Handölsforsen

Ladda för en kittlande promenad över hängbron vid Handölsforsen i västra delen av Åre kommun. Fallet som rinner utmed de grånade stenhällarna är en långsträckt historia och innefattar inte bara ett, utan flera sammankopplade vattenfall.

Packa ned lunchen i ryggsäcken och ta en dagstur till Handöl och Handölsforsen. Den smala hängbron som leder över den mäktiga forsen får en snabbt att känna sig som ett med naturen. Handölsforsen består av flera olika fall och letar sig fram över stenhällar med en fallhöjd på hela 110 meter. Trots att fallet är högre än både Tännforsen och Ristafallet upplevs det inte så dramatiskt då hällarna som vattnet faller på sträcker sig över ett långt område.

Vid forsen hittar du ordnade grillplatser, utsiktsplatser och vandringsleder av både kortare och längre slag. Vandra upp längs forsen och du hittar en fin utsiktsplats en halv kilometer upp med vackra vyer över Handölans övre forsar. Från Handölsforsen kan du vandra vidare på stigar mot bland annat Storulvån. 

Vid Handölsforsen finns det två vattenkraftstationer, Handöl Nedre som byggdes år 1915 och Handöl Övre från 1985.  

Hitta hit 

Från E14 och Enafors är det ca 1 mil till Handöl. Parkera gör du enklast vid Hanriis Café & Butik. Härifrån är den ca 300 meter långa vägen fram till hängbron och forsen markerad med blå skyltar med vit text.