väl uppe på toppen är vyn 360 grader över fjällvärlden och du ser många blånande fjäll sticka upp, både på den svenska och norska sidan. Bli inte förvånad om du ser renar, cyklister eller löpare på eller i närheten av din stig. Åreskutan delar du med många andra, djur såväl som naturälskare och sportutövare. Cykellederna är separerade från vandringslederna så de håller sig på sina stigar medan renarna strövar där det faller dem in.  

Totthummeln

En lite mer lättsmält men ändå givande toppbestigning får du på Totthummeln. Här slingrar sig stigen genom delvis lövklädda, delvis barrtäckta skogar upp till vyarna på toppen. Har du ordentligt med tid och energi kan du ge dig av på stigar som leder dig runt hela det högresta Åreskutan, via både Stendalen, Blåsten och Bjelkes Gruva.  

Björnen, Fröå Gruva, Mullfjället & Ullådalen

Vill du vandra med lite färre höjdmeter är området kring Björnen och Fröå Gruva tacksamt. Här finns lättrampade stigar som tar dig genom kulturhistoriska miljöer och till vackra badtjärnar. Lite större utmaning finns att hämta kring Mulfjället där leden sträcker sig runt hela fjället via Ullådalens vackra vidder. Här kan du betrakta Åreskutan på håll i ett område som har känslan av ett något lugnare tempo. 

Renar på fjället 

Åreskutan och kringliggande område är betesmarker för renarna i Kall sameby. Respektera att markerna är djurens hemvist. Renar är känsliga för störningar året om men speciellt runt kalvingstid från april-juni.  

Läs mer om vad du bör tänka på när du möter renar på fjället.  

Renar i fjällen

Kartor & skyltning 

Lederna i Åre är markerade med ett gemensamt skyltsystem. Orangea skyltar markerar sommarleder. Kartor och ledbeskrivningar finns samlade på en gemensam hemsida och ges även årligen ut i litet fickformat av SkiStar. 

Karta över vandringsleder i Åre

Mer information 

På hemsidan Åre Trails hittar du ledbeskrivningar och kartor till samtliga leder i området. 

Vandra i Åre