Skridskoåkare på Ånnsjön

När höst övergår till vinter får vi ofta ynnesten att uppleva några riktigt magiska skär på sjöarnas blanka is i Åre kommun. Underbart är dock kort och det gäller att passa på, rätt som det är har snön lagt sig och bäddat in sjöarna inför vinterns vila.

När något inte är en självklarhet njuter vi oftast ännu mer då det faktiskt inträffar. Lite så är det med skridskoåkning på naturis i våra områden. Vissa år lägger sig snön så snabbt att det inte hinns med ett enda glid, andra år bjuder torra, kyliga förvintermånader på fantastiska, blanka isar i fjällmiljö. Vanligtvis är det under höst eller tidig vinter i (oktober-november) du har chansen att få uppleva de där magiska dagarna du aldrig vill ska ta slut. När solens mjuka ljus skiner genom frostrosorna som toppar isens yta likt små vita fjädervippor och den svarta blanka isen bjuder in till de allra mjukaste skär. Dagar som dessa är inte de lättaste att fånga men värda varenda sekund när du väl lyckas.

Sjöar och tjärnar för skridskoåkning

Ånnsjön, Ottsjön och Gevsjön hör till de mest populära sjöarna för långfärdsskridskor men det finns även många andra ställen att prova som till exempel Hensjön i Edsåsdalen eller Helgesjön norr om Undersåker.

Snabbast fryser ofta de högt belägna tjärnarna men även andra mer lättillgängliga tjärnar som till exempel Nulltjärn i Vålådalen eller Fröåtjärn i Björnen bjuder ofta på relativt tidig skridskoåkning.

Issäkerhet

Naturis rör sig, lever och förändras under säsongens gång. Kontrollera isens tjocklek ofta och undvik strömmande vatten eller utlopp. Bär isdubbar runt halsen, ta med flythjälp, ispik, räddningslina och mobiltelefon i vattentät påse. Ha alltid sällskap med dig på turen.

Mer information

Mer information om issäkerhet hittar du på Issäkerhetsrådets hemsida.

Issäkerhetsrådet

På Facebook finns en grupp som heter ”Isnördar i Västjämtland” som ofta delar aktuell information om isläget runt om i länet.

Isnördar i Västjämtland