Ledskyltar och hund på fjället

Här hittar du svar på de vanligaste frågorna vi får på turistinformationen. Kontakta oss gärna om du inte svar på din fråga eller behöver mer hjälp.

Vandring

Här hittar du svar på de vanligaste frågor om vandring i Åre kommun.

Åre har sommaröppna liftar som går att nyttja när du ska vandra i Åre. Vilka liftar som är öppna hittar du på SkiStars hemsida eller i deras app där du också kan köpa liftkort. Övriga destinationer har endast sina liftar öppna vintertid för skidåkning.

 

Öppna backar och liftar i Åre sommar sommartid 

Under våren rapporterar STF kontinuerligt hur snöläget ser ut i de större vandringsomorådena på sin hemsida. Vill du fråga om en specifik led går det bra att kontakta oss via telefon, chatt eller e-mail.

 

Så är snöläget i fjällen - STF

Under perioden som liftarna är öppna går det att åka antingen Kabinbanan eller kombinera VM8an med Gondolen. Från slutstationen av båda alternativen är det en relativt kort men brant vandring till Åreskutans topp som tar cirka 45 minuter. Vill du hellre gå hela sträckan nere från byn följer du led 214 eller 215. Det tar runt 3,5 timme att gå de 1000 höjdmetrarna upp till toppen. Liftarnas öppettider hittar du på SkiStars hemsida.

 

Öppna backar och liftar i Åre sommar sommartid

Om det regnar och blåser kan det vara skönt att välja en led som går genom skog så träden skyddar dig mot vädret. Tänk på att om det blåser kraftigt nere i dalen så är det ofta ännu starkare vindar på fjället, spara fjällturen till en lugnare dag och upptäck mystiska trollskogar och aktiva vattenfall istället.

Information om St:Olovsleden hittar du på deras hemsida.

 

St:Olavsleden

Vandringskartor för de olika områdena i Åre kommun hittar du mer information om under vandring på vår hemsida.

 

Vandringsleder & ledavgifter

Det finns många vandringsleder i Åre kommun. Mer information om våra stora fjällområden där det finns många olika vandringsleder hittar du under vandring på vår hemsida.

 

Vandring i Åre kommun

 

Du är också välkommen att ringa oss på 0647-163 21 så vi kan tipsa dig om vandring utefter dina behov och önskemål.

Det är tillåtet att röra sig i skog och mark även när det är jakt så länge det sker utan avsiktlig, nämnvärd störning av jakten, inklusive villebråden. Tänk på att hålla dig till markerade leder, välja färgglada kläder, hålla din hund kopplad och ta hänsyn till eventuell skyltning kring pågående jakt, välj med fördel en annan rutt där jakt inte pågår. Du kan läsa mer under jakt i fjällen på vår hemsida.

 

Jaktsäsong i fjällen

Kultur och historia

Här hittar du svar på de vanligaste frågor om kultur och historia i Åre kommun.

Åre kommun är en plats med ett rikt kulturarv. Våra många hembygdsgårdar bär alla på en historia värd att höra och besöka. Detsamma gäller kyrkor och kapell belägna i en otrolig fjällmiljö. Den historiska brytningen av kopparmalm i Fröå Gruva, museum om Huså och kopparbrytning i Huså, Karoliner- och täljstensmuseum på Hanriis Café i Handöl, Karolinermonumentet i Duved och lämningar efter skansen i Duved Skans är andra sevärda kulturarv. Du hittar mer information på vår hemsida.

 

Kulturhistoriska platser

Museum

På det samiska museumet i Östersund, Gaaltije samien museume, kan du lära dig mer om den samiska kulturen. Den finns även broschyrer att hämta på våra Infopoints i Åre kommun.

Fiske

Här hittar du svar på de vanligaste frågor om fiske i Åre kommun.

Det finns många olika vatten där du kan fiska. För samtliga gäller att du behöver fiskekort eller fiskerättsägarens tillstånd. Samtliga fiskevårdsområden i Åre kommun hittar du på fiskekartan.se. På iFiske finns även en hel del bra information om olika arter, fångstmetoder, vatten osv.

 

Fiskekartan.se

iFiske.se

För att fiska på statligt ägda marker köper du fiskekort på NatureIT.se, för att fiska i övriga vatten köper du fiskekort på iFiske.se eller hos lokala återförsäljare.

 

NatureIT.se
Fiske.se

Det finns många ställen att hyra båt på. Tänk på att kolla upp vilka fiskeregler som gäller där du tänkt fiska. Under fiske på vår hemsida har vi samlat flera tips där båt finns att hyra för att kunna fiska.

 

Här kan du hyra båt

Skidåkning

Här hittar du svar på de vanligaste frågor om skidåkning i Åre kommun.

För att se vilka liftar och backar som är öppna besöker du skidanläggningens hemsida alternativt ringer anläggningen för information. I Åre kan du även använda dig av Skistars app för att se aktuell information om väder samt öppna liftar och backar.

 

Bydalsfjällen 

Information om öppna liftar och backar i Bydalsfjällen får du via telefon på 0643-200 00.

 

Edsåsdalen
Öppna liftar och backar i Edsåsdalen

 

Huså

Information om öppen lift och backar i Huså får du via telefon på 076-761 63 21.

 

Storlien

Information om öppna liftar och backar i Storlien får du via telefon på 0647-701 01.

 

Trillevallen

Information om öppna liftar och backar i Trillevallen får du via telefon på 0647-360 95.

 

Vålådalen

Information om öppen lift och backar i Vålådalen får du via telefon på 0647-353 00. 

 

Åre
Öppna liftar och backar i Åre vintertid

Köp av liftkort gör du hos den skidanläggning du ska besöka där du även kan hitta aktuella priser. Vissa säljer liftkort online, andra på plats på skidanläggningen.

 

Bydalsfjällen

Liftkort Bydalsfjällen
Liftkortspriser Bydalsfjällen

 

Edsåsdalen
Liftkort Edsåsdalen
Liftkortspriser Edsåsdalen

 

Huså

Liftkort i Huså köps på plats.

Liftkortspriser Huså

 

Storlien

Liftkort och priser Storlien

 

Trillevallen

Liftkort i Trillevallen köps på plats.

Liftkortspriser Trillevallen

 

Vålådalen

Liftkort Vålådalen köps på plats.

Liftkortspriser Vålådalen

 

Åre
Liftkort Åre
Liftkortspriser Åre

Kabinbanan i Åre är väderkänslig och kan stängas snabbt på grund av hårda vindar. Du ser öppettider och håller dig enklast uppdaterad via Skistars hemsida eller i deras app.

 

Öppna liftar i Åre

Bergbanan går vart 20:e minut under säsong.

 

Under liftarnas öppettider drivs Bergbanan av SkiStar och kvällstid är det Hotell Fjällgården som ansvarar för driften för att gäster smidigt ska kunna ta sig mellan Åre Torg och hotellet.  

I Åre kommun finns fem större områden som erbjuder alpin skidåkning, Bydalsfjällen, Edsåsdalen, Storlien, Trillevallen och Åre. I den lite mindre byn Huså finns en lift och drygt tio nedfarter och i Vålådalen hittar du två nedfarter med tillhörande lift. Observera att snöläget kan komma att påverka stängningsdatum hos vissa av skidanläggningarna. 

 

Bydalsfjällen
21 dec 2024 – 27 april 2025

 

Edsåsdalen
14 dec 2024 – 27 april 2025

 

Huså

Öppnar vanligtvis i slutet av december. Kontakta Gruvbacken i Huså för öppettider: 0706-24 40 00

 

Storlien
14 dec 2024 – 27 april 2025

 

Trillevallen
20 dec 2024 – 27 apr 2025
 

 

Vålådalen
Främst öppet under skollov vid rätt väderföhållanden. Kontakta Vålådalens anläggning för öppettider: 0647-353 00


Åre 
Åre by: 13 dec 2024* – 4 maj 2025 
Duved/Tegefjäll & Björnen: 19 dec 2024 – 27 apr 2025 
Åre Högzon: 3 feb 2025 – 4 maj 2025 
Gondolen & Kabinbanan: 19 dec 2024** – 4 maj 2025

*Öppnar så fort snöförhållandena tillåter det
**Styrs av snötillgång och väder

För att se vilka längdspår är öppna rekommenderar vi dig att besöka skidområdets hemsida eller gå in på aktuellt område på längdspår.se eller skidspar.se där anläggningarna ofta uppdaterar sin spårstatus dagligen. Nedan hittar du länkar till de större skidområdena i kommunen.

 

Spårstatus

längdspår.se

skidspar.se

 

Bydalsfjällen

Öppna/preparerade längdspår i Bydalen/Höglekardalen

 

Edsåsdalen
Öppna/preparerade längdspår i Edsåsdalen

 

Ottsjö
Öppna/preparerade längdspår i Ottsjö

 

Storlien/Storvallen
Öppna/preparerade längdspår i Storlien

 

Vålådalen
Öppna/preparerade längdspår i Vålådalen

 

Trillevallen
Öppna/preparerade längdspår i Trillevallen

 

Åre
Öppna/preparerade längdspår i Åre

Djur och natur

Här hittar du svar på de vanligaste frågor om djur och natur i Åre kommun.

Renarna vi möter på fjället behöver lugn och ro och får inte störas eller skrämmas. Det är viktigt att du håller avstånd och respekterar att du är gäst i renens hem. För närkontakt med renar går det att besöka "Ullis & Rudolf" i Kluk. Där får du möjlighet att mata, klappa och lära dig mer om renen. Du bokar ditt besök i förväg via deras hemsida. 

 

Ullis & Rudolf

Störst chans att få se norrsken är vintertid och när himlen är molnfri. Platsen bör vara mörk, utan ljuskällor, öppen och gärna högt belägen. Gå ut sent på kvällen, spana åt norr och ha lite tålåmod – har du tur visar sig ett magiskt skådespel på himlen. 

 
Ett tips är att ladda ner en applikation till din mobil som hjälper dig att hålla koll på kp-index vilket beräknar hur stor chans det finns för norrsken just där du befinner dig. Det finns även olika Facebook-grupper som rapporterar om norrskensaktivitet, t ex “Norrsken i Åre” och “Norrsken”. 

 

Visste du att det just i vinter förväntas bli ovanligt mycket norrsken? Så passa på att ge dig ut på spaning! 

Beroende på vad du vill ha för upplevelse varierar bästa tidpunkt för hundspann. Kontakta specifikt hundspannsföretag för bokning och fler frågor. 

Hjortron trivs bäst i myr och blötmark i fjällområden.

Det kan skilja sig från år till år hur tidig respektive sen hjortronsäsongen är. Bären brukar vara mogna att plocka från mitten av Juli till mitten av Augusti.

Om vattnet rinner och ser klart ut går det bra att dricka vattnet från bäckarna. Undvik att dricka ur bäckar där vattnet står stilla.

Boende & mat

Här hittar du svar på de vanligaste övriga frågorna som rör logi och mat i Åre kommun.

Det finns många restauranger och  caféer att välja på i kommunen. Smidigast är att söka via Google för att se om aktuell restaurang är öppen. På hemsidor för destinationer/områden i kommunen kan du läsa mer om utbudet av restauranger och caféer.

 

Åre-Duved-Tegefjäll-Björnen
Södra Årefjällen
Edsåsdalen
Trillevallen
Ottsjö
Vålådalen
Bydalsfjällen
Storlien
Kallbygden
Huså
Hallenbygden

Det går inte att boka boenden via Åre kommuns turistinformation. Det går däremot bra att ringa eller mejla oss för att få tips och vidarekoppling till uthyrare som passar ert önskemål. Vill ni skräddarsy en bokning och vistelse så rekommenderar vi att ni kontaktar Åre Travel, Ago i Åre eller SkiStar.

 

aretravel.se

agoiare.se

skistar.com

Det finns många boenden som har specifika hundrum. Lättast är att ringa aktuell anläggning direkt och fråga. Många gånger tillkommer en städavgift för att ta med sig hund.

Logi kan du boka direkt via aktuell anläggning. Vissa områden i Åre kommun som har destinationssidor med ett samlat utbud men det finns också många större bokningswebbsidor med ett samlat utbud att undersöka. Här hittar du hemsidor för destinationer/områden i kommunen:

 

Åre-Duved-Tegefjäll-Björnen
Södra Årefjällen
Edsåsdalen
Trillevallen
Ottsjö
Vålådalen
Bydalsfjällen
Storlien
Kallbygden
Huså
Hallenbygden

Evenemang

Här hittar du svar på de vanligaste övriga frågorna som rör evenemang i Åre kommun.

I evenemangskalender på vår hemsida hittar du större evenemang som sker i Åre kommun. Det går bra att höra av sig till oss om det är något speciellt du är intresserad av.

 

Evenemangskalender

Åre Höstmarknad arrangeras av Åre Destination, du hittar mer information om till exempel parkering och program på deras hemsida.

 

Åre Höstmarknad

Transport och parkering

Här hittar du svar på de vanligaste övriga frågorna som rör transport och parkering i Åre kommun.

Under vintertid kan du ta skidbussen till Björnen från olika områden i Åre. Under sommartid går det att köra egen bil, hyra bil eller boka en taxi. Du svänger av E14 mitt emot Ica Björnänge. Mer information och tidtabell för skidbussen hittar du på SkiStars hemsida.

 

SkiStar.se

Åre Transfer anordnar transport mellan flygplatsen och Åre. Mer information och bokning av transfer hittar du på deras hemsida.

 

Aretransfer.se

Det finns ingen transfer men det går att åka tåg eller hyra bil. Tåget bokar du enklast på Sj.se med ett byte i Storlien. Du kan även boxa taxi för hela sträckan.

 

Sj.se

Det finns två tågavgångar om dagen mellan Trondheim och Åre med ett byte i Storlien. Resan bokar du smidigast på sj.se.

 

Sj.se

Tidtabell och mer information om skidbussarna i Åre hittar du på SkiStars hemsida.

 

SkiStar.se

Det finns ställplatser på olika ställen runt om i Åre kommun. I Åre finns sommartid ställplatser i Björnen och på Åre Camping. Det går även att parkera din husbil på Kyrklägdan inne i Åre by, observera att det inte är iordninggjord ställplatser med kringservice utan endast parkering med möjlighet till dygnshyra. Vi har samlat mer information under camping och ställplatser på vår hemsida.

 

Camping & ställplatser

Om parkeringen är en betalparkering ser du på specifika skyltar vid aktuell parkering. Med appen Aimo Park löser du smidig parkering i hela Åre kommun.

Med bil från Åre åker tar du dig till Tännforsen via E14 och sedan landsväg 322. Framme vid Tännforsens turiststation finns en parkering och vägen till vattenfallet är skyltad.

 

Länstrafiken trafikerar under sommarmånaderna sträckan med linje 572 men turen går endast från Duved 15.50 på eftermiddagen och från Tännforsen till Duved 07.48 på morgonen, du kan alltså inte resa med bussen fram och tillbaka samma dag för ett besök vid fallet. Observera att bussen måste förbeställas.

Övrigt

Här hittar du svar på de vanligaste övriga frågorna som rör turism och friluftsliv i Åre kommun.

I Åre stationshus finns dusch mot kostnad. Duscharna ligger i anknytning med toaletterna och ingången är från väntsalen.

Information kring förvaringsboxarna på stationshuset hittar du hos Speed International som sköter om boxarna.

 

Speed International 

 

Det finns inga förvaringsboxar på de andra stationerna i kommunen.

Hos Outdoor Buddies går det att tvätta olika typer av plagg, se mer information på deras hemsida. 

 

Outdoor Buddies

På våra InfoPoints i Åre kommun finns tryckt material att hämta. 

 

InfoPoint Storliens Högfjällshotell
InfoPoint Bygallerian i Kall
InfoPoint OKQ8 i Mörsil

 

Det finns även tryckt material från företag i och omkring kommunen på rastplatsen i Björnänge utanför Åre. Huset är obemannat och öppet dygnet runt, välkommen in!

 

Åre kommun distribuerar även en gratis besökskarta med tips på sevärdheter, kartmaterial över kommunen och de större byarna samt annan information som kan vara bra inför ditt besök hos oss. Maila oss så skickar vi kartan till dig utan extra kostnad. Kartan går även att hitta på hotell, butiker och anläggningar runt om i kommunen.

En led med ett rött kryss betyder att leden är en vinterled – det är därmed inte säkert att den är lämplig att följa sommartid. Skulle du stöta på två kryss så betyder det att leden ändrar riktning.  

Vädret i fjällvärlden kan ändra sig snabbt. Håll koll på olika vädersidor som till exempel yr.no och smhi.se. Det går även bra att ringa oss för en nulägesrapport kring väder och vind.

 

Yr.no
Smhi.se

Om du ska köra skoter på en led som går över sjöar kan du på VÄSEKs hemsida läsa om isarnas status och vilket datum kontrollen genomfördes. Tänk på att isens tjocklek kan variera över sjön och det alltid är på egen risk att korsa en is.