Regeringens mål om att Sverige ska vara helt uppkopplat 2025 gäller oavsett om du bor i tätort, småort, lands- och glesbygd eller i områden däremellan.

För Åre kommun är det oerhört viktigt att alla våra medborgare ska ha tillgång till stabilt bredband. Det skapar förutsättningar för att bo, leva och driva företag i vår kommun. Med en välfungerande digital infrastruktur kan du som medborgare få en enklare vardag. En stabil bredbandsuppkoppling gör det möjligt att arbeta hemifrån, studera på distans, utföra betal- och banktjänster på ett enkelt sätt, skicka viktig information till hemtjänst och sjukvård utan att behöva besöka ett sjukhus, och mycket mer.

I filmen nedan från Post- och telestyrelsen får du mer information om vad nyttan med bredband kan vara.

Att ansluta sig till fiber är en viktig investering för framtiden. Idag kan fibernätet jämföras med elnätet som kom till Sverige i slutet av 1800-talet. Nu kan vi inte tänka oss att leva utan el. I framtiden kommer vi inte heller att kunna tänka oss att leva utan en snabb och säker uppkoppling.

Vårt samhälle är mitt uppe i en digitaliseringsresa. Vi kommer att få se fler och fler digitala tjänster inom offentlig sektor i framtiden. Då är det viktigt att alla våra medborgare har möjlighet att ta del av dessa tjänster - oavsett var man bor, hur gammal man är eller hur van man är att hantera digitala tjänster idag.

Att dra in fiber till sitt hus kostar en hel del. Å andra sidan kan du vara trygg med att du får en uppkoppling som är stabil, säker och har mycket hög kapacitet, även för de tjänster som går att använda först om några år. Se det som en investering.

Samtidigt som fibernätet växter släcks kopparnätet ner av Telia. Det innebär att du idag kan ha en fungerande anslutning, men glöm inte bort att nedsläckningen av kopparnätet (tex bredband via ADSL) släcks löpande. Kontrollera när ditt område berörs av Telias nedsläckning och planera inför det. Det kan det bli väldigt dyrt för dig att efteransluta till fiber. www.telia.se


Marknaden för bredbandsutbyggnad är avreglerad och fibernätet byggs idag ut av olika bredbandsföretag och föreningar. I Åre kommun har vi två fiberföreningar som levererar öppen fiber, Stamgärde fiberförening i Undersåker och Kallbygdens fibernät i Kallbygden. Andra marknadsaktörer är IP Only och Telia.

 

På föreningarnas och företagens respektive hemsidor hittar du mer information om hur du går tillväga för att få fiberanslutning. De olika aktörerna verkar i olika geografiska områden.

 

Tänk på att oftast är billigast att ansluta sig till fiber när föreningen eller företaget meddelar att de bygger ut nätet i just ditt område. Att efteransluta sig kan ta tid och blir oftast mer kostsamt.

 

Klicka på länkarna för att läsa mer:

Stamgärde fiberförening

Kallbygdens Fibernät

IP Only villa

IP Only småföretag
Telias fibertjänster


Ju mer digitaliserat samhället blir, desto viktigare är det med en stabil och snabb uppkoppling med hög kapacitet. Telia har därför påbörjat en ny fas avseende övergången från kopparbaserade tjänster till tjänster baserade på främst fiber- och mobilnät. Tjänster som kommer att påverkas är telefoni, bredband, TV och olika grossist- och företagstjänster.

Följande orter berörs när kopparnätet släcks ner under 2020:

• Arvesund

• Kvitsle

• Låsböle

• Mårdsund

 

Följande orter berörs under 2021:

• Gärdsta

 

Läs mer om varför Telia släcker ned kopparnätet här:

www.telia.se


Kontakt på kommunen

Har du frågor som rör Åre kommuns bredbandsutbyggnad eller digitaliseringsarbete, kontakta vår bredband-och digitaliseringssamordnare:

Cecilia Wallén
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
0647-162 34