Bild på Åre by

Åre kommun har en lång erfarenhet som evenemangskommun, något vi är stolta över. Evenemang, stora som små, har varit och är fortfarande en viktig del i kommunens utveckling framåt.

Bild: Tillståndsguide, hur gör jag?

Vi vill att det ska vara enkelt för dig som arrangör att starta upp och driva evenemang hos oss. Med hjälp av vår evenemangsservice, och den tillståndsguide som du hittar här på hemsidan, hoppas vi kunna hjälpa er på bästa sätt. Tveka inte att kontakta oss i allt från rådfrågning till etablering på Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den..

Ska du starta ett nytt evenemang i Åre kommun eller driver du ett evenemang med utvecklingspotential? Åre kommuns och Åre Destinations gemensamma evenemangsfond finns till för dig som arrangör. Här finns möjlighet att ansöka om utvecklingsstöd ekonomiskt likväl som stöd genom arbetskraft. Du söker via vår e-tjänst.

För dig som planerar att hålla ditt evenemang på något av Åre kommuns offentliga ytor, såsom Åre torg eller Åre park, behöver du göra en markansökan. Läs mer samt gör din ansökan här.

Karta Åre torg och Åre park

Vi vill skapa ett bra samarbete mellan näringslivet, Åre kommun och föreningar. Vår evenemangsstrategin ska förenkla arbetet med att:

  • värva
  • utveckla
  • lotsa
  • stödja
  • arrangera
  • utvärdera

Läs gärna mer om hur vi tänker: pdfEvenemangsstrategi (9.57 MB)

Bild på Therese Nordfeldt

Alpina VM, Fjällmaraton, Åre Höstmarknad och Västgård Game Fair. Ja, listan går att göra lång. Stora som små evenemang avlöser varandra i Åre kommun i en rasande fart – året om. Therese Nordfeldt arbetar med evenemangsservice i Åre kommun, ett spännande uppdrag som bland annat går ut på att göra det så smidigt som möjligt att arrangera evenemang i kommunen.

Hösten 2017 beslutades Åre kommuns evenemangsstrategi. Där framgår det hur Åre kommun ska arbeta med evenemang i ett större och mer långsiktigt perspektiv. Kort därpå rekryterades Therese Nordfeldt till Åre kommuns tillväxtavdelning med uppdrag att arbeta vidare med dessa frågor.

– Mitt uppdrag innebär att förenkla och göra det så lätt och smidigt som möjligt för att olika evenemang ska kunna arrangeras i vår kommun. Att vi som kommun är värd för stora evenemang bidrar till viktiga samhällseffekter för besöksnäringen, till exempel genom ökade arbetstillfällen och fler besökare, berättar Therese.


Komplext att vara populär

Att Åre är en populär plats för evenemang skapar också utmaningar. Hur undviker man till exempel att olika evenemang kolliderar med varandra eller retar gallfeber på lokalbefolkningen? Hur många externa evenemang kan en kommun egentligen ta emot och hur uppmuntrar man den lokala arrangören att genomföra ytterligare ett år?

– I min roll försöker jag få arrangörerna att tänka långsiktigt och hållbart. Jag försöker också få dem att tänka nytt – alla evenemang måste inte arrangeras i Åre by. Vi är en stor kommun till ytan med fantastiska möjligheter, säger Therese.


Åre kommuns evenemangsfond

En annan viktig kugge i evenemangsarbetet är Åre kommuns evenemangsfond. Fonden bildades på initiativ av Åre kommun och Åre Destination för ett par år sedan med syfte att uppmuntra och stötta nya arrangörer i deras arbete.

– Vi ser evenemangsfonden som en extra motor. Det kan vara det här bidraget som kan få en entreprenör att starta upp sin idé eller ge ett befintligt evenemang möjligheten att växla upp genom exempelvis en nysatsning eller breddning. Sedan vill vi gärna se fler initiativ från olika typer av näringar. Just nu ser vi exempelvis att det blir fler kulturella evenemang vilket är bra för att bredda kommunens evenemangsportfölj, avslutar Therese.