Förskolan är det första steget i det svenska utbildningssystemet och en pedagogisk verksamhet för barn i åldern 1–5 år. Lärandet i förskolan ska baseras på såväl samspel mellan vuxna och barn som på att barnen lär av varandra. Verksamheten ska präglas av omsorg om individens välbefinnande och utveckling. 

I förskolan arbetar förskollärare, barnskötare eller annan personal med relevant kompetens som har i uppdrag att främja barns lärande utifrån de mål och riktlinjer som anges i förskolans läroplan, Lpfö98 och skollagen.

Bland våra e-tjänster finns Ansök/säg upp förskola eller fritidshem, Anmälan om ändrade familjeförhållanden – delad placering, Ansökan om Utökad vistelsetid i förskola med flera. 

Om en e-tjänst inte finns eller om den inte kan användas på grund av olika orsaker finns ett utbud av våra blanketter här.

Barn från och med 1-årsdagen har rätt att få en förskoleplats när vårdnadshavare arbetar eller studerar. Barn ska från och med höstterminen det år barnet fyller 3 år erbjudas allmän avgiftsfri förskola 15 timmar i veckan.

 

Barn, vars föräldrar är arbetslösa eller föräldralediga enligt föräldraledighetslagen (1995:584) för vård av annat barn, ska från och med barnets 1-årsdag erbjudas förskola under minst tre timmar per dag eller 15 timmar i veckan.

 

Barn ska även, i andra fall än ovan, erbjudas förskola om de av fysiska, psykiska eller andra skäl behöver särskilt stöd i sin utveckling som förskolan kan ge eller om barnet har ett eget behov på grund av familjens situation i övrigt. Vårdnadshavare ansöker om sådan placering via E-tjänsten Ansökan om Utökad vistelsetid i förskolan.

Barn som tillhör någon av Sveriges nationella minoritetsfolk har förstärkta rättigheter när det gäller undervisningen i förskolan. Åre kommun är ett samiskt förvaltningsområde och samiska vårdnadshavare, som begär det, ska erbjudas plats i förskola där hela eller en väsentlig del av utbildningen bedrivs på samiska enligt s 25 kap. skollagen (2010:800) (17 §).

Fjällbackens förskola i Undersåker kommer att bli mottagningsförskola för barn som söker samisk undervisning.

Ansökan om samisk undervisning görs i samband med att du ansöker om förskoleplats.

I dagsläget kan verksamheten komma att variera då vi saknar samisktalade pedagog men vi rekryterar kontinuerligt.
 

Frågor kring samisk undervisning hänvisas till Fjällbackens rektor Hanna Hansdotter Brannerydh, Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den..

Barn- och utbildningsnämnden har beslutat att ge vårdnadshavare möjlighet att under maximalt fem dagar per år låta sina barn gå på förskola/fritidshem när vårdnadshavaren är ledig. Detta under förutsättning att det inte innebär en utökad kostnad eller sämre kvalitet för förskolan/fritidshemmet.