Bild: Matavfall

Anslut dig till Åre kommuns matavfallsinsamling så bidrar du till ett mer hållbart samhälle med ökad miljönytta och resurshushållning gällande avfall.

Du kan beställa ett matavfallsabonnemang via vår e-tjänst.
E-tjänst: Matavfallsabonnemang

Du betalar enbart för tömningarna av matavfallskärlet.
pdf Renhållningstaxa (156 KB)

När du beställt matavfallsabonnemang levereras inom två veckor ett brunt 140 liters matavfallskärl till den plats där sopbilen tömmer ditt avfallskärl. En nyhet för år 2023 är att tömningarna av matavfallskärlen är avgiftsfria under sommaren – juni, juli och augusti.

Papperspåsar och särskilda hållare

Åre kommun har köpt in papperspåsar för matavfall samt särskilda hållare (kallad Mathilda) för att hålla påsen torr. Från och med 1 januari 2023 får endast godkända insamlingspåsar (i papper) tas emot av biogasanläggningar som producerar certifierad biogödsel. För att större andel biogödsel ska kunna levereras till jordbruket krävs en sortering av matavfall i papperspåsar.

Läs mer om papperspåsar och Mathilda-hållare.
Läs mer om utsortering och insamling för hushåll. 

Har du övriga frågor gällande matavfallsinsamlingen kontaktar du oss via Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den..

Vill du hellre kompostera ditt matavfall och därmed tillverka egen växtnäring måste du först anmäla eget omhändertagande av matavfall till Åre kommuns miljöavdelning och få din kompostbehållare godkänd. Denna anmälan är för närvarande kostnadsfri.

 

Läs mer om hemkompostering här.

 

Om matavfallet lämnas till kommunens matavfallsinsamling i stället för att läggas i soppåsen eller komposten kan avfallet behandlas biologiskt och omvandlas till miljövänlig biogas och biogödsel. Biogas används som bränsle för fordon och biogödsel som växtnäring i lantbruket.