Märkningen miljönärvänlig har tagits fram av Avfall Sverige och kommunerna tillsammans. Märkningen ska rikta ljuset mot idéer och verksamheter som främjar återanvändning, samutnyttjande, reparationer och lån. Alla verksamheter, företag och organisationer som underlättar för människor att laga låna eller återanvända prylar kan tilldelas Miljönärmärkningen. Det långsiktiga målet är att minska mängden avfall och göra en hållbar konsumtion till en god vana.  

Idag finns ett hundratal Miljönärmärkta verksamheter i landets kommuner och de spänner över allt från cykelreparatörer, syverkstäder, skomakare, skräddare, bibliotek, loppis & second hand, utlåning av sportutrustning är några exempel på branscher där många företag redan har märkts som Miljönärvänliga.

Läs mer om Miljönärmärkningen på Avfall Sveriges webbplats

Miljönärvänlig verksamhet

Vet du om någon verksamhet, företag, organisation eller ett specifikt förebyggande projekt i Åre kommun som uppfyller ovanstående krav och som borde Miljönärmärkas kontakta renhållningen i Åre kommun eller maila direkt till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Vad händer sedan

På miljönär.se är alla Miljönärmärkta verksamheter utmärkta på en karta som uppdateras varje gång en ansökan godkänns. Verksamheterna är sökbara på kommun eller kategori, gatuadress och postnummer ligger till grund för kartan. Åre kommun granskar och godkänner verksamheter inom kommunen. Efter godkänd Miljönäransökan får verksamheten via kommunen tillgång till en digital och en fysisk dekal. Verksamhetens namn syns sedan på miljönär.se, vilket ger både nationell och lokal uppmärksamhet.

Miljönärmärkta verksamheter i Åre kommun

  • Lundhagskomakarna AB
  • Outdoor Buddies