Åre kommun har tagit ett viktigt steg för att öka chansen att rädda liv genom att placera ut hjärtstartare på kommunens större arbetsplatser, äldreboenden, förskolor och skolor. Genom att sätta upp vädertåliga skåp utomhus, är hjärtstartarna tillgängliga dygnet runt för alla som behöver använda dem.

Men att ha hjärtstartare tillgängliga är inte tillräckligt, det är också viktigt att människor känner till hur man använder dem och har grundläggande kunskap i hjärt-lungräddning (HLR) och första hjälpen. Åre kommun har därför tagit på sig ansvaret att löpande utbilda sin personal i dessa ämnen.

Kan du redan HLR? Bli sms-livräddare!

Det är också viktigt att allmänheten engagerar sig och kan hjälpa till vid en nödsituation. Åre kommun uppmuntrar därför alla som är över 18 år och har kunskaper i HLR att anmäla sig som sms-livräddare när det blir möjligt i Jämtland från och med den 2 maj.

Tillsammans kan vi göra skillnad och rädda liv! Genom att öka tillgängligheten av hjärtstartare och kunskapen om hur man använder dem, kan vi öka chansen att rädda liv vid ett akut hjärtstopp.

Hur gör jag HLR och HLR med hjärtstartare? 

Så här gör du HLR: https://youtu.be/d7hP9u10oak

Så här gör du HLR med hjärtstartare: https://youtu.be/PnneqA3n7Xg

Så här funkar hjärtstartare AED3, modellen som används i Åre kommuns nya skåp: https://youtu.be/Bxokzg4xeUw

Mer information

Vad innebär sms-livräddare och hur anmäler jag mig? www.smslivraddare.se 

Var hittar jag närmaste hjärtstartare idag? Hjärtstartarregistret  https://www.hjartstartarregistret.se/#/