Starta motorn och låt hästkrafterna föra dig framåt genom vinterlandskapet. Att åka snöskoter ger oändliga möjligheter att ta sig ut till områden som annars är svåra att nå. I Åre kommun finns mängder av fina leder som tar dig till mysiga våffelstugor, genuina byar och över öppna fjällandskap i väglöst land.
Skoterleder
När du kör skoter i Åre kommun rör du dig både på statliga leder som sköts om av Länsstyrelsen och leder som sköts om av olika skoterklubbar. Lederna som skoterklubbarna hanterar mäter över 100 mil, där Västjämtlands snöskoterområde (VÄSEK) är det största och innefattar över 75 mil led.
Skoterskarta över Åre kommun »
Statliga, allmänna skoterleder samt VÄSEKs leder finns markerade på fjällkartor och på Lantmäteriets digitala tjänst Min karta (finns som webbsida och app). VÄSEKS leder kan du även hitta på hemsidan skoterspår.se där du ser när leden senast har sladdats. Information om övriga leder hittar du hos respektive ledhållare.
Länkar till mer information om skoterklubbar
Västjämtlands snöskoterområde (Väsek): vasek.se
Ånnsjöns skoteklubb: Ånnsjöns skoterklubbs Facebookgrupp
Storliens skoterklubb: Storliens skoterklubbs Facebooksida
Åre snöskoterklubb: assk.se
Järpen/Undersåker skoterklubb: Järpen-Undersåker skoterklubbs Facebookgrupp
Huså skoterklubb: Huså skoterklubbs Facebookgrupp
Gevsjöns skoterklubb: Gevsjöns skoterklubbs Facebookgrupp
Edsåsdalens skoterklubb: Edsåsdalens skoterklubbs Facebookgrupp
Hallens snöskoterklubb: Hallens snöskoterklubbs Facebookgrupp
Sällsjö skoterklubb: Sällsjö skoterklubbs Facebookgrupp
Höglekardalens skoterklubb: Höglekardalens skoterklubbs Facebooksida
Månssåsens skoterklubb: Månsåsens skoterklubbs Facebooksida
Hur är lederna markerade?
Skoterleder i fjällen är markerade med ledkryss och skyltar eller märken som visar vad som gäller på leden. Kryssmarkerade leder delar du med bland annat skidåkare, gående och hundspann – visa hänsyn, du som skoteråkare har väjningsplikt. För att skoter ska vara tillåtet på en kryssled gäller att det även finns kompletterande märkning som visar detta. Leder som går över sjöar och vatten är markerade med ruskor.
Regler för skoterkörning
Att åka snöskoter ingår inte i allemansrätten och det är därför ingen självklarhet att du får köra på annans mark.
- Följ markerade leder och håll dig till väl snötäckt mark utan risk för att förstöra.
- Kör inte på skogs- eller jordbruksmark om det inte är uppenbart att det kan ske utan risk för skada.
- Kör inte över skogsplanteringar eller i ungskog som är lägre än två meter över snötäcket.
- Stör inte andra genom att köra i närheten av bostäder och bebyggelse.
- Kör inte i skidanläggningar eller anslutning till dessa.
- Kör endast på allmän väg när du ska korsa vägen eller om terrängen annars är oframkomlig korta sträckor. En hastighet på max 20km/h gäller på allmänna vägar.
- Kör inte på enskilda vägar utan att ha koll på eventuella förbud.
- Följ anvisade hastighetsbestämmelser och kör aldrig över 70km/h som är den högst tillåtna hastigheten för snöskoter.
- Ta i förväg reda på om det finns särskilda begränsningar eller förbud där du tänkt köra snöskoter. I Åre kommun finns både kommunala och statliga regleringsområden med särskilda bestämmelser eller förbud. Vi har även många naturreservat där det råder särskilda bestämmelser för att köra snöskoter.
Kommunala föreskrifter för skoterkörning i Åre kommun »
Karta över statliga regleringsområden för skoterkörning i Jämtlands län »
Fler skoterregler hittar du på VÄSEKs hemsida.
Vad gör jag om jag möter renar?
Renarna strövar fritt i våra skogar och fjäll och du kan mycket väl möta dem under din skotertur, på eller utanför leden. Renarna rör sig både i hjordar och mindre grupper och är lätta att skingra med snöskoter.
Var extra uppmärksam om du ser djuren – sakta ned eller stanna och lämna företräde till renarna. Kör lugnt förbi först när de lämnat leden eller området. Ser du svarta plastsäckar uppsatta längs spåret är det en signal på att det finns ren i området, men även där det inte finns säckar uppsatta kan du möta djuren. Var därför alltid uppmärksam när du rör dig med motordrivet fordon i naturen.
Betala ledavgift
För att skoterlederna ska finnas och vara i gott skick krävs markupplåtelser och en hel del arbete – vilket många gånger görs ideellt i olika föreningar. Markarbete som till exempel röjning och brobyggen görs under barmarksperiod och när vintern väl är i gång ska lederna många gånger både grundprepareras och därefter löpande sladdas. Vissa av lederna i Åre kommun är avgiftsbelagda. Genom att du som färdas på våra leder betalar ledavgift hjälper du till att bidra till hållbar skoterkörning i våra skogar och fjäll. På köpet får du dessutom grundförutsättningarna för en fin upplevelse!
På de statliga lederna som sköts om av Länsstyrelsen tas ingen ledavgift ut. Det kan vara bra att känna till att de statliga lederna inte sladdas i lika stor utsträckning, mycket beroende på att de ofta går i högfjällsterräng där väder och vind snabbt förändrar underlaget.
Mer information
Mer information om skoterkörning hittar du hos Länsstyrelsen i Jämtlands län och VÄSEK (Västjämtlands snöskoterområde).
Mer information om regleringsområden i Åre kommun hittar du på are.se.