Kvinna paddlar på sjö med SUP

Sjöarna, åarna och älvarna i Åre kommun är många. Likaså är alternativen du kan välja mellan för att glida fram på ytan. När vattnet är blankt och luften ljummen är fridfulla turer med SUP, kanot eller kajak ett lätt val för de flesta. Vårflodens vattenmassor som kastar sig fram längs strömmande vatten lockar kanske mer om du dras till kittlande, fartfyllda äventyr.

Vare sig du väljer en kanot, kajak eller SUP är paddlingen ett skönt sätt att ta sig fram genom naturen. Följ med det stillsamt rinnande vattnet i någon av våra många åar eller ta dig över klara fjällsjöar där öringen smyger intill strandkanten.

Det går att paddla i de flesta vatten men några av våra favoriter vad gäller sjöar är Ottsjön, Ånnsjön, Åresjön, Äcklingen, Nordfjärden, Dalsjön, Norra och Södra Sandtjärn, Helgesjön, Hensjön, Nulltjärn och Kallsjön. Fin paddling i åar och älvar hittar du till exempel i Dammån, Storvallån/Rutsälven, Enan och Indalsälven. Det finns både lugna och mer strömmande ställen och vattenfall i åar och älvar så var noga med att kolla upp vilken sträcka som är lämplig att paddla innan du ger dig ut på en å eller älv.

Letar du efter mer fartfyllda äventyr är forspaddling med kajak, duckie (uppblåsbar forskanot) eller gummibåt kanske något för dig. Här krävs ett stort mått av erfarenhet och kunskap om du paddlar på egen hand. Några av de mest paddlade vattendragen är Tångböleströmmarna, Gevsjöströmmarna, Brattlandsströmmarna, Vålån och Indalsälven.

Säkerhet vid paddling

Längs åar och älvar är du oftast ganska skyddad mot väder och vind. Det är däremot viktigt att tänka på att strömmarna kan vara starka och vattenfallen höga – ge dig aldrig ut utan att veta hur terrängen ser ut och hur vattnet rör sig. Se till att alltid hålla dig nära en strandkant.

Sjöarna kan vara betydligt mer utsatta för stark vind, det kan blåsa upp snabbt och bli vågigt. Om du ska ta dig tillbaka till samma ställe som du började turen på är ett bra tips att börja paddla i motvind, på så sätt har du lite bättre marginal för att kunna ta dig tillbaka om det skulle blåsa upp och bli stormigt.

Paddlar du fors är det av allra största vikt att du har erfarenhet och kunskap för att ge dig ut. Här krävs att du har koll på både dig själv, utrustningen och forsarna för att inte hamna i farliga situationer.

Ta med dig sällskap på turen, stoppa telefonen i ett vattensäkert skydd och lägg ombyteskläder i en vattentät påse. Bär alltid flytväst och lämna också gärna färdmeddelande till någon på land som vet var och när ni ska paddla.

Får jag ankra vid en strand?

Det är tillåtet att gå i land, bada, ankra och tillfälligt förtöja vid stränder som inte tillhör en tomt eller är skyddade för till exempel fågelliv eller annat. Visa alltid hänsyn till djur och natur när du är på utflykt på vattnet, precis som på land.