Tännforsen sommartid

Visste du att under vårflod kan så mycket som 300 000 mjölkliter i sekunden passera över forsnacken i Tännforsen som är Sveriges största vattenfall? Medan vårens skådespel är öronbedövande vackert är vinterns frusna fall ett annorlunda och inte minst lika spännande besöksmål.

Vid Tännforsen finns fint iordninggjorda vandringsstigar som leder ned mot fallet och genom den täta, skäggbeklädda skogen. Fallet, som är en del av Indalsälvens flöde, är 38 meter långt och 60 meter brett. Vintertid tystnar dånet från vattenkaskaderna, men isväggens dramatiska utseende är nog så mäktigt att beskåda. 

De första turisterna besökte Tännforsen när Skalstugevägen renoverades år 1835. Då användes båt för att ta besökarna över Tännsjön till den norra sidan av vattenfallet eftersom det inte fanns någon väg över. Tännforsens turiststation byggdes i början av 1900-talet och samtidigt anlades vägen dit, vilket har gjort det lätt att idag ta sig till platsen.  

Sedan år 1971 är området kring Tännforsen naturreservat och även Natura 2000-område, fullt av beundransvärda och sällsynta växter och djur. Området är unikt, mycket tack vare den jämna luftfuktighet som forsen ger. Här lever organismer vars närmaste släktingar man ofta hittar i oceaniska områden och tropikerna.

Tänk på att särskilda regler gäller i naturreservat, här får du till exempel inte samla inte arter av olika slag med undantag för bär och matsvamp. Läs mer på om reglerna hos Länsstyrelsen. 

Tännforsens naturrservat - Länsstyrelsen Jämtlands län 

Hitta hit 

Kör västerut på E14. Sväng av E14 i Staa efter du passerat Indalsälven, 5 km efter Duved. Följ vägen ca 6 km tills en skylt pekar höger mot Tännforsen och du kör den sista biten fram till Tännforsens Turiststation. Här parkerar du bilen. Från turiststationen börjar vandringsstigen som tar dig ned mot vattenfallet. Stigen är välmarkerad, lättvandrad och ca 1 km lång.