Grunden i livsmedelslagstiftningen är att det företag eller den organisation som säljer mat ansvarar för att konsumenten får rätt information om maten och inte blir sjuk av den.

Det finns regler som alla som arbetar med mat måste följa. De gäller i alla led i livsmedelskedjan — produktion, tillverkning, import, transport, försäljning och servering till konsumenten — och de gäller både stora och små företag.

Livsmedelsverksamheter ska registreras eller godkännas och årligen betala kontrollavgift. Om du bedriver någon form av livsmedelsverksamhet ska den vara registrerad hos samhällsbyggnadsnämnden i Åre kommun (om det är där verksamhet huvudsakligen ska bedrivas) eller godkänd hos Livsmedelsverket.

Vad innebär en livsmedelskontroll?

Vid en livsmedelskontroll kommer miljöavdelningens livsmedelsinspektörer på ett anmält eller oanmält besök. När du öppnar din verksamhet för första gången försöker vi boka in ett besök.

Vid kontrollen bedöms om din verksamhet uppfyller livsmedelslagstiftningens krav. Livsmedelsverksamheter ska bland annat ha lokaler som är anpassade för ändamålet, med tillräckliga utrymmen och fungerande utrustning. Det ska finnas lämpliga rutiner för till exempel hantering av mat, städning och temperaturkontroller samt att personalen ska ha relevant utbildning. Läs mer om de områden som vi kontrollerar under Kontrollområden.

Avvikelser från kraven

Om din verksamhet inte uppfyller de krav som finns i lagstiftningen ger vi en avvikelse. Beroende på hur allvarlig avvikelsen är kan du antingen få ett uppföljande besök eller så följs mindre avvikelser upp vid nästa ordinarie besök. Verksamheten kan också skicka in vissa åtgärder skriftligen för att visa att avvikelserna åtgärdats.

Kontrollavgifter

pdf Livsmedelstaxa (149 KB)

Årlig kontrollavgift

När du startat verksamheten så får den en årlig kontrolltid, som i sin tur påverkar hur stor den årliga kontrollavgiften blir. Timavgiften är för närvarande 1 600 kr.

Information gällande taxa och avgift för livsmedelskontrollen

Från och med den 1 januari 2024 kommer livsmedelskontrollen samt dricksvattenkontrollen att efterhandsdebiteras. 

Detta innebär att den årliga avgiften för livsmedelskontrollen kommer att upphöra.

Avgift kommer att debiteras efter att livsmedelskontrollen utförts. Avgiftens storlek kommer att regleras utifrån den tid som genomförandet av livsmedelskontrollen tar.

Kontrollavgiftens storlek bygger på följande punkter:

  • Förarbete
  • Kontrolltid
  • Bedömning
  • Efterarbete

Beslut om riskklassning av livsmedelsanläggning/dricksvattenanläggning kommer ligga till grund för den kontrollfrekvens din anläggning kommer att tilldelas. Mer information om riskklassning hittar du här:

Livsmedelsverket: Samlad information till företag om nya riskklassningen »

För mer information om taxan:
pdf Livsmedelstaxa (149 KB)

Uppföljande kontroll

Om vi måste följa upp brister eller klagomål som är befogade tar miljöavdelningen ut en avgift för den tid som uppföljningen kräver. Timtaxan för extra offentlig kontroll är 1 600 kr per timme.

Nya sanktionsavgifter för vissa överträdelser

Den 1 januari 2019 ändrades livsmedelslagen och det infördes sanktionsavgifter för vissa överträdelser av livsmedelslagstiftningen. Livsmedelsverket har nu tagit fram en vägledning för kontrollmyndigheterna om hur reglerna som sanktionsavgifter bör tillämpas.

pdf Vägledning for sanktionsavgift enligt livsmedelslagen (230 KB)

Flera myndigheter inblandade

Den svenska livsmedelskontrollen är uppdelad i tre nivåer:

  • Livsmedelsverket, som är en statlig myndighet, har det övergripande ansvaret för bland annat införsel, import och export av livsmedel, och köttbesiktning på slakterier.
  • Länsstyrelsen har ansvar för den regionala livsmedelskontrollen och för att kontrollera primärproducenterna av livsmedel. De ansvarar också för att stödja och kontrollera kommunerna i deras tillsynsarbete.
  • På lokal nivå är det en kommunal nämnd som ansvarar för kontrollen av livsmedelsverksamheter. I Åre kommun är det samhällsbyggnadsnämnden som är ansvarig och miljöavdelningen som utför kontrollen.