Turskidåkare med hund i obanad terräng

Vidsträckta högfjällsrundor ovan trädgräns, böljande skogsspår och elljusslingor med konstsnö för tidiga träningsrundor. Åre kommun bjuder på en varierad uppsättning av skidspår för längd- och turskidåkning. Här samsas entusiastiska nybörjare, luttrade solskensturare och landslagsåkare i samma områden – en skön mix av olikheter som alla älskar att glida fram i milsvida fjäll.

Längd- och turskidåkning i Åre

Åres längdspår hittar du i Björnen, Duved och Ullådalen.

I Björnen finns sex olika rundor av att välja bland som totalt ger drygt 40 km spår i området runt Fröå Tjärn. Slingorna går i skyddad skogsterräng och är lätta att kombinera för att få önskad längd och variation. Spåren prepareras med pistmaskin och har både klassiska skidspår och en skatebädd. Elljusbelysning finns på vissa av spåren.

Duved bjuder på fem olika rundor, de längre i lite backigare terräng än i Björnen. Totalt finns närmare 40 kilometer spår och även här är det lätt att kombinera olika sträckningar. I Duved finns även en 400 meter lång bana för teknikträning/sprint, full med kurvor, gupp och korta men branta backar. Spåren prepareras med pistmaskin och har både klassiska skidspår och en skatebädd. Elljusbelysning finns på vissa av spåren.

I Ullådalen finns ett 2,5-kilometersspår och ett 5-kilometersspår som prepareras med pistmaskin för klassiskt och skejt. Därtill kommer mängder av möjligheter för turåkning i naturskön miljö. För det kanske är just det som de allra flesta väljer att åka till Ullådalen för, turåkningen och de fullkomligt magiska vyerna. Härifrån utgår många kryssleder som ger möjlighet till härliga dagsturer. Det här är ett typiskt solgrops-ställe där du ska ha gott om tid att bara vara och njuta av dagen som den kommer.

Spåren i Åre är avgiftsbelagda.

Skidskola

Skidskola finns i Björnen för olika nivåer, privat och i grupp.

Mer information

Mer information om längd- och turskidåkning i Åre hittar du på SkiStars hemsida.

Längdskidåkning i Åre »

Längd- och turskidåkning i Edsåsdalen

Edsåsdalens kanske mest omtalade tur stavas Älgbergsrundan, en vacker högfjällsrunda i orörd fjällmiljö som lockar längdelit såväl som turåkare. I Edsåsdalen samsas många av längd- och turåkarna om spåren då de ofta löper över samma sträckning.

I Edsåsdalen finns drygt 60 kilometer längdspår fördelat på 7 olika rundor. Här kan du testa på korta nybörjarturer eller sticka ut på en lång 18-kilometare. Spåren prepareras med pistmaskin och har både klassiska skidspår och skatebädd. Elljusbelysning finns på vissa av spåren.

För turskidåkning, med de lite bredare, stålkantade skidorna, finns ett antal leder som är tydligt skyltade och samlade i en gratis guide som ges ut av Södra Årefjällen. Flera av spåren går gemensamt med längdspåren och är därför väl preparerade. Vill du hellre ge dig ut i obanad terräng och följa kryssmarkerade leder på fjället finns det gott om dessa – glöm bara inte att ta med dig karta och kompass.

Edsåsdalens skidsystem är sammankopplat med det större systemet i Södra Årefjällen där det finns totalt 40 mil skidspår och turleder fördelat över de fyra byarna Edsåsdalen, Trillevallen, Ottsjö och Vålådalen.

I Edsåsdalen finns en skidskyttevall.

Spåren i Edsåsdalen är avgiftsbelagda.

Skidskola

Skidskola finns för olika nivåer, privat och i grupp.

Mer information

Mer information hittar du på Edsåsdalens hemsida.

Längdskidåkning i Edsåsdalen » 

Turskidåkning i Edsåsdalen »

Längd- och turskidåkning i Järpen

Spåren i Järpen är hemmaplan för eleverna på Åre skidgymnasium, ett av Jämtlands Gymnasiums specialprogram. Här tränar och utvecklas de till att bli bland de främsta i Sverige inom sin sport. Det innebär inte bara att det finns gott om sträckor och banprofiler att välja bland, kvaliteten på spåren håller också hög nivå.

I Järpens skidområde får du ut mycket åkning. Här finns dubbelfiliga spår, skidstadio, tävlingsslingor med brutala stigningar och sköna långrundor där du har gott om tid att vässa tekniken. Skidspåren i Järpen är totalt 36 km, från 1,4 upp till 20 km långa. Spåren prepareras med pistmaskin och har spår för både klassiskt och skejt. Preparering sker dagligen vid behov. Elljusspår finns.

I området finns ett turspår som tar dig till en skidstuga mot slutet av leden.

Spåren i Järpen är avgiftsbelagda.

Mer information

Mer information hittar du på Röjsmohallens hemsida.

Längdskidåkning i Järpen

Längd- och turskidåkning i Trillevallen

I Trillevallen finns tre huvudsakliga längdspår men därtill kommer 12 mil omtyckta turspår som ofta prepareras med både klassiska spår och skejtbädd. Sammantaget har området har mycket att erbjuda. Längdspåren är 2, 5 respektive 7 kilometer långa och prepareras dagligen. De löper i skyddad skogsterräng och är trivsamma för både nybörjaren och den mer vane skidåkaren. Elljusbelysning finns på 2-kilometersspåret.

Nyttjar du turspåren i Trillevallen får du chans att ta dig upp på riktigt vackra högfjällsområden där mil efter mil av relativt lättåkta leder breder ut sig. Packa upp fikat vid Ripkallhöjdens vindskydd och blicka ut över det mäktiga Ottfjället som stiger upp ur Ottsjön. Bättre än så blir det inte. Turspåren prepareras vid behov utifrån väder och vind.

Trillevallens skidsystem är sammankopplat med det större systemet i Södra Årefjällen där det finns totalt 40 mil skidspår och turleder fördelat över de fyra byarna Trillevallen, Edsåsdalen, Ottsjö och Vålådalen.

Spåren i Trillevallen är avgiftsbelagda.

Skidskola

Skidskola finns för olika nivåer, privat och i grupp.

Mer information

Mer information hittar du på Trillevallens hemsida.

Längd- och turskidåkning i Trillevallen »

Längd- och turskidåkning i Ottsjö

Den lilla byn Ottsjö ligger vackert inbäddad på sluttningen ner mot Ottjön där det mäktiga Ottfjället tornar upp sig. I Ottsjö finns inga regelrätta längdspår. Däremot finns här flera fina turspår som även kan nyttjas av längdåkare då de ofta prepareras med spår för klassisk åkning. Spåren prepareras vid behov utifrån väder och vind.

Totalt finns sex olika spår att välja bland. Spåren i Ottsjö är en blandning av familjevänliga skogsrundor, njutbara turer som passerar gamla fäbodar och inte minst Lyckoleden – vårvinterns allra bästa sträcka som knyter ihop Ottsjö med spåren i Trillevallen och Edsåsdalen. Med sällskap och mycket gott fika i ryggsäcken blir denna dryga 2 mil långa led (tur och retur) en minnesvärd upplevelse att bära med sig.

Ottsjös skidsystem är sammankopplat med det större systemet i Södra Årefjällen där det finns totalt 40 mil skidspår och turleder fördelat över de fyra byarna Ottsjö, Trillevallen, Edsåsdalen och Vålådalen.

Spåren i Ottsjö är avgiftsbelagda.

Mer information

Mer information om skidåkning i Ottsjö hittar du på Ottsjös hemsida och på Fjällupplevelser i Södra Årefjällen.

Skidåkning i Ottsjö »

Fjällupplevelser i Södra Årefjällen » 

Längd- och turskidåkning i Vålådalen

Längdåkningens mecka och dit många elitåkare vänder blicken för tidig säsongsträning redan i oktober. Vålådalen är ett känt namn bland skidåkare landet över. Skidsystemet innefattar hela 14 olika spår, varav sex är elljusbelysta. Här finns banprofiler anpassade efter världsmästerskapsbanor, tuffa intervallspår och kurviga profiler som sträcker sig milslånga i kuperad fjällterräng. Men i Vålådalen du hittar också familjevänliga turer förbi vindskydd och grillplatser, lättåkta varianter av de mer avancerade spåren och våffelturer för långa, lugna dagar på fjället. Under delar av vintern finns även ett teknikspår på plan mark samt en längd-ski cross för lek och bus. Skidåkningen i Vålådalen är minst sagt varierad och utbudet stort.

Spåren prepareras med pistmaskin och har spår för både klassiskt och skejt men det finns även något enstaka spår mer lämpat för turskidor som prepareras sporadiskt.

Vålådalens skidsystem är sammankopplat med det större systemet i Södra Årefjällen där det finns totalt 40 mil skidspår och turleder fördelat över de fyra byarna Vålådalen, Ottsjö, Trillevallen, Edsåsdalen. Från Vålådalens spårsystem kan du nå Vallbos elljusspår.

I Vålådalen finns en skidskyttevall.

Spåren i Vålådalen är avgiftsbelagda.

Skidskola

Skidskola finns för olika nivåer, privat och i grupp.

Mer information

Mer information hittar du på Vålådalens hemsida.

Längd- och turskidåkning i Vålådalen » 

Längd- och turskidåkning i Bydalen/Höglekardalen

Vid foten av Oviksfjällen finns ett litet men fint längdområde runt Dalsjön i Bydalen och upp mot Höglekardalen. Totalt har du fyra olika spår att välja på, från 2 till 8 kilometer. Spåren prepareras med pistmaskin och har både klassiska skidspår och skatebädd. Elljusbelysning finns på ett av spåren.

I området finns även goda möjligheter till turåkning i högfjällsmiljö. Här finns många kryssleder som tar dig fram i obanad terräng, packa ned karta och kompass och ge dig ut på äventyr. Ta hjälp av liften upp för de första branta backarna så breder Västfjällets böljande vidder snabbt ut sig framför dig och du får en skön dagstur.

Spåren i Bydalen/Höglekardalen är avgiftsfria.

Mer information

Under vintersäsongen kan du hittar information om när spåren är dragna på Bydalsfjällens hemsida.

Bydalsfjällen »

Längd- och turskidåkning i Storlien

Njut av orörd fjällterräng där du har gott om utrymme i spåren. I Storlien finns det skidspår både norr och söder om järnvägen som går mitt genom byn. På den norra sidan finns sju olika rundor på drygt 40 kilometer att välja bland. Spåren varierar från lättåkta turer på någon enstaka kilometer till kuperade spår med branta backar i högfjällsterräng som sträcker sig upp emot 12 kilometer. Preparering med pistmaskin sker ofta dagligen men behovet styr och vissa perioder körs inte alla spår. Det finns både klassiska spår och spår för skejt. Elljusbelysta spår finns.

På södra sidan av järnvägen finns fem spår i varierande terräng både i skog och på kalfjäll. Spåren är från 2,5 till drygt 16 kilometer långa och löper mellan Storlien och Storvallen. Spåren prepareras för klassisk åkning under helger (fre-sön) samt lovveckor. Här passerar även en vinterled som tar dig hela vägen till Blåhammaren och Sylarna om du önskar längre äventyr.

De norra spåren sköts om av Storliens Högfjällshotell medan föreningen Storlienfjällens Vänner tar hand om spåren på den södra sidan. Spåren är avgiftsbelagda (olika spåravgift gäller för de två områdena).

Mer information

Mer information om längdåkning norr om järnvägen i Storlien hittar du på Storliens Högfjällshotells hemsida.

Längdåkning i Storlien (norr om järnvägen) » 

Mer information om längdåkning söder om järnvägen i Storlien hittar du på Storlienfjällens Vänners hemsida.

Längdåkning i Storlien (söder om järnvägen) »

Övriga längdspår och turleder

Utöver de stora anläggningarna finns många andra ställen där du kan hitta längdspår och fina turleder i Åre kommun. Kanske kan du hitta en ny favorit i någon av de mindre besökta byarna?

Längdspår i mindre byar

Många av spåren i de mindre byarna sköts om av föreningar. Spårkvaliteten varier och beror på vilken utrustning föreningen har tillgång till för preparering. Information om spårning och avgifter hittar du i vissa fall på Facebooksidor eller på plats vid spåren. Utöver de stora områdena hittar du längdspår i följande mindre byar i Åre kommun:

  • Kall
  • Kolåsen
  • Hallen
  • Mörsil
  • Handöl
  • Huså
  • Ånn

Övriga turområden

Utöver de tillrättalagda turleder som finns i de större skidområdena finns mängder av obanad terräng att ta sig fram i på stålkantade skidor. Med karta och kompass i handen blir valen näst intill oändliga. Du hittar till exempel fina turområden på följande platser:

  • Kolåsen
  • Anjan
  • Storulvån
  • Blåhammaren
  • Sylarna

Spår- och ledavgift

Det krävs mycket underhåll för att hålla våra längdspår och turleder i gott skick och därför tar de allra flesta skidområden ut en spår- och ledavgift. Arbete sköts om av olika företag eller föreningar som gör insatser för att marken inte ska slitas på ett onödigt sätt genom att bygga broar, övergångar och parkeringar. Samtidigt ser de till att du får en fin vistelse på fjället genom att skylta spår och leder och kontinuerligt preparera och förbereda spåren för bästa möjliga glid.

Information om avgifter finns oftast i anslutning till spår- och ledstart.