Vi har lång erfarenhet som evenemangskommun, något vi är stolta över. Stora som små evenemang är och har alltid varit en viktig del i vår kommuns utveckling framåt.

Det ska vara enkelt för dig som arrangör att starta upp och driva evenemang hos oss. I vänstermenyn hittar du fyra steg att följa som ska underlätta för dig. Där har du även en tillståndguide som du kan ha mycket nytta av, den hjälper dig att få överblick över hela processen med eventuella tillstånd och andra viktiga delar.

Kontakt med vår evenemangsservice

Är du arrangör och vill arrangera ditt evenemang i Åre kommun eller har du en idé om något helt nytt evenemang som kan platsa i en av Sveriges starkaste evenemangskommuner? Vår evenemangsservice hjälper dig med information och guidning i frågor som till exempel mark- och arenafrågor, vägavstängningar, tillstånd och annat som kan underlätta för dig som arrangör i Åre kommun.

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Evenemangsstrategi

 Vi vill skapa ett bra samarbete mellan Åre kommun, näringslivet och föreningar. Läs gärna mer om hur vi tänker i vår evenemangsstrategi.

pdf Evenemangsstrategi (9.57 MB)

Ska du starta ett nytt evenemang i Åre kommun eller driver du ett evenemang med utvecklingspotential? Åre kommuns och Åre Destinations gemensamma evenemangsfond finns till för dig som arrangör. Här finns möjlighet att ansöka om utvecklingsstöd ekonomiskt likväl som stöd genom arbetskraft.

 

E-tjänst

Ansöka om medel ur evenemangsfonden (e-tjänst)

Bild på Therese Nordfeldt

Alpina VM, Fjällmaraton, Åre Höstmarknad och Västgård Game Fair. Ja, listan går att göra lång. Stora som små evenemang avlöser varandra i Åre kommun i en rasande fart – året om. Therese Nordfeldt arbetar med evenemangsservice i Åre kommun, ett spännande uppdrag som bland annat går ut på att göra det så smidigt som möjligt att arrangera evenemang i kommunen.

Hösten 2017 beslutades Åre kommuns evenemangsstrategi. Där framgår det hur Åre kommun ska arbeta med evenemang i ett större och mer långsiktigt perspektiv. Kort därpå rekryterades Therese Nordfeldt till Åre kommuns tillväxtavdelning med uppdrag att arbeta vidare med dessa frågor.

– Mitt uppdrag innebär att förenkla och göra det så lätt och smidigt som möjligt för att olika evenemang ska kunna arrangeras i vår kommun. Att vi som kommun är värd för stora evenemang bidrar till viktiga samhällseffekter för besöksnäringen, till exempel genom ökade arbetstillfällen och fler besökare, berättar Therese.


Komplext att vara populär

Att Åre är en populär plats för evenemang skapar också utmaningar. Hur undviker man till exempel att olika evenemang kolliderar med varandra eller retar gallfeber på lokalbefolkningen? Hur många externa evenemang kan en kommun egentligen ta emot och hur uppmuntrar man den lokala arrangören att genomföra ytterligare ett år?

– I min roll försöker jag få arrangörerna att tänka långsiktigt och hållbart. Jag försöker också få dem att tänka nytt – alla evenemang måste inte arrangeras i Åre by. Vi är en stor kommun till ytan med fantastiska möjligheter, säger Therese.


Åre kommuns evenemangsfond

En annan viktig kugge i evenemangsarbetet är Åre kommuns evenemangsfond. Fonden bildades på initiativ av Åre kommun och Åre Destination för ett par år sedan med syfte att uppmuntra och stötta nya arrangörer i deras arbete.

– Vi ser evenemangsfonden som en extra motor. Det kan vara det här bidraget som kan få en entreprenör att starta upp sin idé eller ge ett befintligt evenemang möjligheten att växla upp genom exempelvis en nysatsning eller breddning. Sedan vill vi gärna se fler initiativ från olika typer av näringar. Just nu ser vi exempelvis att det blir fler kulturella evenemang vilket är bra för att bredda kommunens evenemangsportfölj, avslutar Therese.