God man

I alla kommuner ska det finnas en överförmyndare eller överförmyndarnämnd. Åre kommun ingår i en gemensam nämnd med Krokoms kommun och Östersunds kommun där Östersund är värdkommun och har ordförandeskapet.

Vice ordförandeskapet alterneras mellan Krokoms kommun och Åre kommun.

I nämnden ingår det även fyra ledamöter och fyra ersättare. Dessa kommuner ingår även i ett gemensamt kansli beläget i Östersund där överförmyndarhandläggarna arbetar tillsammans för ökad rättssäkerhet och tillgänglighet. För att upprätthålla kommunens serviceskyldighet gentemot medborgarna så kommer Åre kommuns handläggare att finnas på kansliet i Järpen två dagar i veckan.

Personer som inte själva kan ta vara på sina rättigheter eller sköta sin ekonomi kan få hjälp av ställföreträdare i form av exempelvis en god man eller förvaltare. I menyn hittar du information kring god man, förvaltare och förmyndare.

Aktuell information

Överförmyndaren i Åre kommun har nya öppettider. Från och med nu har överförmyndaren öppet på tisdagar mellan klockan 12.00-16.00. Lokalen är samma som tidigare, Gastkullevägen 1 A i Järpen. Under hösten kommer verksamheten flytta till nya lokaler, mer information om detta kommer längre fram.

 

Övriga tider kan bokas i förväg. Ring via Östersunds växel 063-14 30 00 eller på 063-14 34 44.

På utbildningen går vi allmänt igenom vad det innebär att vara god man samt vilka regler som styr godmanskapet. Under utbildningen ges också lite kortfattad information vad som gäller för årsräkning som ska lämnas in senast den 1 mars varje år tillsammans med en redogörelseblankett. Redogörelsen beskriver vad du gjort för den person som du hjälpt (huvudman). Vi visar också var du hittar information och blanketter som du som god man behöver.

 

Vi erbjuder allmän grundutbildning för gode män och förvaltare vid tre tillfällen under hösten 2019:

18 september kl. 17:00-19:30
2 oktober kl. 17:00-19:30
4 december kl. 17:00-19:30

 

Anmälan sker via Östersunds kommuns webbplats. Till anmälan -->

På utbildningen går vår jurist Veronika Matsson igenom vad som gäller för dig som god man vid arv och fastighetsförsäljning. Vi tar även upp frågor gällande bankärenden.


Datum: 11 september kl. 17:00-19:00
Plats; Österängsskolan i Östersund, våning 2. Lokal: "Helags"

Anmälan sker via Östersunds kommuns webbplats, det finns 24 platser per tillfälle. Till anmälan -->

Hos alla kommuner ska det finnas en överförmyndare eller överförmyndarnämnd. Åre, Krokom och Östersund har sedan 1 januari 2019 en gemensam överförmyndarnämnd med ett gemensamt överförmyndarkansli i Östersund.

 

Från och med 1 juli 2019 handläggs alla ärenden gemensamt från överförmyndarkansliet i Östersund. Möjlighet finns att boka möten även fortsättningsvis lokalt i såväl Åre kommun som Krokoms kommun. Använd de gemensamma nya blanketterna.

 

När du skickar post använd adressen:
Överförmyndarnämnden | 831 82 Östersund
Om det är post specifikt till Eva Bergström, skriv namnet överst på kuvertet.

Nytt telefonnummer till Eva Bergström är 063-14 34 44. Är hon inte anträffbar, kontakta Östersunds kommuns växel 063-14 30 00 och be dem koppla dig till handläggare.

 

Du kan också maila via Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. ellerDen här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

 

Överförmyndarnämndens ledamöter från Åre kommun är:
Erik Danielsson ordinarie
Mathias Ekstrand ersättare