Downhillcykling i Åre

Är du sugen på att ta hjälp av liftsystemet och cykla downhill på sommaren är Åre den plats i kommunen som du ska vända blicken mot. Här finns nämligen Skandinaviens största cykelpark med 50 kilometer cykling fördelat på 39 leder, Åre Bike Park. 

Från att ta tagit sina första stapplande steg i slutet på 80-talet till att bli en av världens största cykeldestinationer. Få har nog undgått Åres resa mot att utveckla cyklingen som en självklar aktivitet i sommarutbudet. Idag bjuder Åre på cykling för en bred målgrupp – från mäktiga downhilleder med hissnande kurvor och hopp till mer lättsamma leder som även passar nybörjaren.  

Downhill är på många sätt den mest extrema typen av cykling. Här gäller ryggskydd, handskar, fullfacehjälm, knä- och armbågsskydd. Och så en heldämpad cykel med däck och konstruktion som klarar av att ta dig nedför bergets sluttning såklart. Men trots att sporten vid en första anblick kan tyckas avancerad, lockar den tack vare det varierade ledsystemet i Åre en blandad skara utövare. Många fångas av tjusningen i farten, spänningen och den utmaning lederna med sina hopp, dropp och noga doserade kurvor erbjuder. 

Åre Bike Park brukar öppna upp sina första leder i början av juni och cyklingen pågår fram till slutet av september. Det finns många aktörer som hyr ut cyklar och utrustning i Åre. Flera av dem erbjuder även guidade turer i olika nivåer.  

Mer information om leder, öppettider & BikePass 

Läs mer om downhillcykling i Åre
Åre Bike Park

Öppettider liftar i Åre
Öppettider Åre Bike Park

Köp BikePass i Åre 
SkiStar Åre BikePass

Läs mer om trafikregler för liftburen cykling 
SLAO:s Lilla Gröna

Mer om Åres cykelhistoria 
Åre – en cykelhistoria