Storbofallet i höstskrud

Mitt ute i skogen mellan Sällsjö och Ocke hittar du det 16 meter höga fallet Storbofallet. En gång var fallet ett av våra stora turistmål och otaliga är de kort som tagits här. Idag är vattenmassorna som flödar betydligt mindre men platsen är ändå väl värd ett besök.

Storbofallet var en gång i tiden ett populärt turistmål dit besökare kom och förundrades över de stora vattenmassorna som kastade sig ut över klippkanten. Här flottades även timmer längs strömmen och över strömnacken där det även fanns en flottarstuga. I samband med 60-talets dammbygge och reglering av Håckrenmagasinet näst intill torrlades fallet. Idag är fallet avsevärt mindre än vad det en gång var. Passa på att besöka det när vårfloden forsar och vattenmassorna är något större. 

Till Storbofallet som ligger i Storbodströmmen kan du komma via två stigar. Den ena leden tar dig till en utsiktsplats där du kan spana ut över fallet medan den andra leder till den övre delen av fallet, där vattnet samlar kraft innan det ska falla ned i ravinen. På båda stigarna finns bänkar för den fikasugna eller för den som bara vill lyssna till fallet och naturens ljud. Stigarna är korta på några hundra meter var, lekfulla och bitvis branta. Tänk på att det är en hög fallhöjd utan några räcken, håll koll på fötter, ben och barn!

Är du nyfiken på hur Storbofallet såg ut förr i tiden finns många gamla fotografier i Jamtlis fotoarkiv.

Jamtlis fotoarkiv - Storbofallet

Hitta hit 

Storbofallet ligger i närheten av Mörsil. Kör du söderut på E14 svänger du av vid Mörsil och kör genom byn nästan fram till Ocke. Strax innan du når Ocke tar du av mot Sällsjö på slingriga grusvägar och innan du når Sällsjö når du fallet från höger sida om vägen. Parkera i parkeringsfickan längs vägen. Stigen till utsiktsplatsen är markerad med skyltar med texten “Storbofallet”. Gröna pilar markerar den andra stigen som tar dig till den övre delen av fallet.