Vad är elektronisk faktura, (e-faktura)? 
En elektronisk faktura skickas till dig via din Internetbank, där fakturan går att titta på elektroniskt. Allt är ifyllt och klart, det enda du behöver göra är att kontrollera och godkänna. Du kan koppla automatisk betalning till e-fakturan, fakturan betalas på förfallodagen, utan att du behöver kontrollera och godkänna. Det kostar inget att ansluta sig till e-faktura.

Hur anmäler jag mig till elektronisk faktura? 
Via din Internetbank letar du upp listan över de företag som är anslutna till elektronisk faktura. Välj Åre kommun och fyll i anmälningsformuläret.

Kan jag betala någon annans elektroniska faktura via min Internetbank (t.ex. make/makas faktura)? 
Ja, du fyller i både dina och din make/makas uppgifter på anmälningsformuläret.

Hur avanmäler jag mig från elektronisk faktura? 
Via din Internetbank letar du upp avanmälan för elektronisk faktura. Där följer du instruktionerna för avanmälan.

Hur vet jag att jag fått en elektronisk faktura till min Internetbank? 
Du måste regelbundet kontrollera hos din Internetbank om du har några elektroniska fakturor som har kommit in för betalning.

Får jag pappersfaktura? 
Nej, när du är anmäld till elektronisk faktura får du inte längre någon pappersfaktura från Åre kommun.

Vilken information får jag på den elektroniska fakturan? 
Den elektroniska fakturan innehåller samma uppgifter som en pappersfaktura.

När betalas en elektronisk faktura? 
När du har godkänt din elektroniska faktura hos din Internetbank ser banken till att den betalas på förfallodagen. Du kan själv välja att betala fakturan före förfallodagen (detta fungerar inte om du har e-faktura i kombination med autogiro).

Kan jag kombinera elektronisk faktura med autogiro? 
Ja, men det är bättre att du kopplar automatisk betalning till e-fakturan. Fakturan betalas då, från det bankkonto du uppgett, på förfallodagen, utan att du behöver kontrollera och godkänna. Det innebär att du får en elektronisk faktura, men du behöver inte godkänna den. Den kommer automatiskt att betalas på förfallodagen. Finns inte funktionen automatisk betalning till e-faktura i din internetbank, kan du istället använda autogiro.

När får jag den elektroniska fakturan? 
Den elektroniska fakturan får du vid samma tidpunkt som du skulle ha fått pappersfakturan.

Vad händer om jag missar att betala? 
Om du missar att betala din elektroniska faktura, skickar Åre kommun en pappersfaktura som påminnelse. En betalningspåminnelse skickas aldrig elektroniskt.

Vad händer om jag byter bank? 
Om du byter bank måste du först avanmäla dig hos din gamla bank. Sedan får du anmäla dig hos din nya bank för tjänsten elektronisk faktura från Åre kommun.

Vart vänder jag mig om jag har frågor om elektronisk faktura?
Har du frågor om betalningen, kontakta din Internetbank. Har du frågor om innehållet i fakturan eller vill ha mer information om e-faktura, kontakta ekonomiavdelningen via kundtjänst.

Om man inte är bosatt i Sverige och inte har ett bankkonto/internetbank i någon av Sveriges banker, kan man ansöka om att få sin kundfaktura via e-post istället.

Skicka ett mejl till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. med uppgifter om din e-postadress, kundnummer som står angivet på en tidigare faktura från Åre kommun (kan vara fler om du har flera olika fakturor), namn och adress.

Har du varit sen med betalningen tar vi ut avgifter.

 

Påminnelseavgift
Har du glömt att betala fakturan skickar vi en påminnelse cirka åtta dagar efter förfallodagen och vi tar ut 60 kr i påminnelseavgift.

 

Inkassokrav från Visma Collectors AB
Om du inte betalar i tid kommer ett inkassokrav att skickas från Visma Collectors AB, sker ca 10 dagar efter påminnelsen. De har ut en inkassoavgift på 180 kr. Om du inte betalar trots inkassokrav, så går fakturan vidare till Kronofogdemyndigheten för indrivning. Vattenabonnenter riskerar också att få sitt vatten avstängt. Vi hanterar krav enligt §5 i Inkassolagen.

 

Dröjsmålsränta
Vi tar ut dröjsmålsränta från den dag betalning skulle ha skett fram tills dess att fakturan är betald. Räntan tar vi ut på nästa faktura. Vi hanterar dröjsmålsränta enligt §6 i Räntelagen med gällande referensränta + 8%.